Unettomuus

Unettomuudella tarkoitetaan tilannetta ja oireita, jossa on toistuvasti vaikeuksia nukahtaa kohtuullisessa ajassa, uni katkeilee yön aikana ja heräillään toistuvasti kesken unien tai unilta herätään aivan liian aikaisin. Tällöin uniaika jää liian lyhyeksi tai uni voi olla huonolaatuista eikä sen vuoksi virkistä riittävästi. Uniongelma voi olla yksi näistä tai uniongelma voi olla myös useamman eri unioireen yhdistelmä.

Uniongelmia voi yrittää ehkäistä rytmin ja elämäntapojen avulla, mutta unen häiriöihin kannattaa hakea kuitenkin apua ajoissa. Unettomuus voi pitkään jatkuessaan olla elimistöä stressaavaa. Myös unettomuutta tavallisimmin aiheuttavat vaivat, kuten kivut tai levottomat jalat, kannattaa tutkia ja hoitaa. Apua löytyy asiantuntijoilta niin tavallisiin kuin harvinaisiinkin unettomuuden oireisiin tai -sairauksiin.

Varaa aika yleislääkärille

Monilla voi olla väärä käsitys siitä, kuinka paljon unta tarvitsee. Osa myös kokee olevansa ihminen, joka vain nukkuu huonosti. Joskus kiire vie huomion unen parantamiselta: ”ei ole aikaa tällaiseen.”

Unettomuus ja syyt

Unettomuutta voi aiheuttaa yksikin tekijä, mutta usein syynä on usean eri tekijän yhteisvaikutus.

Unettomuuden taustalta voi löytyä mm. seuraavanlaisia syitä:

  • huonot nukkumisolosuhteet ja -tavat
  • jokin sairaus tai sen aiheuttamat oireet
  • lääkitys
  • alkoholi ja kofeiinipitoiset juomat
  • epäsäännöllinen elämänrytmi ja/tai vuorotyö
  • vaihdevuodet
  • uniapnea
  • pitkään kestänyt ahdistus ja stressi.

Lue myös: Onko minulla uniongelmia?

Uni-valverytmi

Säännöllinen uni-valverytmi on asia, joka edesauttaa niin hyvää unta yöllä kuin sopivaa vireystasoa päivällä.

Uni-valverytmiä säätelee aivoissa sijaitseva keskuskello. Elimistön rytmi asettuu lähelle 24 tuntia. Sen tahdistuksesta huolehtii voimakkaimmin valon ja pimeän vaihtelu. Muita tahdistavia tekijöitä ovat sekä säännölliset ruokailuajat että säännölliset nukkumaan- ja heräysajat.

Eri-ikäisillä erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat siihen, mitkä tekijät saattavat häiritä normaalia uni-valverytmiä. Vanhempien on hyvä pitää huolta lasten sopivasta uni-valverytmistä. Esimerkiksi TV:n ja tietokoneen äärestä illalla on hyvä siirtyä nukkumaan ajoissa, jotta aamulla kouluun tai päiväkotiin lähtö onnistuu. Monella työikäisellä arkipäivän kiireet venyttävät päivät pitkiksi ja viikonloppuna nautitaan sitten korvaavista lepojaksoista.

Nuorella taas opintojen ja työelämän yhteensovittaminen voi olla syy, miksi hyvistä yöunista tingitään liikaa. Eläkeläisen päivään voi kuulua rauhallinen päiväunihetki, mutta päiväunien pituus ei saisi olla niin pitkä, että yöunen tarve loppuu jo aamuyöllä.

Koko viikon huono unisaldo ei kuitenkaan korjaannu yhtäkkiä lyhyen viikonlopun aikana. Jatkuva unirytmin vaihtelu voi alkaa näkyä unirytmin häiriintymisenä viikolla, jos viikonloput menevät aina eri rytmissä arkeen verrattuna. Elimistön sopeutuminen uuteen vuorokausirytmiin on hidasta.

Unirytmi sekaisin – miten unirytmi korjataan?

Rytmi saattaa karata viikonlopun, loman tai lomamatkan yhteydessä hetkellisesti. Tyypillistä on se, että unirytmi viivästyy, eli mennään myöhemmin nukkumaan ja herätään myöhemmin. Rytmin takaisinpäin siirtäminen kannattaa aloittaa jo ennen loman loppumista ja normaalirytmiin palaamista.

Kesä-/talviaikaan siirtyminen voi myös olla sellainen, johon voi olla vaikea siirtyä, mutta siihenkin siirtymistä voi alkaa ennakoida ja hivuttaa omaa rytmiä kohti uutta rytmiä.

Normaalielämässä unirytmi tahdistetaan aktiviteetilla ja valolla. Aamulla toteutettava ns. kirkasvalohoito on joillekin etenkin talviaikaan hyödyllinen. Jotkut hyötyvät pimeähormoni melatoniinista.

Lue myös: Pimeä vuodenaika väsyttää: miten huolehtia uni–valverytmistä?

Unettomuuden tutkiminen

Unettomuuden toteamiseksi on hyvä selvittää se, onko kysymys toiminnallisesta unettomuudesta vai sairauden aiheuttamasta unettomuudesta. Kun taustalla olevat syyt löydetään, niitä voidaan hoitaa oikein.

Unettomuuden hoito

Unettomuuden hoidosta ja nukahtamisongelmista kannattaa aluksi puhua esimerkiksi yleislääkärin, oman työterveyshoitajan tai -lääkärin kanssa. Aluksi unettomuuden hoidossa kartoitetaan taustalla mahdollisesti vaikuttavat syyt, minkä jälkeen arvioidaan, millaisia mahdollisia tutkimuksia tulisi tehdä ja miten ongelmien hoitamiseksi tulisi toimia.

Varaa aika yleislääkärille

Katso myös:

Unihäiriöiden tutkiminen

Unihäiriöiden hoito

Unettomuuden lääkkeetön hoito

Mitä uniapnea on ja miten se todetaan?

Miten saavuttaa hyvä yöuni?

Omaan uneen voi vaikuttaa päivän ja illan aikaisilla toimillaan. Usein stressi, vastoinkäymiset ja haastavat elämäntilanteet vaikuttavat yöuneen sitä huonontavasti. Unen laatua voi parantaa mm. seuraavin keinoin:

  • rauhoita ilta ajoissa ja rauhoita myös yö
  • pidä unirytmi säännöllisenä
  • ulkoile ja liiku päivän aikana
  • kokeile aamuisin kirkasvaloa uni-valverytmin tukemiseksi
  • huolehdi hyvästä unenhuollosta, kuten hyvistä nukkumisolosuhteista
  • huolehdi terveellisistä elämäntavoista
  • kiinnitä huomiota nautintoaineiden käyttöön (alkoholi, kahvi, tupakka)

Lue lisää:

Levottomat jalat

Hyvinvointikysely

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.5

Lisää aiheesta