Magneettikuvaus

Magneetti- eli MRI-tutkimuksella saadaan tarkkaa ja yksityiskohtaista tietoa tutkittavasta kohteesta. Yleisiä magneettitutkimuksen aiheita ovat nivelten oireet tai vammat, neurologiset oireet, selkävaivat ja tapaturmat.

Magneettikuvauksen varaaminen

1. Lähete

Tarvitset magneettikuvaukseen lääkärin lähetteen, joka on tarpeen oikeanlaisen tutkimuksen varmistamiseksi. Lähetteessä on tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa, jonka avulla tutkimus voidaan kohdentaa yksilöllisesti, se helpottaa hoitopäätösten tekemistä ja lisäksi lähetteen avulla pystymme välttämään tarpeettomia uusintakuvauksia.

Voit varata ajan lääkärille verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalvelun numeroon 010 414 00 (0,084 €/min).

2. Ajanvaraus

Yleisimpiin magneettitutkimuksiin voit tehdä ajanvarauksen verkkoajanvarauksen kautta. Verkkoajanvarauksesta varattavissa olevat tutkimukset ovat:

Voit varata ajan magneettikuvaukseen Mehiläisen toimipisteessä tai soittamalla numeroon 010 414 0300 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Saat aikaa varattaessa tietoa mahdollisista esivalmisteluista.

Soita asiakaspalveluun (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Tiesithän, että Mehiläisellä on käytössään myös täyden palvelun magneettirekat.

Näin valmistaudut magneettikuvaukseen

 • Voit ottaa lääkkeet normaalisti ennen magneettikuvauksia. Vältä lääkelaastarin käyttöä.
 • Verensokerisensori on hyvä irrottaa ennen tutkimushuoneeseen menoa.
 • Vältä voimakkaiden meikkien käyttöä pään alueen magneettikuvauksissa.
 • Vältäthän voimakkaita hajusteita asioidessasi toimipisteessämme.
 • Ennen ylävatsan kuvausta tulisi olla syömättä ja juomatta 3 tuntia ennen tutkimusaikaa. Voit kuitenkin juoda vähän vettä ja esim. lääkkeiden ottamisen yhteydessä.

Magneettikuvaukseen saapuminen

 1. Saavu magneettikuvaukseen 15 minuuttia ennen varattua aikaa.
 2. Poista korut ja lävistyskorut ennen tutkimusta.
 3. Täytä toimipisteestä saatava esitietolomake.
 4. Röntgenhoitaja käy kanssasi läpi esitietolomakkeen ja tutkimuksen kulun ennen magneettitutkimusta.

Milloin magneettikuvaukseen?

Magneettitutkimus on vakiintunut kuvantamismenetelmä, joka perustuu magneettikenttään, radioaaltoihin ja ihmisessä olevaan veteen ja vety-ytimien liikkeeseen.

Magneettitutkimusta käytetään:

 • tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja tapaturmien tutkimiseen
 • pään ja kaulan alueen tutkimuksiin
 • vatsan alueen tutkimuksiin
 • rintojen tutkimuksiin
 • verenkiertoelimistön sairauksien tutkimiseen.

Magneettitutkimuksen esteet

Magneettitutkimusta ei välttämättä voida tehdä, jos sinulla on:

 • sydämen tahdistin
 • sähköinen implantti esim. korvaimplantti
 • metallinen vierasesine kehossa, esim. metallisiru silmässä.

Magneettitutkimuksen hinta

Kuvantamistutkimusten hinnat näet erillisestä hinnastosta. Voit kysyä tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme (ks. magneettikuvauksen varaaminen).

Siirry hinnastoon

Tutustu maksutapoihin

Miten magneettikuvaus tapahtuu?

Tutkimus on turvallinen ja kivuton eikä tutkimuksessa käytetä säteilyä. Tutkimus kestää noin 20–45 minuuttia.

 • Magneettitutkimuksessa potilas makaa kuvausasennossa ja kuvauksen aikana tulee olla liikkumatta.
 • Kuvauksen aikana laitteesta kuuluu voimakkaita ääniä. Kuulon suojaamiseksi annetaan kuulokkeet, joista voi kuunnella myös musiikkia.
 • Kuvauskohteesta otetaan tarkkoja kuvia kahdessa tai kolmessa suunnassa.
 • Tutkimuksissa käytetään kohteen mukaisia kuvasignaaleja vastaanottavia tutkimuskeloja, jotka asetetaan tutkittavan kohteen päälle.

Magneettikuvauksen tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläinen-palvelussa heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3(–14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

Tutustu OmaMehiläiseen

Usein kysyttyä magneettikuvauksesta

Miten magneettikuvaus tehdään?

Magneettikuvauksessa muodostetaan kuva kehon kudoksista käyttäen apuna vahvaa magneettikenttää.

 • Magneettikuvauksessa maataan paikoillaan putkimaisessa kuvauslaitteessa.
 • Kuvattavan alueen päällä on kela, jonka avulla kuva muodostetaan.
 • Kuvaus kestää tavallisimmin n. 20–45 minuuttia. Aika voi vaihdella riippuen kuvattavasta kohteesta.
 • Tarvittaessa voidaan käyttää myös varjoainetta.
Miltä magneettikuvaus tuntuu?

Magneettikuvaus on kivuton tutkimusmuoto, jossa asiakkaan tehtävänä on vain maata paikoillaan kuvauksen ajan.

Magneettikuvauslaite pitää erilaisia ääniä, mutta asiakkaalla on tutkimuksen aikana päässään kuulokkeet, jotka vaimentavat laitteesta kuuluvaa ääntä. Kuulokkeista voi kuunnella musiikkia/radiota.

Mitä kehon osia magneettikuvauksella kuvataan?

Yleisimpiä magneettikuvauksella tutkittavia kohteita ovat nivelet – erityisesti polvi, nilkka ja olkapää – sekä selkärangan kuvaukset. Myös pään magneettitutkimus on yleinen. Moderneilla MRI-laitteilla voidaan myös tehdä esim. eturauhasen ja rintojen alueen magneettikuvauksia.

Miten magneettikuvaus eroaa röntgenistä?

Magneettikuvauksessa ei käytetä lainkaan röntgensäteilyä, joten potilas ei altistu ionisoivalle säteilylle. Kuvauslaitteen tekniikka on täysin erilainen. Magneettikuvaus antaa erityisesti pehmytkudoksista paljon tarkemman kuvan kuin röntgenkuvaus.

Mitä hyötyä magneettikuvauksesta on?

Magneettikuvaus voi monessa tapauksessa osoittaa syyn selvitettävän oireen tai vaivan taustalla tai tuoda tietoa jo todetun vamman tai sairauden seurannassa. Esimerkiksi tapaturmissa voidaan tarvita kuvantamista diagnoosin tekemisen tueksi.

Onko magneettikuvauslaite ahdas? Entä jos iskee paniikki?

Magneettikuvausta ei turhaan tarvitse jännittää etukäteen. Kuvattava kehon osa keskitetään putkeen, joten esimerkiksi nilkan tai polven kuvauksessa ahtaanpaikan kammo on harvoin ongelma, sillä pää ei ole putken sisällä.

Mehiläisen uusissa 3T-magneettilaitteissa on perinteisiä laitteita suurempi kuvausaukko, joka vähentää ahtauden tunnetta. Magneettikuvauslaitetta voi hyvin käydä kokeilemassa ennen varsinaista kuvausta ja ahtaanpaikan kammoa on myös mahdollista hoitaa lääkityksellä, jotta kuvaus onnistuu.

Asiakkaalla on kuvauksessa koko ajan kädessä nappi, jota painamalla saa heti apua ja yhteyden kuvausta tekevään hoitajaan. Kuvauksen voi näin ollen milloin tahansa keskeyttää.

Missä tilanteissa magneettikuvausta pitäisi välttää?

Sydämentahdistin, jotkut kehon sisäiset implantit ja vierasesineet ovat myös usein vasta-aiheita magneettikuvaukselle. Nämä kaikki selvitetään kyselylomakkeella ennen varsinaista kuvausta.

Miksi kannattaa tulla Mehiläiseen magneettikuvaukseen?

Mehiläisen laadukkaat magneettilaitteet ja ammattitaitoinen henkilökunta varmistavat, että jokainen asiakkaat saavat korkealuokkaista hoitoa yksilöllisesti. Mehiläisen kokeneet radiologian erikoislääkärit tulkitsevat magneettikuvat ja antavat niistä lausunnon.

Miten Mehiläisen magneettikuvaukseen pääsee?

Mehiläisen magneettikuvaukseen voi varata ajan suoraan toimipisteestä, verkkoajanvarauksesta tai soittamalla 010 414 0300 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Magneettitutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete.

Miksi magneettikuvausten hinnat vaihtelevat eri toimijoiden kesken?

Magneettikuvaus voidaan tehdä nopeasti ja seulontaluontoisesti, suppealla määrällä sarjoja ja kuvia tai se voidaan tehdä kattavammin ja perusteellisemmin, räätälöitynä asiakkaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Kattavampi diagnoosiin tähtäävä kuvaus on usein kalliimpi, sillä se vie enemmän aikaa. Myös ammattitaitoinen henkilökunta ja tutkimuksen kuvat tulkitseva ja lausuva kokenut radiologian erikoislääkäri ovat laadun kannalta erittäin tärkeitä. Laitteiston taso vaikuttaa myös magneettikuvauksen hintaan.

Mehiläisessä yhdistyvät teknisesti korkeatasoiset kuvauslaitteet, ammattitaitoinen henkilökunta ja kokeneet erikoislääkärit – asiakkaidemme parhaaksi.

Siirry hinnastoon

Tutustu maksutapoihin

Lisää aiheesta