Ingen erektion till följd av en tandköttssjukdom?

Bakterieplack som samlas på tänderna är harmlös och osynlig – tills den inte längre är det. När placken hårdnar tränger den in under tandköttet och orsakar en inflammation. Parodontit till följd av en tandköttsinflammation har till och med kopplats till erektionsstörningar.

Få som lider av erektionsstörningar söker sig till en tandläkare, och det är inte heller den första adressen. Det lönar sig att börja kartlägga problemet med till exempel en allmänläkare. Man bör dock ta hänsyn till munhälsan.

– Jag skulle absolut rekommendera ett tandläkarbesök till dem som lider av erektionsstörningar. Erkki Virta, senior advisor inom munhälsa och tandläkare hos Mehiläinen, konstaterar att det är en viktig del av den övergripande vården.

Ett flertal undersökningar har visat att det finns ett samband mellan erektionsstörningar och parodontit. Även om parodontit är ett främmande ord för många är det något som många lider av – några utan att veta om det. Hälften av alla finländare över 30 år lider av parodontit.

Parodontit är en farlig sjukdom, men börjar från en liten sak. Om den plack som samlas på tändernas ytor och i mellanrummen inte omsorgsfullt tas bort blir tandköttet inflammerat. En vanlig tandköttsinflammation utvecklas småningom till parodontit. Bakterieplack förstör bindvävnaden under tandköttet. I värsta fall orsakar parodontit tandlossning.

Ett överraskande par: parodontit och erektionsstörningar

Undersökningar har visat att erektionsstörningar är vanligare bland dem som har parodontit. Ännu kan man dock inte entydigt påstå att erektionsstörningar orsakas av parodontit. Båda problemen hör samman med samma riskfaktorer, som tobaksrökning, diabetes och kranskärlssjukdom.

I en undersökning genomförd vid ett turkiskt universitet lade man dock märke till att erektionsstörningarna minskade vid behandlingen av parodontit.

Erkki Virta anser att det finns ett logiskt samband mellan parodontit och erektionsstörningar: när bakterier och patogener överförs från munnen till blodomloppet orsakar de en tyst inflammation i kroppen. Det leder till att plack samlas på blodkärlens väggar och gör dem förträngda.

– Plackansamlingar i blodkärlen är särskilt farliga för hjärtat, men det är inte heller bra med tanke på erektion. Om blodkärlen är förträngda kommer blodet inte lika bra åt att samlas i penis, förklarar Virta.

Du kan prata om erektion hos tandläkaren

Vi behöver fler undersökningar om sambandet mellan parodontit och erektionsstörningar. Erektionsstörningar orsakas dock av många olika faktorer. Därför lönar det sig att låta behandlingspaletten även inkludera en tandundersökning.

Även om ämnet är svårt för många, lönar det sig att prata om erektionsstörningar även med tandläkaren.

– Erektionsstörningar är ett känsligt ämne som många inte kopplar samman med munhälsa. Det skulle kännas bra om förståelsen för riskerna med parodontit kunde ökas, säger Virta.

Munhälsa är en del av den sexuella hälsan

1. Självkänsla

Våra liv påverkas på ett övergripande sätt av vår munhälsa: när vi pratar och äter samt vårt sociala umgänge. När munnen är frisk har vi bättre chanser att uppleva en bra självkänsla – och sannolikt även känna oss sexuellt mer självsäkra.

2. Bakterier, virus och svamp

Kyssar och sex gör att vi får många olika slags bakterier och virus i munnen, till exempel från partens mun eller genitalier. Ju friskare mun, desto bättre kan bakteriefloran i munnen eliminera skadliga bakterier och svampar. Risken att få en könssjukdom finns förstås alltid och därför ska man använda preventivmedel.

3. Fertilitet och graviditet

Munhälsan spelar en särskilt viktig roll när det gäller den reproduktiva hälsan. Parodontit kan göra det svårare att bli gravid och öka risken för en för tidig förlossning. I en undersökning kopplades parodontit även samman med spermiernas dåliga rörlighet.

Boka tid till en tandundersökning via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min). (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Här hittar du Mehiläinens prislista.

Även Digikliniken för tand- och munhälsa betjänar varje dag, året runt.

Källor:

Periodontal status of males attending an in vitro fertilization clinic 

Treating Gum Disease May Treat Erectile Dysfunction 

Exploration of the Association Between Chronic Periodontal Disease and Erectile Dysfunction From a Population-Based View Point 

Priser

TjänstHintaSjälvriskMer information
Tandundersökning69 €
53,50 €
Kundförmånspriset
57,90 € (ingår poliklinikavgift och undersökningens självriskandel)
Röntgen av tänderna och käken99 €
90 €
Panoramatomografi
Borttagning av tandsten92-163 €
87-145 €
Besök hos munhygienist 30–45 min.
Tandlagning 84-197,40 €
74-178,40 €
En till tre ytor
Keramisk fyllning170-515,20 €
153,40-458,20 €
En till tre ytor
Tandkrona 204-257,70 €
181–234,70 €
Bedövning 31–31,70 €
28–28,70 €
Spricka Från 84–100,90 €
Från 74–90,90 €
Tandläkarens prisuppskattning
Tandutdragning -
-
Tandläkarens prisuppskattning
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning 154–450 €
154–450 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation