Oma hoitaja ja muumivideo odottavat kitarisapotilasta

Leikkaussalin heräämössä on hämärää ja hiljaista. Lapsipotilaat tiiraavat sängyiltään muumivideota. Isä tai äiti on käsivarren mitan päässä ja tuttu hoitaja valvoo samassa huoneessa. On iltapäivä, ja Turun Sairaala Mehiläisessä virotaan kitarisaleikkauksesta.

- Lasten ehdoilla tässä mennään. Yritämme järjestää myönteisen ja rauhallisen tilanteen, sillä lapsi saattaa muistaa sairaalakäynnin koko ikänsä, sanoo vuodeosaston ja leikkausosaston vastaava hoitaja Ann-Sofie Silvennoinen Turun Sairaala Mehiläisestä.

Hän kertoo, että sairaalaan perustettiin viime vuonna oma korvatiimi, jonka hoitajat työskentelevät korvaleikkauspäivinä sekä leikkaussalissa että heräämössä. Korvatiimiin ovat valikoituneet Silvennoisen mukaan kokeneet hoitajat, joille lapsipotilaan hoito on erityinen mielenkiinnon kohde.

Tänään heräämössä valvoo sairaanhoitaja Erika Ranta. Hän on ottanut aamulla vastaan kitarisaleikkaukseen tulevat pikkupotilaat ja heidän vanhempansa. - Käymme asiakkaan esitietolomakkeen läpi ja kerron perheelle, mitä päivän aikana tapahtuu. Kannustan vanhempia kyselemään itsekin lisää ja esittelen heille heräämömme tilat. Potilas saa oman vuoteen, ja huoneesta löytyy leluja, kirjoja ja videoelokuvia ajanvietteeksi. Monesti lapset leikkivät keskenään leikkausta odotellessaan.

- Lapsipotilaiden kanssa toimittaessa yksilöllisyys korostuu tavallistakin enemmän. Pieni lapsi ei välttämättä osaa jännittää leikkausta etukäteen, mutta toisia vanhempia jännittää kovasti, toiset taas eivät ole moksiskaan. Lapsen sängyn sivuilla on verhot, joten potilaat vanhempineen saavat halutessaan yksityisyyttä.

Ranta valmistelee potilaan leikkaukseen ja ottaa hänet vastaan leikkauksen jälkeen. Leikkauksessa potilas voi pitää omat vaatteet. Jos vaihtopuseroa ei ole mukana, hän saa sairaalasta vaihtopaidan.

Ranta kertoo, että kitarisaleikkauksen jälkeen lapsi on vanhempineen heräämössä 2-3 tuntia ennen kotiinlähtöä. Potilas saa juomista, kunhan on hyvin hereillä eikä neste ole vaarassa mennä väärään kurkkuun. - Mehun jälkeen voi olla vaikka jäätelön vuoro. Meillä on täällä eri jäätelölaatuja erityisruokavalioita noudattaville. Muutakin sopivan viileää ja pehmeää ruokaa on tarjolla, ja vanhemmat voivat nauttia kahvin ja sämpylän.

Lapsi toipuu nopeasti kitarisaleikkauksesta, ja olo on yleensä hyvä jo samana iltana. Usein pieni toipilas heiluttaa jo hyväntuulisesti sairaalasta lähtiessään.

Kitarisa voi välittää välikorvatulehduksia

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Stina Miettinen kertoo, että tavallisin potilasryhmä ovat 1-3 -vuotiaat. Lapsi tulee tavallisesti toistuvien tai pitkittyneiden välikorvatulehdusten takia korvien putkitukseen. Samalla poistetaan kitarisa, jos se on iso ja märkäinen. Kitarisa sijaitsee nenänielussa, ja aivan sen vierestä lähtevät käytävät välikorvaan, jonne mahdollinen tulehdus leviää helposti. Teini-iässä kitarisa surkastuu.

Miettinen kertoo, että ilman korvaoireita kitarisaleikkauksia tehdään harvoin, sillä risa sisältää myös hyviä bakteereja. Poistoon päädytään kuitenkin, jos lapsi on jatkuvasti tukkoinen, jos hän kuorsaa ja jos hänellä on öisin hengityskatkoksia.

Jo vastaanotolla lääkäri on antanut perheelle ohjeita leikkausta varten, mutta sairaalasta postitetaan vielä kutsukirje sekä kirjalliset ohjeet. Nukutuksen vuoksi potilaan pitää olla syömättä ja juomatta muutama tunti ennen leikkausta. Hänellä ei myöskään saisi olla akuuttia infektiotautia.

Vanhempi mukana nukutuksen aikana

- Nukutusvaiheessa vanhempi on lapsen mukana. Noin puoli tuntia ennen nukutusta annetaan esilääkitys, jossa on rauhoittavaa lääkettä ja kipulääkettä. Varsinkin pienet lapset nukutetaan ensin maskilla, jotta vältetään piikin tuottama kipu, kertoo Stina Miettinen.

Leikkaus kestää vain 15-20 minuuttia. Kirurgi tähystää suun kautta peilillä nenänieluun ja kaapaisee kitarisan pois rengasveitsellä. Haavaa ei ommella, vaan verenvuoto tyrehdytetään pyöreällä harsotaitoksella. Korvat katsotaan mikroskoopilla ja puhkaistaan tärykalvo, imetään märkä pois ja asetetaan putki paikoilleen. Putken takia lapsi tulee kontrollikäynnille kuukauden päästä, mutta pelkkä kitarisan poisto ei edellytä kontrollikäyntiä.

Perhe saa sairaalasta kirjalliset jatkohoito-ohjeet. Suositus on, että lapsi on kaksi päivää kotihoidossa kitarisaleikkauksen jälkeen. Ensimmäisenä päivänä hän saa syödä kylmää ja pehmeää ruokaa, kuten mehua, jäätelöä, jogurttia tai mehukeittoa. Liikuntaa pitää välttää vielä seuraavana päivänä, mutta kiinteää ruokaa voi silloin jo nauttia.

- Pieni verenvuoto on normaalia kitarisaleikkauksen jälkeen. Myös kuumetta voi olla, ja silloin lapselle voi antaa kuumelääkettä. Ongelmia tulee harvoin, mutta leikanneelle lääkärille pitää soittaa esimerkiksi silloin, jos lapsi oksentaa verisumppia leikkaushaavan vuodon vuoksi, Miettinen kertoo.

Jäätelö odotettu herkku leikkauksen jälkeen

4-vuotias Siiri Hörkkö maistelee kitarisaleikkauksen ja korvien putkituksen jälkeen jäätelöä veljensä Rasmuksen, 6, kanssa Turun Sairaala Mehiläisessä.

Heräily leikkauksen jälkeen meni mukavasti, eikä tyttöä askarruta nyt oikeastaan muu kuin se, haittaako kädenselässä vielä oleva kanyyli jäätelön lusikoimista.

Äiti Eija Hörkkö kertoo, että Rasmukselta poistettiin kitarisa jo neljä vuotta sitten kuorsauksen vuoksi. Tällä kertaa hän oli korvien putkituksessa. Samalla lääkäri tarkisti, ettei kitarisa ollut kasvanut uudelleen. -Aikoinaan hän oli kitarisaleikkauksen jälkeen nopeasti oma itsensä, joten jo sen perusteella tiesin, että nämä operaatiot menevät helposti.

Sisarukset kävivät leikkaussalissa peräjälkeen. Heti heräämisen jälkeen lapsilla oli kyseltävää sekä äidiltä että valvovalta hoitajalta: Kuka ne putket oikein laittoi? Stina-lääkäri laittoi. Mihin kitarisat pistetään, kun ne on leikattu pois? Ensin purkkiin ja siitä sitten roskiin.

Eija Hörkkö on tyytyväinen heräämön kotoisaan ympäristöön ja leluihin. -Lasten kannalta oli mukavaa, että täällä oli tullessa jo muitakin lapsia.

Syy sisarusten sairaalareissuun oli kaksikon syksyinen nuha- ja korvatulehduskierre. Rasmus aloitti syksyllä esikoulun ja Siiri meni päivähoitoon. -Jouluna olleen korvatulehduksen aikana sitten huomasin, että Rasmus ei kuullut kunnolla. Tammikuun alussa antibioottikuurit loppuivat, mutta molemmilla tulehdus jatkui edelleen. Saimme lääkäriajan nopeasti ja pääsimme tänne leikkaukseen viikon sisällä.

-Kun leikkauksesta juteltiin kotona, päähuomion taisi viedä jäätelö, jonka syöntiä lapset odottivat kovasti, Hörkkö kertoo. Jäätelöä hankittiin jo ennen leikkauspäivää, ja lapset varmistivat, että vielä kotimatkalla poiketaan ostamassa suklaa- ja banaanijäätelöä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri
syyskuu 2021viikko 38