Vaivasenluu

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa ukkovarvas alkaa hiljalleen kääntyä muihin varpaisiin päin. Pottuvarpaan sivuun syntynyt kyhmy muodostuu rustosta ja luusta.

Vaivaisenluun yksi altistava tekijä nuoremmilla ihmisillä on ahtaat, kapeakärkiset kengät. Iäkkäillä se voi syntyä nivelkuluman eli artroosin seurauksena. Nivelkuluma voi olla perinnöllinen vaiva. Naisilla vaivaisenluu on lähes 10 kertaa yleisempi kuin miehillä.

Vaivaisenluun oireet

Virheasennon lisäksi vaivaisenluun tyypillisiä oireita ovat punoitus isovarpaan ulkosyrjässä, varpaan limapussin tulehdus, kuumottava kipu, varpaan tyvinivelen vaikea liikutettavuus sekä kävelyvaikeudet. Jos vaivaisenluu vaikeuttaa perusliikkumista ja kipuilee säännöllisesti, kannattaa varata aika ortopedille leikkausmahdollisuuden tutkimista varten.

Jos vaivaisenluu vaikeuttaa perusliikkumista ja kipuilee säännöllisesti, kannattaa varata aika jalkaterapeutille tutkimista ja mahdollisten apuvälineiden valmistamista varten tai aika ortopedille leikkausmahdollisuuden tutkimista varten.

Vaivaisenluun hoito jalkaterapialla

Lievänkin vaivaisenluun hoidossa voi olla hyödyllistä varata aika jalkaterapeutille saamaan ohjeita jalkineiden valinnasta, kenkäkiilojen käytöstä sekä mahdollisten känsien hoidosta. Lieväasteiset vaivaisenluut eivät aina hyödy leikkaushoidosta. Leikkaukseen on tarpeellista hakeutua vain, jos virheasentoa ei saada tukitoimilla korjatuksi ja kivut haittaavat päivittäisiä toimia.

Lievänkin vaivaisenluun hoidossa on hyödyllistä käydä jalkaterapeutin vastaanotolla. Jalkaterapian keinoin voidaan helpottaa kipuja ja estää vaivaisenluun eteneminen sekä estää lisäongelmien syntymistä. Jalkaterapeutti ohjaa kenkien valintaan, tarvittaessa voi valmistaa varpaisiin yksilöllisiä silikoniortooseja tai pohjallisia sekä ohjata jalkajumppaan. Lieväasteiset vaivaisenluut eivät aina hyödy leikkaushoidosta. Leikkaukseen on tarpeellista hakeutua vain, jos virheasentoa ei saada tukitoimilla korjatuksi ja kivut haittaavat päivittäisiä toimia.

Vaivaisenluuleikkaus

Vaivaisenluuleikkaus tehdään tavallisesti selkäydinpuudutuksessa. Leikkaustapa valitaan potilaan iän, varpaan virheasennon vaikeusasteen, nivelen liikkuvuuden ja vaivan taustalla olevan syyn mukaan.

Kotihoito vaivaisenluuleikkauksen jälkeen

Jälkihoidossa isonvarpaan sidonta on tärkeä osa jatkohoitoa. Sidoksen tarkoituksena on pitää varvas suorassa asennossa. Se estää varpaan kääntymisen entiseen virheasentoon ja vastakkaiseen suuntaan muista varpaista erilleen. Sidosta käytetään 6 viikkoa.

Leikkauksessa laitettua pehmustettua sidosta pidetään ompeleiden poistoon asti. Ompeleiden poiston jälkeen jalkaa sidotaan annettujen ohjeiden mukaisesti päivittäin neljän viikon ajan.

Liikkuminen vaivaisenluuleikkauksen jälkeen

Leikattu jalka on kipeä ainakin ensimmäisen viikon. Säännöllinen kipulääkitys (esimerkiksi Panadol sekä tarvittaessa tulehduskipulääke), jalkaan annettava kylmähoito ja säären pitäminen kohoasennossa auttavat kivunhoidossa ja edistävät toipumista. Kipulääkkeitä on hyvä alussa ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa. Kokonaispalautumiseen on hyvä varata aikaa jopa 3–6 kuukautta.

Leikkauksen jälkeen kävelyä voi harjoitella tasajalkavarauksella noin neljän viikon ajan. Tällöin pitää varoa taivuttamasta isovarpaan tyviniveltä kävellessä. Apuvälineenä voi olla myös kantapään alla oleva sandaali. Kyynärsauvoja voi käyttää alussa apuna. Kenkien tulisi olla tukevapohjaiset, matalakorkoiset ja leveäkärkiset. Varvastilan pitää olla riittävän tilava. Leikkaus rajoittaa myös autolla ajamista. Autolla saisi ajaa vasta, kun päkiäponnistus on sallittu.

Todennäköistä on, että vaiva uusiutuu, jos jalan toimintahäiriöön ei puututa tai jos potilas jatkaa ahtaiden kenkien käyttöä.

Otathan yhteyttä Mehiläiseen, jos huomaat leikatussa jalassasi tulehdusoireita (kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus tai jatkuva haavasiteen läpi tuleva kosteus) tai muu poikkeava oire ilmaantuu.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Ville Alanen
LL, käsikirurgian erikoislääkäri
9.8
Eero Arajärvi
LKT, ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.3
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*