Näin teet esihenkilöistä henkilöjohtajia – 4 vinkkiä

Esihenkilöt ovat työelämän kiivaan tahdin keskellä usein monenlaisten vaatimusten puristuksessa. Kilpailutilanne on tiukka, tulospaineet kovat ja työn imu suuri. Kiivaan työtahdin keskellä pitäisi muistaa oman jaksamisen lisäksi myös oma henkilöstö, joiden kokonaisvaltainen hyvinvointi on avainasemassa koko tiimin onnistumisen kannalta. 2010-luvun työelämässä työ ja vapaa-aika sekoittuvat entistä vahvemmin muun muassa teknologian myötä, joten esihenkilöltä vaaditaan yhä laajempaa ymmärrystä työntekijöistä. Miten esihenkilöitä voidaan tukea onnistumaan? Vinkkejä antavat Mehiläisen sähköisestä asioinnista vastaava johtaja Ossi Laukkanen sekä Mehiläisen Työelämäpalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Antti Miettinen.

Vinkki 1: Nosta henkilöjohtaminen prioriteetiksi

Akavan teettämä gallup (Akavan esihenkilögallup 2017) listaa tärkeimpiä esihenkilötyössä tarvittavia taitoja. Top 4 on kuunteleminen, oikeudenmukaisuus, johdonmukainen tapa toimia ja haastavien tilanteiden johtaminen. Kaikki nämä taidot liittyvät vahvasti välittämiseen ja sitä kautta henkilöstön hyvinvointiin. Siksi henkilöstöhallinnon yksi tärkeimpiä tehtäviä on luoda puitteet esihenkilöille kehittyä hyviksi henkilöjohtajaksi, joka edelleen voi luoda puitteet työntekijöille myös johtaa omaa hyvinvointiaan ja suoritustaan.

Vinkki 2: Reagoi johdonmukaisesti yhdessä luotujen toimintaperiaatteiden mukaan

Kuuntelu ja huomioiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä ominaisuuksia, mutta yhtä tärkeää on tietää miten toimia ja tarttua härkää sarvista esiin tulevien haasteiden ratkaisemiseksi. Oikeudenmukaisuus taitona tarkoittaa, että vaikeissakin tilanteissa esihenkilön tulisi toimia tasapuolisesti ja johdonmukaisesti kaikkia kohtaan. Näiden esihenkilötyön haastavimpien tehtävien tueksi tarvitaan yhteiset toimintaperiaatteet, joihin esihenkilöiden on hyvä nojata tilanteessa kuin tilanteessa. Esihenkilöiden ja työterveystiimien yhteistyö korostuu menestystarinoissa ja sen rooli tulee korostumaan jatkossa entistä enemmän. Hyödynnä luomistuskan helpottamiseksi työterveysyhteistyötä ja kollegoitasi muissa yrityksissä.

Vinkki 3: Älä vieroksu työkaluja - Hyödynnä digitalisaatiota

Yrityksissä vieroksutaan työkalujen määrää ja uusilla ei kovin helpolla haluta kuormittaa esihenkilöitä. Kuormitusta on kuitenkin järkevää katsoa kokonaisuutena. Esihenkilöiden työtä tukevat työkalut jalkauttavat yhdessä luodut toimintaperiaatteet ja auttavat jokaista esihenkilöä noudattamaan kehittyviä parhaita käytäntöjä. Epätietoisuuden, manuaalisen selvitystyön ja intran penkomisen ehkäisevä työkalu on aina kuormitusta helpottava eikä lisäävä investointi. On myös hyvä muistaa, että kaikki hyvinvointiin liittyvät haasteet eivät ole tunnistettavissa tietokoneohjelmilla, mutta rakenteellisella ja dataan perustuvalla hyvinvoinnin johtamisella luodaan puitteet kehittyä esihenkilönä myös hiljaisten signaalien tunnistajaksi ja sitä kautta loistavaksi ihmisten johtajaksi.

Vinkki 4: Huolehdi, että toimintaperiaatteet jalkautuvat esihenkilöistä johtoon

Yhteiset toimintaperiaatteet, työkalut ja esihenkilötaidot eivät tee tulosta ellei esihenkilön itselleen saama tuki ole kunnossa. Kaikki edellä summatut vinkit tukevat esihenkilöiden onnistumista työntekijöiden johtamisessa ja jaksamisessa tiukassa työarjessa, mutta jokaisella esihenkilöllä pitää olla sama johdonmukainen tuki kuin mitä hän itse antaa omalle henkilöstölleen. Kaikkien yritysten pitäisi pyrkiä siihen positiiviseen menestyksen kierteeseen, joka saadaan aikaa kun kaikilla on hyvä olla työssään ja onnistumisia tulee.

Mehiläisen työterveys- ja hyvinvointipalveluiden avulla pidetään huolta myös esihenkilöiden terveydestä ja jaksamisesta vuoden jokaisena päivänä. Tarjoamme palveluita myös esihenkilötyön tueksi.

Katso Mehiläisen Työelämäpalveluista vastaavan liiketoimintajohtaja Antti Miettisen video "Näin teet esihenkilöistä henkilöjohtajia – 4 vinkkiä"

Voit tarkastella esihenkilövalmennuksen palvelukokonaisuuksia ja pyytää tarjouksen Terveyden ja hyvinvoinnin palvelukaupasta