Kaihileikkaus

Kaihi eli harmaakaihi aiheuttaa näkökyvyn heikentymistä. Kaihissa silmässä sijaitseva mykiö samentuu. Kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus. Kaihileikkauksella silmän toiminta saadaan palautettua. Useissa tapauksissa näkökyky leikkauksen jälkeen on jopa parempi kuin ennen kaihia, sillä leikkauksen yhteydessä voidaan korjata myös silmän taittovirhettä. Kaihileikkauksen tekee silmäkirurgi ja toimenpide suoritetaan sairaalassa.

Varaa aikA Silmälääkärille

Mitä hyötyä on kaihileikkauksesta?

Kaihileikkaus parantaa näöntarkkuutta ja näkö kirkastuu. Silmälasien tarve usein vähenee taittovirheiden korjaamisen myötä. Kaihileikkauksen jälkeen silmiä ei myöskään häikäise yhtä herkästi kuin ennen leikkausta. Lisäksi värien näkeminen kirkastuu. Värien näkemisen heikentymistä on usein vaikea havaita ennen leikkausta, ja värien muuttuminen kirkkaammiksi onkin monelle iloinen yllätys.

Varaa aikA Silmälääkärille

Lue lisää:
Tietoa Kuopiossa tehtävistä kaihileikkauksista 

Mitä kaihileikkauksessa tapahtuu?

Kaihileikkauksessa samentunut mykiömassa poistetaan ja korvataan tekomykiöllä. Kokeneen kirurgin tekemänä leikkaus on nopea ja turvallinen. Leikkaus kestää tyypillisesti 10–30 minuuttia. Nykytekniikoilla voidaan useimmiten leikata molemmat silmät samana päivänä.

Leikkaus tehdään yleensä tippapuudutuksessa. Ennen leikkausta mustuainen laajennetaan tipoilla. Leikkauksessa silmäkirurgi poistaa samentuneen mykiömassan pienten sarveiskalvon reunalle tehtyjen viiltojen kautta ultraäänitekniikan avulla. Poistettu linssi korvataan tekomykiöllä.

Kaihileikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen silmän eteen asetetaan muovinen, läpinäkyvä kilpi suojaamaan silmää. Kotiin pääsee lyhyen seurannan jälkeen leikkauspäivänä. Leikatulla silmällä näkee jo kotiutuessa, mutta näön lopullinen kirkastuminen tapahtuu muutamassa päivässä.

Leikkauksen jälkeen käytetään kortisoni- tai tulehduskipulääketippoja sekä antibioottitippoja 2–4 viikon ajan. Sairausloman pituus määritetään yksilöllisesti. Työstä riippuen yleensä 1–7 päivän sairausloma riittää. Jälkitarkastus tehdään 1–2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Samassa yhteydessä silmälääkäri määrittää uusien tarvittavien silmälasien voimakkuudet.

Kaihi ei uusiudu, mutta silmään voi kehittyä myöhemmin jälkikaihi.

Lue lisää:
Hyvä suunterveys helpottaa leikkauksesta toipumista

Eroon taittovirheestä kaihileikkauksen yhteydessä

Aiemmin kauko- tai likitaitteinen silmä voidaan korjata kaihileikkauksen yhteydessä normaalitaitteiseksi, jolloin leikkauksen jälkeen onnistuu näkemään kauas ilman laseja, ja lukeminen onnistuu tavallisilla lukulaseilla. Vaihtoehtoisesti tekomykiön voimakkuus voidaan valita siten, että silmä leikataan likitaitteiseksi, jolloin lukeminen onnistuu paljaalla silmällä, ja lasit ovat tarpeen vain katseltaessa kauas.

Leikkauksen yhteydessä voidaan korjata myös hajataittoa niin kutsutulla toorisella tekomykiöllä. Monitehotekomykiö voi puolestaan tulla kysymykseen, jos leikkauksen jälkeen haluaa nähdä ilman laseja sekä lähelle että kauas.

Hoitava lääkäri arvioi mahdollisuuden taittovirheen korjaukseen kaihileikkauksen yhteydessä erillisellä esitutkimuskäynnillä.

Kaihileikkaukseen hakeutuminen

Silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi jokaisen kaihileikkauspotilaan tilanteen yksilöllisesti. Lievässä ja vasta aluillaan olevassa kaihissa tilannetta voidaan seurata vuosia ennen leikkausta.

Oikea aika hakeutua kaihileikkaukseen on yleensä silloin, kun näkö ei omasta mielestä ole enää laseilla korjattuna tyydyttävä, ja on tiedossa, että ongelma johtuu kaihista.

Ennen leikkausta lääkäri tekee esitarkastuksen, jonka yhteydessä tutkitaan kaihin aste, näöntarkkuus ja silmän taittovoima sekä määritetään silmän pituus ja sarveiskalvon kaarevuus. Silmälääkäri laskee tietokoneen avulla, millainen tekomykiö kyseiseen silmään sopii. Leikkauksen jälkeisen taittovoiman valinnassa otetaan huomioon aikaisemmin henkilön tarvitsemien lasien voimakkuus sekä potilaan mahdolliset henkilökohtaiset toiveet.

Tutustu kaihileikkaukseen erikoistuneisiin Mehiläisen lääkäreihin.

Ajanvaraus ja hinnasto

Varaa aika silmälääkärille tai silmäkirurgille Mehiläisen verkkoajanvarauksesta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Jos käytössäsi on kunnan myöntämä palveluseteli, varaa aika kaihileikkaukseen Mehiläisen asiakaspalvelun kautta.

Tutustu Mehiläisen sairaalapalveluiden hinnastoon sekä Mehiläisen sairaaloihin.

Varaa aikA Silmälääkärille

Lue lisää:
Tietoa Kuopiossa tehtävistä kaihileikkauksista 

helmikuu 2023viikko 6