Kokemuksia silmien laserleikkauksista

Kokemuksia FemtoLasik-laserleikkauksesta

Artisti ja sukellusharrastaja Antti Tuisku: “Silmäleikkaus muutti elämän hetkessä”

Rakastan urheilla, tanssin ja liikun muutenkin paljon. Silmälasit ovat olleet aina hidaste liikunnallisessa elämäntyylissäni, eivätkä ne kuuluneet lavaimagooni. Piilolinssien aiheuttama roskantunne silmissä häiritsi erittäin fyysistä lavaesiintymistäni. Eniten kuitenkin ärsytti turha stressaaminen siitä, että kiertueelle lähtiessä muistaisi ottaa piilareita mukaan.

Sain lentäjän näön!

Silmien laserleikkaus tuli ajatuksiin oikeastaan jo ala-asteella. Lentäjä on ollut yksi toiveammateistani laulajan uran ohella ihan pikkupojasta asti. Siksi mietin jo ensimmäiset silmälasit saatuani, voisiko näön vielä joskus korjata leikkauksella.

Syksyllä 2010 olin mukana Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa, jolloin telkkarissakin näkyi, kuinka kesken tanssitreenien silmälasit lensivät päästäni milloin mihinkin. Silmäni leikattiin sinä syksynä keskellä kiertuetta ja tiivistä tanssitreenausta. Itselleni oli yllätys, että heti leikkauksen jälkeisenä päivänä pääsin täysillä takaisin arkeen. Seuraavana päivänä laserleikkauksesta muistutti enää vain pieni silmien vuotaminen – ja kauan odotettu lentäjän näkö.

Hajataitosta eroon leikkauksella

Koska minulla oli voimakasta hajataittoa, olin luullut, ettei laserleikkaus korjaisi näköäni. Onneksi olin väärässä! Oman hajataittoni korjaavia piilareita oli vaikeaa saada ja ne olivat hirveän kalliita. Leikkaus on tuonut siten myös isoja säästöjä. Enää ei tarvitse murehtia kalliiden piilolinssien ostamisesta tai pelätä, että rillit lentävät treenikämpällä mihin sattuu.

Hajataitto häiritsi myös sukellusharrastustani. Esimerkiksi kerran muut hehkuttivat nähneensä ison mantarauskun, kun itse olin nähnyt epäselvästi kaksi kalaa. Minun hajataitollani olisi ollut hankalaa löytää vahvuuksellista sukellusmaskia ja se olisi maksanut maltaita. Joka kerta sukeltaessani iloitsen siitä, että enää ei tarvitse sekoilla piilareiden kanssa. Näen veden allakin paremmin kuin ennen piilareilla.

Näkeminen oli mullistava kokemus

Jännitin leikkausta todella paljon etukäteen, mutta itse toimenpide oli todella helppo ja nopea. Hoitajat ja lääkäri olivat aivan käsittämättömän taitavia ja saivat jännitykseni rauhoittumaan. Olin suunnitellut, että operaation aikana yritän meditoida ja ajatella muita asioita, mutta leikkaus oli niin nopeasti ohi, etten ehtinyt miettiä koko asiaa. Sairaanhoitaja piti kädestäni kiinni ja lääkäri kertoi koko ajan, mitä teki. En tuntenut kipua missään vaiheessa.

Oli uskomatonta, miten nopeasti silmät palautuivat ja näköni oli täydellinen. Kun lähdimme ajamaan iltaa vasten Tampereelta Helsinkiin, Hämeenlinnan kohdalla tajusin yhtäkkiä, että näin pimeässäkin paremmin kuin koskaan silmälaseilla. Koko elämä muuttui hetkessä: se että vihdoin näki ilman silmälaseja oli mullistava kokemus.

Leikkauksen jälkeen oma elämä helpottui älyttömän paljon, niin vapaa-ajan kuin työnkin suhteen. Voin suositella FemtoLasik®-leikkausta sydämeni pohjasta. Myös siskoni silmät leikattiin juuri Oulun Laser-Poruksessa, Oulun Mehiläisessä.

Muita kokemuksia FemtoLasik-leikkauksesta

“Olen 37-vuotias kardiologi. Silmälasit minulla on ollut ala-asteelta lähtien. Harrastan aktiivisesti kaikenlaista liikuntaa, ulkoilua, metsästystä ja lasit ovat aina olleet jotenkin haitoiksi: useita silmälaseja on mennyt liikunnassa rikki, eivät pysy hikisenä päässä, huurtuvat talvella, haittaavat ampumista… Piilolasit olivat eräreissuilla hankalia ja allergia-aikoina kaihersivat silmissä. Nyt töissäkin on ollut venkslaamista suojalasien ja tavallisten kanssa, jommat kummat aina hukassa.

Olen miettinyt laserointia jo useita vuosia ja nyt kun kaikki lasit olisi jälleen kerran joutunut uusimaan ja kavereilta alkoi kuulua niin paljon erinomaisia kokemuksia ja kommentteja taittovirheen korjauksesta, kuten "elämäni paras päätös" jne. päätin, että nyt pistetään näkö kuntoon. Laser-Poruksen henkilökunta oli erittäin ammattitaitoista ja mukavaa. Itse toimenpide ei ollut mitenkään epämiellyttävä ja oli ohi nopeasti. Näöntarkkuus on ollut erinomainen heti operaation jälkeisestä päivästä lähtien. Työpaikan hyvin kuivassa ilmassa on ollut kaiherruksen ja kuivuuden tunnetta silmissä, mutta muussa ympäristössä ei tätäkään ongelmaa ole ollut. Viikon eräretki Vätsärin erämaahan oli selkeästi astetta aiempaa mukavampi ja huolettomampi.

Nyt jo kuukauden kuluttua operaatiosta voin sanoa, että päätös taittovirheen korjauttamisesta oli erinomainen. Ainoa asia mikä jälkikäteen on harmittanut on etten käynyt toimenpiteessä jo vuosia sitten."
- Samuli, 37

“Olen 28-vuotias ekonomi. Harrastan golfia ja lenkkeilyä. Olen käyttänyt silmälaseja ja piilolinssejä yläasteelta lähtien. Ennen leikkausta piilolinssien kanssa alkoi tulla ongelmia varsinkin aamuisin. Piilarit tuntuivat epämukavilta ja ärsyttivät silmän pintaa. Jouduin usein lähtemään töihin sankalasit päässä ja ottamaan lisäksi piilarit mukaan, koska urheillessa sankalasit häiritsivät.

Mietin leikkausta muutaman kuukauden ja kavereilta saamien hyvien kokemusten perusteella päätin varata ajan. Ennen leikkausta mietin lähinnä toipumisaikaa ja sitä, miten pian pääsen jälleen harrastusteni pariin.

Toimenpide sujui ongelmitta ja oli täysin kivuton. Seuraavana päivänä istuskelin jo pesäpallo-ottelussa ja pystyin seuraamaan peliä. Omat liikuntaharrastukseni aloitin viikon kuluttua leikkauksesta.

Nyt leikkauksestani on kulunut yli vuosi ja näöntarkkuuteni on erittäin hyvä. Olen tyytyväinen, että päätin valita leikkaushoidon ja olen suositellut samaa ratkaisua myös kavereilleni."
- Satu, 28

“Olin miettinyt silmäleikkausta jo pidemmän aikaa, kunnes rohkaistuin ja päätin mennä leikkaukseen. Harrastan ratsastusta ja muutenkin tykkään liikkua ja lasit olivat usein tiellä. Näköni oli sen verran heikko, että ilman laseja ei voinut kuvitella harrastavansa, vaan aina täytyi käyttää joko piilareita tai laseja.

Terveyteni ja ennen kaikkea näköni ovat minulle todella tärkeitä enkä lähtisi niitä vaarantamaan mistään hinnasta. Loppujen lopuksi päädyin Laser-Porukseen luettuani toimenpiteestä ja heidän käyttämistään leikkausmenetelmistä.

Leikkaus oli todella nopea toimenpide ja yllättävän nopeasti ohi. Varsinaista kipua en tuntenut leikkauksen aikana enkä sen jälkeen. Leikkauksen jälkeen silmät tosin vuotivat vettä jonkin aikaa. Hauskinta oli, että näkö tosiaan korjaantui välittömästi leikkauksen jälkeen. Nyt leikkauksesta on kulunut vuosi enkä ole hetkeäkään katunut valintaani."
- Sanna, 27

“Olen 60-vuotias arkkitehti. Harrastan golfia, hiihtoa, laskettelua ja metsästystä. Minulla oli silmälasit lapsuudesta lähtien. Minulla oli likitaitteisuutta ja hajataittoa. Lisäksi viimeisen viidentoista vuoden ajan olin joutunut käyttämään monitehoja, jotta näkisin sekä lähelle että kauas. Lasit häiritsivät varsinkin urheiluharrastuksissa, mutta myös töissä lasit olivat hankalat, koska toista silmää ei kyetty kunnolla linsseillä korjaamaan suuren puolieron vuoksi. Laskettelu, hiihto ja metsästys olivat erityisen hankalia, koska linssit huurtuivat helposti.

Harkitsin leikkausta muutaman vuoden ajan ja otin selvää eri tavoilla tehtävistä toimenpiteistä. Päädyin FemtoLasikiin sen nopeuden ja turvallisuuden takia. Keskustelin esitutkimuskäynnillä silmäkirurgini kanssa vaihtoehdoistani ja hän suositteli ns. monovision-leikkausta, jossa toinen silmä jätetään hieman likitaitteiseksi lähityöskentelyn parantamiseksi. Silmäkirurgini suositteli kyseistä vaihtoehtoa, koska muuten olisin tarvinnut lukulasit toimenpiteen jälkeen. Leikkaus meni ongelmitta ja oli nopeasti ohi. Pääsin lähtemään kotiin noin kahden tunnin kuluttua toimenpiteestä.

Nyt leikkauksestani on kulunut puolitoista vuotta ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Voin ajaa autoa, pelata golfia ja lukea ilman laseja. Myös haulikkoammunta ja metsästys on huomattavasti helpompaa, kun lasit eivät ole tiellä. Näöntarkkuuteni on erinomainen lähelle ja kauas. Lääkärini kertoi, että silmät voivat väsyä pitkäkestoisessa lähityöskentelyssä toimenpiteen jälkeen, mutta sitä en ole huomannut. Olen suositellut leikkausta ystävilleni, joista monet ovat jo siirtyneetkin lasittomaan aikaan."
- Olli, 60

“Olen 27-vuotias vanhempi konstaapeli. Työn ja harrastusten vuoksi olin miettinyt silmäleikkausta jo useamman vuoden ajan.

Vauhdikkaissa harrastuksissa silmälasien käyttäminen ei onnistunut ja piilareiden kanssa pelaaminen oli turhauttavaa. Leikkauspäätöstä vauhditti osaltaan myös se, että piilareiden kanssa silmät tuntuivat kuivilta pitkissä yövuoroissa.

Aluksi leikkaukseen meneminen jännitti. Onneksi sain kaveriltani etukäteistietoa leikkauksen kulusta ja siitä mitä toimenpide pitää sisällään. Tämä lievensi jännitystä, joskaan ei kokonaan poistanut sitä.

Kaverini suosituksesta päädyin Laser-Porukseen, jossa molemmat silmät leikattiin. Esitutkimuksessa kävimme silmälääkärin kanssa kattavasti läpi leikkauksen eri vaiheet. Esitutkimusta seuraavana päivänä oli itse leikkaus, joka sujui hyvin. Leikkaus oli kivuton ja nopeammin ohi kuin osasin odottaa.

Silmät palautuivat leikkauksen jälkeen nopeasti ja paluu arkeen, paremmalla näkökyvyllä, oli mieluisa. Leikkauksen jälkeen silmät tuntuivat hieman kuivilta aamuisin, mutta aikaa myöden kuivuus on vähentynyt.

Nyt leikkauksesta on kulunut noin kolme kuukautta ja olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen."
- Lauri, 27

Maksuton ennakkoarvio

Maksuttomassa ennakkoarviossa selvitämme alustavasti mahdollisuuttasi silmien laserleikkaukseen leikkaavan silmälääkärin tai optikon/taittovirhehoitajan kanssa. Oulun Mehiläisessä ennakkoarvion tekee aina leikkaava silmälääkäri.

Maksuttomassa ennakkoarviossa tarkastellaan voimakkuustietojasi sekä mitataan sarveiskalvon paksuutta ja pintamuotoa, joiden perusteella soveltuvuuttasi toimenpiteeseen voidaan arvioida paremmin. Mikäli maksuttoman ennakkoarvion perusteella käy ilmi, että sovellut silmien laserleikkaukseen, varataan aika laajaan esitutkimukseen.

Varaa aika maksuttomaan ennakkoarvioon Mehiläisen ajanvarauspalvelussa tai soittamalla Oulun silmähoitajan ajanvarausnumeroon 040 766 1816.

Varaa aika maksuttomaan ennakkoarvioon

Voit myös kysyä lisää silmien laserleikkauksesta. Mehiläisen taittovirhehoitaja vastaa sinulle puhelimitse tai sähköpostitse.

Lisää aiheesta