Mielen hyvinvointi

Moni nuori nainen vaatii itseltään todella paljon. Opinnoissa, töissä ja ihmissuhteissa pitää olla täydellinen sekä tämän lisäksi pitää muistaa liikkua säännöllisesti ja huolehtia ulkonäöstä. Moni uskoo oman arvon liittyvän yksittäisiin omiin suorituksiin ja saavutuksiin. Tällaisella toiminnalla ja ajattelumallilla ajaa itsensä loppuun ja mieli menee liiallisesta suorittamisesta jumiin. Arjen ei pidä olla pelkkää suorittamista ja joskus riittävän hyvä riittää. Ole itsellesi armollinen ja hellitä välillä.

Lue myös: Psykoterapeutti vinkkaa nuorille – 7 keinoa hallita stressiä

Unettomuus

Jokainen meistä kokee joskus unettomuutta ja se on ihan normaalia. Seuraavan päivän koe saattaa jännittää tai jokin muu tuleva tapahtuma. Pitkään jatkuneena uniongelmat vaikuttavat arjen jaksamiseen ja saattavat olla elimistölle stressaavia. Unettomuus voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, rikkonaisena yöunena tai varhaisena aamuheräämisenä. Unettomuutta voidaan kuitenkin ehkäistä elintapamuutosten ja rytmin avulla. Kivut tai levottomat jalat saattavat myös olla syy univaikeuksiin.

Unen häiriöihin kannattaa hakea apua ajoissa, jotta unettomuutta voidaan hoitaa.

Lue myös: Unettomuus

Väsymys ja stressi

Satunnainen väsymys ei ole vielä merkki mistään vakavasta. Olemme kaikki olleet joskus väsyneitä erilaisista syistä. Toinen ei vaan malttanut mennä ajoissa nukkumaan. Toinen herää kesken unien pohtimaan seuraavaa päivää. Arvioitaessa väsymystä, verrataan tilannetta kavereihin ja koulutovereihin. Nukahtelu kesken päivän kertoo jo, että asiaa kannattaa selvittää tarkemmin. Myös pitkään jatkunut stressi tai huono syöminen syö energiaa.

Lue myös: Stressi 

Jaksaminen arjessa

Ajanhallinnan vaikeus ja kiire ovat yleisiä ongelmia. Nukkumisen ja työn/opiskelun vastapainoksi on hyvä välillä tehdä sitä, mistä oikeasti nauttii. Tästä saat uutta energiaa ja se auttaa jaksamaan arjessa. Tapaa kavereita, harrasta, liiku tai anna itsellesi lupa nauttia elokuvaillasta sohvalla herkkujen kera. Opettele huomaamaan negatiivisten asioiden sijaan elämän pienet ilot.

Lue lisää:

Arki on pelkkää suorittamista

Vinkit stressinhallintaan

Velvollisuuden tunne lisää naisten työuupumusta

Ahdistus

Joskus sitä on huolestunut ja ahdistunut ilman selkeää syytä. Tuntuu, ettet riitä ja et ehdi tehdä, kaikkea mitä pitäisi. Voit myös kokea jännittyneisyyttä, rauhattomuutta, ärtyneisyyttä, väsymystä ja vatsakin reagoi tilanteeseen. Selkeästi sinulla ei ole hyvä olla. Pysähdy hetkeksi ja mieti, voitko itse helpottaa tilannettasi vai olisiko parempi kääntyä asiantuntijan puoleen.

Lue laajempi artikkeli ahdistuksesta

Itsensä hyväksyminen

Meidän on helpompi rekisteröidä ympärillämme olevat negatiiviset asiat. On kuitenkin mahdollista kehittää itseään ja aivojaan sekä oppia ihmissuhdetaitoja ja itsensä hyväksymistä. Pikku hiljaa elämän pieniä iloja löytyy enemmän ja ne vahvistavat käsitystämme positiivisemmasta maailmasta ympärillämme. Samalla parannemme omaa elämänlaatuamme.

Lue lisää: Positiivinen ajattelu

Itsensä hyväksyminen ja itsetunto liittyvät toisiinsa. Itsetunto-ongelmissa apuna voi toimia esimerkiksi luotettava psykoterapeutti.

Lue lisää: Mikä on itsetunto ja miten sitä voi parantaa?

Itsensä hyväksymisen vaikeus voi näkyä pahimmillaan myös syömishäiriöinä. Niihin kannattaa hakea apua, vaikka kynnys olisikin korkea.

Lue lisää: Syömishäiriöiden oireet ja hoito

Mielenterveys

Joskus mieli järkkyy ja ahdistus muuttuu pitkäkestoiseksi. Elämässä voi olla hetkiä, jolloin mielenterveyden ongelmat huolestuttavat tai vaivaavat. Tutustu mielenterveydenhäiriöihin ja -ongelmiin tarkemmin. Uskalla hakea apua tilanteeseesi. Mielenterveysongelmiin etsitään hoito ja ratkaisu yhdessä asiantuntijan kanssa.

Nuoren naisen lääkärit ja asiantuntijat Mehiläisellä

Joskus pystyt itse vaikuttamaan ajatuksiisi ja muokkaamaan elämääsi oikeaan suuntaan. Jos kuitenkin tunnet kaipaavasi apua elämänhallintaan, käänny rohkeasti asiantuntijoidemme puoleen.

Olemme valinneet juuri nuorelle naiselle sopivia mielen hyvinvointiin erikoistuneita asiantuntijoita. Mielen hyvinvoinnin ja terveyden asioissa sinua auttaa yleislääkärit, psykoterapeutit ja psykologit. Pääset tutustumaan heihin verkkoajanvarauksessa, josta näet vapaat ajat ja vastaanottokäynnin hinta-arvion. Lääkärin nimestä pääset tutustumaan lääkärin esittelyyn.

Haluatko kysyä asiantuntijaltamme?

Nuorten chat palvelee sinua sivun oikeassa alakulmassa. Siellä voit kysyä asiantuntijan neuvoa sinua askarruttavista kysymyksistä. Kysy rohkeasti, me autamme!

Katso, mitä nuoret ovat aiemmin kysyneet!

Katso Mansikkkan video - Tulevaisuus hukassa(ko)? 

Lue Pupulandian Jennin blogi - univaikeudet, unettomuus ja väsymys 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Titta Huotari
Psykologi, Psykoterapeutti
Tiiamari Tuominen
Ravitsemusterapeutti
Maarit Saarnivala
Psykoterapeutti