Huippu-urheilijat ja aktiiviliikkujat hoidetaan samanarvoisina asiakkaina

Mehiläisen Pisto -podcastin Meille kaikki ovat huippu-urheilijoita -sarjan kolmannessa jaksossa toimittaja ja uutisankkuri Peter Nyman keskustelee Mehiläinen Neon ortopedi, professori Sakari Oravan kanssa yhteistyöstä huippu-urheilijoiden ja kansainvälisten urheiluseurojen kanssa.

Kuuntele podcast

Katso video

Huipulle pääseminen vaatii kovaa työtä ja paljon kokemusta

Sakari on työskennellyt tuhansien huippunimien parissa. Yhteistyö on hänen mukaansa aina sujunut miellyttävästi ilman ongelmia.

- Vaatimukset ovat toki kovat, jotta seuran siipien suojaan pääsee. Tähän pisteeseen pääsemiseen on vaikuttanut koko uran huolella rakentaminen sekä intohimoinen ja innokas asenne kotimaan urheilulääketieteen parissa, Sakari muistuttaa.

Kansainvälistä mainetta Sakari on kerryttänyt ulkomailla eri esityksissä ja konferensseissa urheiluvammoista puhumalla. Myös Sakarin valtavat verkostot, joita hän on 30 vuoden aikana olympiajoukkueen ylilääkärinä ja Suomen Urheiluliitossa maajoukkuelääkärinä toimineena saanut, ovat auttaneet. Erikoistuminen alaraajoihin on myös ollut hyvä valinta, sen myötä ovat ovet avautuneet esimerkiksi jalkapallokentille.

- Valtaosa asiakkaista minulla on kuitenkin tavallisia arkiliikkujia. Olen leikannut noin 1 500 ammattiurheilijaa ja 25 000 arkiliikkujaa, Sakari laskeskelee.

Maailman parhaat ymmärtävät kuntoutuksen merkityksen muita paremmin

Huippujalkapalloseurojen lääkärit ja valmentajat ymmärtävät paremmin urheilijan vammautumisen ja antavat vapaat kädet leikkauksen, kuntoutuksen ja paluun suunnitteluun. Kokonaisvaltainen kuntoutuminen on äärimmäisen esimerkillisesti suunniteltu maailman parhaissa sarjoissa ja se näkyy lopputuloksessa.

- Tilanne Suomessa taas on ollut päinvastainen. Joskus tuntuu, että valmentajat ja lääkärit luulevat tietävänsä kaiken, ja pelaajat laitetaan takaisin kentille, ennen kuin he ovat täysin palautuneet vammasta. Tässä huomaa selvän eron, Sakari harmittelee.

- Kovatasoisissa liigoissa urheilijan ympärillä olevat ammattilaiset ovat huippuammattilaisia asenteeltaan ja huippuseuroilla kuntoutus on viety ihan seuraavalle tasolle. Suomessa myös keskitytään leikkauksen jälkeen yksinomaan rajoitettuun fysioterapiaan ja vähennettyyn harjoitteluun, kun taas ulkomaisissa huippuseuroissa treenataan normaalin pituisia päiviä, mutta keskitytään muihin, kuin vammautuneisiin osiin, Sakari vinkkaa.

Josep Guardiola tai tavallinen suomalainen - kaikki asiakkaat ovat samanarvoisia

Josep Guardiolan repeytynyt takareisi on jäänyt Sakarin mieleen yhtenä mieleenpainuvimpana operaationa. Kyseessä oli 1990-luvulla harvinainen vamma, jota Espanjassa kukaan ei ollut edes leikannut. Nuoren Guardiolan uran pelättiin jo olevan ohi. Sakari kuitenkin leikkasi takareiden onnistuneesti ja hänen nimensä nousi heti espanjalaisten huulille.

Urheilijoiden lisäksi Sakarin vastaanotolla on käynyt muitakin kuuluisuuksia filmitähdistä lähtien. He eivät Sakarin mukaan ikinä halua operaatioista julkisia tapahtumia, kuten urheilijat, joten Sakari ei edes saa paljastaa keitä leikkauksissa on käynyt.

- Periaatteenani on kohdella kaikkia samalla tavalla, oli sitten tavallinen suomalainen tai huippunimi maailmalta. Näen kaikki samanarvoisina asiakkaina, Sakari painottaa.