Akillesjänne

Nilkan alueen vaivat ovat tuttuja meille jokaiselle. Nilkan nyrjähdysvammaa pidetään tavallisimpana "urheiluvammana", jota toki sattuu myös ilman mitään liikunnallista erityisaktiviteettia. Nilkan alueen vammakirjo on kuitenkin nilkannyrjähdystä paljon laajempi.

Nilkka nyrjähtää lähes aina siten, että jalkaterä vääntyy sisäänpäin. Vauhdikkaassa liikunnassa myös jalkaterä voi ojentua samanaikaisesti. Tällöin repeävät ulommat ja etuosan nivelsiteet ja nivelkapseli. Nilkan nyrjähdysvamman ensihoito on kohoasento, kylmähoito ja puristussidos. Lisäksi kannattaa välttää kävelyä 2-3 päivän ajan, sillä jo pelkkä pystyasennossa oleminen lisää vamma-alueen verenvuotoa ja turvotusta. Kyynärkeppejä tarvitaan muutama vuorokausi, enintään viikon ajan.

Nykyaikaiseen nivelsidevamman hoitoon kuuluu pikainen varaaminen jalalla, nilkan liikuttaminen ylös- ja alaspäin sekä hyvä nilkkatuki. Tuki suojaa niveltä poikkeavalta liikkeeltä etu- takasuunnassa tai sivuttain. Nilkkatukea käytetään 2-4 viikon ajan jokapäiväisessä elämässä, mutta 2-3 kk ajan liikunnan ja urheilun yhteydessä. Ilman tukea nilkka saattaa vääntyä herkästi uudestaan.

Kuntoutukseen kuuluu jalkaterää liikuttavien lihasten harjoitukset. Tärkeää on myös tasapainoaistin palauttaminen kyykistymis-, varpaillenousu- ja tasapainolautaharjoituksilla. Jos nilkka nyrjähtää uudelleen tai tulee toistuvia lievempiä vääntymisiä, voi se johtaa nilkan löysyyteen. Tällöin nilkka antaa periksi etu- ja takasuunnassa. Väljä nilkka tuntuu nyrjähtävän pienestäkin epätasaisuudesta jalkapohjan alla, nilkka turpoaa ja kipeytyy herkästi. Väljän nilkan korjausleikkaus tehdään nykyisin ns. "anatomisella" plastialla. Lasikuitukipsilastaa tai nilkkatukea tarvitaan 4-6 viikon ajan leikkauksesta. Yleensä vapaa painovaraus sallitaan pari viikkoa leikkauksen jälkeen.

Peroneusjänteiden sijoiltaan meno

Nilkan vääntyessä voi tapahtua myös ns. peroneusjänteiden sijoiltaan meno ilman että nivelsiteet repeävät. Jänteitä kehräsluun takana pitävä kalvo repeää ja jänteen luiskahtavat nilkan liikkeissä luun päälle. Korjausleikkaus suoritetaan kivuliaan turvotusvaiheen mentyä pois. Jos sijoiltaan menon syynä on rakenteellinen jänteiden uran laakeus pohjeluun takana, voidaan uraa syventää leikkauksen yhteydessä.

Nilkan väljyys haittaa urheilijaa

Kroonisen väljyyden aiheuttamat sääriluun ja telaluun etunurkan luu-rustovallit voivat syntyä vammoista tai toistuvan etukapselin venytyksen seurauksena. Jalkapalloon liittyvästä tyyppivammasta käytetään nimitystä "footballer´s ankle". Nilkan etuosan tulehdusta voidaan hoitaa kortisonipistoksilla, mutta suuret luupiikit kipeyttävät nilkkaa ja rajoittavat sen liikkuvuutta. Luupiikit voidaan poistaa nykyisin tähystysleikkauksella, josta toipuminen on paljon nopeampaa kuin avoleikkauksen jälkeen.

Vääntymisvamma voi johtaa rustovaurioon

Telaluun sisäreunaan syntyy usein nilkan vääntymisvammassa ruston vaurio - luun nurkka painuu sääriluun alapintaa vasten. Tällöin lohkeaa pala rustoa ja mahdollisesti luuta nurkasta tai paineen seurauksena syntyy ruston verenkiertohäiriö. Alkuvaiheessa vaivaa hoidetaan rauhallisella liikehoidolla ja vältetään hyppyjä ja vääntymisiä. Jos pala irtoaa, on leikkaus tarpeen.

Verenvuoto nivelen sisään

Nilkan vääntymisvammaa voi seurata verenvuoto nivelen sisään. Hyytymistä saattaa jäädä kudosta, mikä ei hajoa tai häviä nivelen sisältä, vaan sinne syntyy puolipehmeää massaa ja kiinnikkeitä. Tämä kipeyttää, lukkiuttaa ja turvottaa nilkkaniveltä. Nivelen sisäiset kappaleet voidaan nykyisin poistaa tähystysleikkauksella.

Nilkan nivelpussitulehdukset yleisiä

Nilkan nivelpussin tulehdus on ohimenevänä vaivana sangen yleinen. Se voi tulla pienestä vääntymis- tai ruhjevammasta tai rasitusvammana kovasta hyppimisestä tai juoksemisesta. Onneksi nilkka harvemmin tulehtuu kroonisesti. Mikäli lääkehoito ei auta, tulehtunut kudos voidaan poistaa tähystysleikkauksella.

Nilkan takaosan kivut tanssijoiden riesana

Nilkkanivelen takaosan kiputilat ovat perinteisesti olleet hankalia diagnosoida ja etenkin hoitaa. Nilkan taakse voidaan myös menestyksellisesti tehdä tähystystoimenpiteitä. Tavallisin syy nilkan takaosan kipuun on isonvarpaan koukistajajänteen ahtauttava jännetuppitulehdus. Tämä on tyypillinen tanssijan rasitusvamma, mutta sitä tavataan myös muilla urheilijoilla. Oireena on nilkan taakse paikantuva kuormituskipu, napsuminen, kiinni tarttumisen tunne ja turvotus.

Tähystysleikkaus tehdään akillesjänteen molemmilta puolilta nilkan taakse. Paksuuntunut jännetuppi aukaistaan tai poistetaan ja jänne vapautetaan kiinnikkeistä.

Yleisiä mutta harvoin vakavia Nilkan alueen vammat ovat yleisiä ja lievään nilkkanyrjähdykseen liittyy harvoin liitännäisvammoja. Jos nilkkanyrjähdyksen jälkeen nilkka turpoaa merkittävästi ja varaaminen jalalle on tuskallista, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Oikean ensi-avun jälkeen on syytä tarkkaan arvioida mahdolliset liitännäisvammat kuten murtumat Mehiläisen Urheiluklinikan ja tapaturmapäivystyksen lääkärit ovat erikoistuneet vammojen hoitoon. Mehiläisessä on myös käytettävissä nykyaikaiset kuvantamistutkimukset sekä modernit sairaalat nopean ja parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Lue lisää: