Ledarcoachning om välbefinnande i arbetet – Hintsa Performance

De krav som ställs i arbetslivet, särskilt på den högsta företagsledningen, ökar ständigt. Arbetsbelastning, resor, brist på motion och sömn eller dåliga matvanor ger minskad energi, och då blir även produktiviteten lidande. Hintsa Performance, som grundades av Mehiläinen och Aki Hintsa, erbjuder en unik och övergripande tjänst för att förbättra finländska företagsledares välbefinnande och höja deras prestationsförmåga.

Det individuellt skräddarsydda coachprogrammet bygger bland annat på metoder som har tagits fram för träning av Formel 1-förare och utnyttjar kompetensen hos världens bästa forskare, experter och tränare.

  • Syftet med coachprogrammet är att förebygga hälsoproblem genom att utveckla delområden som påverkar den fysiska och psykiska arbetsförmågan.
  • Genom att följa upp olika delområden och utforma individuellt skräddarsydd coachning uppnås resultat, och då kan även en liten förändring förbättra prestationsförmågan avsevärt.

Med hjälp av programmet kan allt fler företagsledare hitta motivation till en konkret förändring för att öka sitt välbefinnande. En företagsledning som orkar med sitt arbete säkerställer att företaget uppnår resultat och bidrar även till personalens välbefinnande.

Ett bättre liv varje dag – Hintsas modell för övergripande välbefinnande

Läkaren Aki Hintsa, specialist i kirurgi, ortopedi och traumatologi, följde på 1990-talet topplöparen Haile Gebreselassies liv på nära håll. Han insåg att framgång är en biprodukt av välbefinnande. Utifrån sina insikter utformade Hintsa en övergripande filosofi om välbefinnande som bygger på medicinsk kunskap och som bland annat många Formel 1-förare, internationella toppidrottare och företagsledare har använt sig av.

Han beskriver sin modell som en så kallad framgångscirkel (Circle of Success), och i mitten av den finns den egna identiteten och den inspiration som flödar ur den. Självkännedom, en känsla av att det egna livet är betydelsefullt och individuella mål styr våra dagliga val och påverkar vår känsla av kontroll. Runt kärnan finns välbefinnandets övriga delområden: allmänhälsa, sömn, näring, aktivitet, biomekanik och psykisk energi.
Modellen utgår från att vi kan förebygga besvär och sjukdomar genom våra dagliga vanor. Studier visar att vi genom våra dagliga vanor kan undvika cirka 80 procent av förtida hjärt- och kärlsjukdomar, 40 procent av olika cancersjukdomar och nästan alla dödsfall orsakade av övervikt.

En idrottare uppnår inte sin optimala prestationsförmåga om han eller hon inte mår bra. Det samma gäller för företagsledare, som har till uppgift att skapa resultat. Hintsa har noterat att idrottare och ledare i grund och botten tampas med samma utmaningar. Ständigt resande, brist på motion och sömn, krävande beslut och engagemang i arbetet förbrukar lätt merparten av ens resurser.

Lösningen är att återta kontrollen över den egna energin och det egna livet och att skapa en balans mellan olika delområden ur ett individuellt perspektiv. Prestationsförmågan i arbetet ökar markant hos en person som tar hand om sig själv på ett övergripande sätt, och då blir det energi över även för fritiden. Vägen till förändring börjar med följande frågor: Vem är du? Vad vill du? Har du kontroll över ditt liv?

Behöver ditt företag coachning om välbefinnande i arbetet?

Skulle ditt företag kunna erbjuda coachning om välbefinnande i arbetet till sin ledning och sina nyckelpersoner? Kontakta Mehiläinens experter per telefon, via chatten eller genom att skicka en offertförfrågan på nätet. Vi berättar mer och skräddarsyr ett paket som passar era behov.