Sukuelinherpes

Sukuelinherpes eli genitaaliherpeksen aiheuttaa herpes simplex virus (HSV). Genitaaliherpes on tavallisin sukupuolielinten haavauman aiheuttaja. Genitaaliherpes uusii joillakin usein, mutta uusimisia voidaan estää estolääkityksellä. Noin 20 % suomalaisista on saanut HSV-2 -tartunnan, mutta vain pieni osa heistä oireilee. Yleensä huuliherpestä aiheuttava HSV-1 -virus voi myös aiheuttaa oireita genitaalialueella.

Herpeksen oireet

Herpesoireet ilmestyvät keskimäärin 4–14 vrk tartunnan jälkeen. Alkuoireet ovat kirvely ja kutina, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat genitaalialueelle. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe.

Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä oirekuvaltaan vaikeampi ja siihen voi liittyä virtsaamisvaikeuksia. Yleisoireina voi olla kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Oireet kestävät 2–3 viikkoa. Ensimmäinen herpestartunta voi olla myös oireeton.

Herpeksen hoito

Viruslääkkeillä voidaan lievittää oireita ja lyhentää niiden kestoa sekä vähentää tartuttavuutta. Jos oireet ovat lieviä, viruslääkitystä ei kannata käyttää. Jos oireet ovat hankalat, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon. Erityisesti tulehdukset, joihin liittyy yleisoireita ja virtsaamisvaikeuksia, ohjataan sairaalahoitoon. Usein uusiutuvaan herpeksen hoitoon voidaan käyttää estolääkitystä.

Epäiletkö sukupuolitautia tai haluatko käydä testissä?

Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärillemme verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ihotautilääkärille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Johanna Hagman
LT, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta