Työhöntulotarkastus

Usein työsuhteen alussa tehdään työhöntulotarkastus. Työhöntulotarkastuksessa selvitetään työntekijän terveyden ja hyvinvoinnin tilaa. Lisäksi työhöntulotarkastuksessa annetaan henkilökohtaista neuvonta aja opastusta. Lue lisää terveystarkastuksista ja tutustu työhöntulotarkastuksen lomakkeeseen >>

Työhöntulotarkastus on eri asia kuin työterveystarkastus, joita työnantaja järjestää osana lakisääteistä työterveyshuoltoa.

Auli Westin, 46 v. kertoo omasta kokemuksestaan työhöntulotarkastuksesta. Auli aloitti myyntiryhmän päällikkönä Eniro Oy:llä Vaasassa syksyllä 2009 Eniron perustaessa kaupunkiin uuden yksikön. Vaasan Mehiläisessä suoritettu työhöntulotarkastus ei kuitenkaan Aulin osalta sujunut ihan saman kaavan mukaan kuin mihin hän oli aiemmin ammatillisessa elämässään tottunut.

Työhöntulotarkastus herätti

- Työhontulotarkastuksen kuvittelin läpihuutojutuksi. Nyt kävi toisin. Mainitsin ohimennen jo pidempään vaivanneesta väsymyksestä. Työterveyshoitajani Kaija-Leena Rinta ryhtyi heti toimeen. Asia tutkittiin ja syy selvisi - kakkostyypin diabetes. Se oli minulle iso ja ikävä yllätys, Auli West muistelee.

Auli West kärsi myös muista metaboliselle oireyhtymälle tyypillisistä vaivoista kuten kohonneesta verenpaineesta ja unihäiriöistä sekä niiden lisäksi rasitus- ja infektioastmasta. Jotain piti tehdä.

- Inhoan terveysterroristeja! Kyllä minulla tietoa oli. Ajoittain tahtoakin. Mutta pelkästään käskemällä ei tämä kana kiekunut. Lääkärini Raija Kalamo yhdessä työterveyshoitajani Kaija-Leenan kanssa onnistuivat asiallisella kannustuksellaan ja rennolla välittämisellään innostamaan minut uuteen elämään. Ei siis mitään sormi ojossa käskytystä!

Auli sai tarvitsemansa lääkityksen, neuvoja kuntoilun aloittamiseen ja yksinkertaiset dieettiohjeet, jotka perustuivat ruoka-aineiden lajitteluun sallittuihin vihreisiin, rajoitettaviin keltaisiin ja vältettäviin punaisiin.

- Liimasin ohjeet jääkaapin oveen ja suunnittelin etukäteen erityiset herkutteluhetkeni. Mitään ruoka-aineita ei tarvinnut punnita. Huomasin nopeasti, että rutiinit olivat tärkeitä. Liikunnan aloitin kävelylenkeillä. Uskaltauduin myös hiihtoladulle ja kuntosalille. Kännykkä hälyttää vieläkin, kun on aika lähteä happihyppelylle. Rutiineihin kuuluu edelleen myös kuukausittaiset parinkymmenen minuutin tapaamiset Kaija-Leenan kanssa ja yhteydenpito niiden välillä myös sähköpostitse.

Mehiläisen työterveyden tukemana Aulin paino putosi 15 kiloa puolessa vuodessa. Lenkkeillessä ei astmapiipulle ole enää tarvetta ja diabetes on niin hyvässä hoitotasapainossa, että lääkitystä ei tarvita. Nyt harkitaan verenpainelääkityksenkin tarkistamista.

- Nyt on virtaa kuin pienessä kylässä. Sen huomaavat niin työkaverit kuin läheisetkin. Laihdutus ei ole avain onneen, mutta minulle se on parempi ratkaisu kuin pillereiden popsiminen.

- Minulle oli tärkeää sisäistää painonhallinta elämänmuutokseksi, ei kuuriksi. Onnistumisestani saan kiittää paitsi itseäni myös hommansa hoitanutta Mehiläisen työterveyshuoltoa. Ilman Kaija-Leenaa ja Raijaa asiat voisivat nyt olla toisin, pohtii Auli.

Auli on jo painoindeksinsä rajoissa, mutta kun on vauhtiin päästy, niin vielä muutama kilo saa kyytiä.

- Ensi kuussa nähdään! Syksyyn mennessä putoaa vielä 4-8 kiloa, Auli lupaa.