Invisalign-oikomishoito eli kalvo-oikominen

Invisalign-oikomismenetelmässä eli kalvo-oikomisessa hampaat oiotaan läpinäkyvien ja irrotettavien muovikalvojen avulla.

Varaa aika invisalign-oikomishoitoon

Invisalign-menetelmällä voidaan oikoa sekä pieniä esteettisiä haittoja että laajempia toiminnallisia purentavirheitä. Oikomiseen erikoistuneen hammaslääkärin vastaanotolla voit selvittää purentasi kokonaistilanteen ja tutkia, sopiiko Invisalign-hoito sinulle.

Mikä on Invisalign- eli kalvo-oikomishoito?

Invisalign- eli kalvo-oikomishoidossa ei tarvita perinteiselle oikomiselle tyypillisiä metallisia kiinnikkeitä tai kaarilankoja. Oikomistyön tekee huomaamaton kalvo, joka asetetaan hampaiden päälle. Kalvot vaihdetaan uusiin tasaisin väliajoin, jotta purennan korjaantuminen etenee.

Invisalign on potilaalle helppo ja huomaamaton oikomishoito, ja kalvo-oikomista pidetäänkin tutkitusti miellyttävämpänä kuin perinteisiä hammasrautoja.

Miten Invisalign-hoito aloitetaan?

Ensimmäisellä hoitokäynnillä arvioidaan tehokkain hoitomuoto. Ensikäynnin voi varata hammaslääkärille, joka konsultoi tai ohjaa tarvittaessa eteenpäin oikojalle, mutta helpointa on varata aika suoraan oikomiseen erikoistuneelle hammaslääkärille.

Hammas Mehiläisellä oikomishoidot suunnitellaan huolellisesti, sillä myös Invisalign-hoidolla voi olla sivuvaikutuksia. Vääränlainen hoito voi aiheuttaa toiminnallisia purentaongelmia, kipuja ja leukanivelvaivoja.

Invisalign-oikomismenetelmät eri tarpeisiin

Hammaslääkärin Invisalign Go

  • Soveltuu pieniin tai kohtuullisiin esteettisiin korjauksiin
  • Hoidon kesto muutamista kuukausista noin vuoteen
  • Hammaslääkäri toteuttaa hoidon ja saa tarvittaessa konsultaatioapua Mehiläisen oikojahammaslääkäriltä
  • Hinta 2 000–3 000 €

Oikojahammaslääkärin Invisalign-sarjat

(Invisalign Comprehensive, Invisalign Lite, Invisalign Express, Invisalign Teen)

  • Soveltuvat myös vaikeiden purentavirheiden hoitoon
  • Kesto muutamasta kuukaudesta puoleentoista vuoteen
  • Oikojahammaslääkäri suunnittelee ja toteuttaa hoidon
  • Hinta 3 000–7 000 €

Näin Invisalign-oikomishoito tapahtuu

Ensimmäisellä hoitokäynnillä valitaan oikea hoitomuoto. Tarvittaessa ohjataan erikoishammaslääkärille.

Seuraavalla käynnillä hampaisto ja purenta kuvataan 3D-skannerilla. Tietokoneeseen liitetty, pieni suukamera kuvaa hampaat niiden jokaiselta reunalta. Noin 10–15 minuuttia kestävän kuvauksen jälkeen tietokoneohjelma luo hoitosuunnitelman, johon voidaan tilata sopivat Invisalign-kalvot. Oikojahammaslääkärin Invisalign-sarjoissa oikoja tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Kun kalvot on tehty, hammaslääkäri opastaa vastaanotolla niiden käytön. Jotta kalvot pysyvät hampaissa paikallaan ja toivotut liikkeet hampaisiin toteutuvat, muutamiin hampaisiin tehdään otepinta eli ns. attachment. Käytännössä otepinta on pieni, huomaamaton kohouma paikka-ainetta. Otepinnat poistetaan hoidon päättyessä.

Kalvoja vaihdetaan hampaiden asentojen korjaantuessa noin viikon tai parin välein. Hoidon alkuvaiheessa hammaslääkärillä voi käydä useamman kerran tarkistamassa hoidon etenemistä, mutta käynnit suunnitellaan yksilöllisesti. Vastaanotolla tehdään myös tarvittaessa hammasvälien hiontaa, mikä on usein tarpeen, kun hoidetaan hampaiston ahtautta ja asentovirheitä.

Varaa aika invisalign-oikomishoitoon

Invisalign-kalvojen käyttö ja puhdistus

Kalvot saattavat tuntua alkuun oudoilta, mutta niiden käyttöön tottuu nopeasti, päivässä tai parissa. Kalvojen on todettu olevan käyttäjälle miellyttävämpi vaihtoehto kuin perinteiset, kiinteät oikomiskojeet.

Invisalign-kalvoja on tarkoitus käyttää parikymmentä tuntia vuorokaudesta. Ne otetaan pois syömisen ja hampaiden pesun ajaksi. Hampaiden pesun yhteydessä myös kalvot pestään. Kalvot ovat muovia, joten niiden pesuun paras on tiskiaine tai saippua, ei hammastahna.

Ohjeistus on, että sekä hampaat että kalvot pestään jokaisen ruokailun jälkeen. Käytännössä pesu kesken päivän voi olla vaikea järjestää, ja silloin myös hyvä huuhtelu ja hampaiden nopea lankaaminen riittää. Invisalign-hoidon aikana hyvä suuhygienia on erityisen tärkeää, sillä kalvojen alle voi jäädä likaa, mikä lisää reikiintymisen riskiä. Myös hampaiden mahdollista alkavaa reikiintymistä on seurattava tarkkaan hoidon ajan.

Ylläpitävä hoito oikomisen jälkeen

Kun hampaiden oikomishoito on valmis, seuraa ylläpitovaihe, sillä ilman ylläpitoa hampaat pyrkivät palaamaan entiseen asentoon. Ylläpidon voi toteuttaa joko yöllä pidettävillä ylläpitokiskoilla tai hampaiden takapinnalle asennettavalla retentiolangalla.

Ylläpitoa täytyy jatkaa niin kauan, kun haluaa lopputuloksen säilyvän. Ilman ylläpitohoitoa on aina riski, että hampaiden asento palautuu.

Hammas Mehiläisellä oikomisen tekee aina ammattilainen

Hyvin suunniteltu hoito on äärimmäisen tärkeää, sillä vääränlainen kalvo-oikomishoito voi pilata purennan, aiheuttaa kipua, syömisvaikeutta, päänsärkyä ja ikenien vetäytymistä. Hoitovirheen vuoksi saatetaan tarvita kokonaan uusi hoito tai pahimmillaan leukaleikkaus. Siksi hoidon suunnittelun tekee Hammas Mehiläisessä aina joko oikojahammaslääkäri tai hammaslääkäri oikojan tuella. Hammaslääkärin tekemä hoito on turvallisempaa ja hoitotulokset ovat parempia, kun työn tukena on tarvittaessa oikojahammaslääkäri.

Kiinnostuitko Invisalign-hoidosta? Varaa aika Hammas Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla numeroon 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Varaa aika invisalign-oikomishoitoon

Artikkelissa asiantuntijana oikomishoidon erikoishammaslääkäri, HLT Susanna Karsila

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus76 €
60,50 €

Hinta ei sisällä poliklinikkamaksua (29.90 €)

Varaa aika hammastarkastukseen

Hammashoitoa pelkäävän tarkastus111,50 €
96 €

Hinta ei sisällä poliklinikkamaksua (29,90 €)

Varaa hammashoitoa pelkäävän tarkastus

Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva109 €
100 €
89 € (kelakorvauksen jälkeen, lääkärin lähetteellä 80 €)

Panoraamatomografia

Hammaskiven poistoalk. 101 €
alk. 96 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hinnat 101-178,80 €, omavastuu 96-160,80 €.

Varaa aika hammaskiven poistoon

Tutustu eri maksutapoihin

Hampaan paikkausalk. 95,70 €
alk. 85,70 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hinnat 95,70-260,90 €, omavastuu 85,70-237,90 €.

Hampaan keraaminen paikkausalk. 256,70 €
alk. 239,70 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hinnat 256,70-710,10 €, omavastuu 239,70-636,00 €.

Tutustu eri maksutapoihin

Hampaan keraaminen kruunualk. 566 €
alk. 566 €

Laboratoriokulut eivät sisälly hinta-arvioon.

Hinnat 566,00-734,30 €, omavastuu 566,00-734,30 €.

Tutustu eri maksutapoihin

Puudutusalk. 36,80 €
alk. 33,80 €

Hinnat 36,80-37,90 €, omavastuu 33,80-34,90 €.

Lohkeamaalk. 95,70 €
alk. 85,70 €

Hinnat 95,70-260,90 €, omavastuu 85,70-237,90 €.

Hampaan poistoalk. 103 €
alk. 93 €

Hinnat 108,40-730,10 €, omavastuu 98,40-668,10 €.

Tutustu eri maksutapoihin

Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisualk. 90 €
alk. 90 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Hinnat 90-420 €, omavastuu 90-420 €.

Varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon

Tutustu eri maksutapoihin

Lisää aiheesta