Invisalign-oikomishoito  

Invisalign-oikomismenetelmässä hampaat oiotaan läpinäkyvien ja irrotettavien muovikalvojen avulla. Invisalign-menetelmällä voidaan oikoa sekä pieniä esteettisiä haittoja että laajempia toiminnallisia purentavirheitä. Oikomiseen erikoistuneen hammaslääkärin vastaanotolla voit selvittää purentasi kokonaistilanteen ja tutkia, sopiiko Invisalign-hoito sinulle.

Mikä on Invisalign-oikomishoito?

Invisalign-hoidossa ei tarvita perinteiselle oikomiselle tyypillisiä metallisia kiinnikkeitä tai kaarilankoja. Oikomistyön tekee huomaamaton kalvo, joka asetetaan hampaiden päälle. Kalvot vaihdetaan uusiin tasaisin väliajoin, jotta purennan korjaantuminen etenee.

Invisalign on potilaalle helppo ja huomaamaton oikomishoito, ja kalvo-oikomista pidetäänkin tutkitusti miellyttävämpänä kuin perinteisiä hammasrautoja.

Miten Invisalign-hoito aloitetaan?

Ensimmäisellä hoitokäynnillä arvioidaan tehokkain hoitomuoto. Ensikäynnin voi varata hammaslääkärille, joka konsultoi tai ohjaa tarvittaessa eteenpäin oikojalle, mutta helpointa on varata aika suoraan oikomiseen erikoistuneelle hammaslääkärille.

Hammas Mehiläisellä oikomishoidot suunnitellaan huolellisesti, sillä myös Invisalign-hoidolla voi olla sivuvaikutuksia. Vääränlainen hoito voi aiheuttaa toiminnallisia purentaongelmia, kipuja ja leukanivelvaivoja.

Invisalign-oikomismenetelmät eri tarpeisiin

Hammaslääkärin Invisalign Go

  • Soveltuu pieniin tai kohtuullisiin esteettisiin korjauksiin
  • Hoidon kesto muutamista kuukausista noin vuoteen
  • Hammaslääkäri toteuttaa hoidon ja saa tarvittaessa konsultaatioapua Mehiläisen oikojahammaslääkäriltä
  • Hinta 2 000–3 000 €

Oikojahammaslääkärin Invisalign-sarjat

(Invisalign Comprehensive, Invisalign Lite, Invisalign Express, Invisalign Teen)

  • Soveltuvat myös vaikeiden purentavirheiden hoitoon
  • Kesto muutamasta kuukaudesta puoleentoista vuoteen
  • Oikojahammaslääkäri suunnittelee ja toteuttaa hoidon
  • Hinta 3 000–7 000 €

Näin Invisalign-oikomishoito tapahtuu

Ensimmäisellä hoitokäynnillä valitaan oikea hoitomuoto. Tarvittaessa ohjataan erikoishammaslääkärille.

Seuraavalla käynnillä hampaisto ja purenta kuvataan 3D-skannerilla. Tietokoneeseen liitetty, pieni suukamera kuvaa hampaat niiden jokaiselta reunalta. Noin 10–15 minuuttia kestävän kuvauksen jälkeen tietokoneohjelma luo hoitosuunnitelman, johon voidaan tilata sopivat Invisalign-kalvot. Oikojahammaslääkärin Invisalign-sarjoissa oikoja tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Kun kalvot on tehty, hammaslääkäri opastaa vastaanotolla niiden käytön. Jotta kalvot pysyvät hampaissa paikallaan ja toivotut liikkeet hampaisiin toteutuvat, muutamiin hampaisiin tehdään otepinta eli ns. attachment. Käytännössä otepinta on pieni, huomaamaton kohouma paikka-ainetta. Otepinnat poistetaan hoidon päättyessä.

Kalvoja vaihdetaan hampaiden asentojen korjaantuessa noin viikon tai parin välein. Hoidon alkuvaiheessa hammaslääkärillä voi käydä useamman kerran tarkistamassa hoidon etenemistä, mutta käynnit suunnitellaan yksilöllisesti. Vastaanotolla tehdään myös tarvittaessa hammasvälien hiontaa, mikä on usein tarpeen, kun hoidetaan hampaiston ahtautta ja asentovirheitä.

Invisalign-kalvojen käyttö ja puhdistus

Kalvot saattavat tuntua alkuun oudoilta, mutta niiden käyttöön tottuu nopeasti, päivässä tai parissa. Kalvojen on todettu olevan käyttäjälle miellyttävämpi vaihtoehto kuin perinteiset, kiinteät oikomiskojeet.

Invisalign-kalvoja on tarkoitus käyttää parikymmentä tuntia vuorokaudesta. Ne otetaan pois syömisen ja hampaiden pesun ajaksi. Hampaiden pesun yhteydessä myös kalvot pestään. Kalvot ovat muovia, joten niiden pesuun paras on tiskiaine tai saippua, ei hammastahna.

Ohjeistus on, että sekä hampaat että kalvot pestään jokaisen ruokailun jälkeen. Käytännössä pesu kesken päivän voi olla vaikea järjestää, ja silloin myös hyvä huuhtelu ja hampaiden nopea lankaaminen riittää. Invisalign-hoidon aikana hyvä suuhygienia on erityisen tärkeää, sillä kalvojen alle voi jäädä likaa, mikä lisää reikiintymisen riskiä. Myös hampaiden mahdollista alkavaa reikiintymistä on seurattava tarkkaan hoidon ajan.

Ylläpitävä hoito oikomisen jälkeen

Kun hampaiden oikomishoito on valmis, seuraa ylläpitovaihe, sillä ilman ylläpitoa hampaat pyrkivät palaamaan entiseen asentoon. Ylläpidon voi toteuttaa joko yöllä pidettävillä ylläpitokiskoilla tai hampaiden takapinnalle asennettavalla retentiolangalla.

Ylläpitoa täytyy jatkaa niin kauan, kun haluaa lopputuloksen säilyvän. Ilman ylläpitohoitoa on aina riski, että hampaiden asento palautuu.

Hammas Mehiläisellä oikomisen tekee aina ammattilainen

Hyvin suunniteltu hoito on äärimmäisen tärkeää, sillä vääränlainen kalvo-oikomishoito voi pilata purennan, aiheuttaa kipua, syömisvaikeutta, päänsärkyä ja ikenien vetäytymistä. Hoitovirheen vuoksi saatetaan tarvita kokonaan uusi hoito tai pahimmillaan leukaleikkaus. Siksi hoidon suunnittelun tekee Hammas Mehiläisessä aina joko oikojahammaslääkäri tai hammaslääkäri oikojan tuella. Hammaslääkärin tekemä hoito on turvallisempaa ja hoitotulokset ovat parempia, kun työn tukena on tarvittaessa oikojahammaslääkäri.

Kiinnostuitko Invisalign-hoidosta? Varaa aika Hammas Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla numeroon 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Artikkelissa asiantuntijana oikomishoidon erikoishammaslääkäri, HLT Susanna Karsila.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69 €
53,50 €
Mobiilietuhinta
57,90 € (sis. poliklinikkamaksu ja tarkastuksen omavastuu)
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto92-163 €
87-145 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hammas Mehiläisen toimipistekohtaiset hinnat

Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Lisää aiheesta