Kolonoskopia - vain tyhjän suolen voi nähdä

Paksusuoli on se osa ruoansulatusta, jossa ruoka muuttuu ulosteeksi. Suoli on tyhjennettävä ennen tutkimusta, jotta lääkäri näkee tarkasti suolen seinämät.

Paksusuolen tähystys kestää noin 20 - 40 minuuttia ja asiakkaan pitää valmistautua siihen huolellisesti etukäteen. Jo viikkoa ennen tutkimusta jätetään syömättä siemenet, jyväleivät ja marjat, joissa on pieniä siemeniä. Yksikin pellavansiemen voi tukkia tähystimen, eikä suolen kaikkia kohtia saada näkyviin.

Tutkimusta edeltävänä päivänä potilas nauttii liemiruokaa ja juo useita litroja nestettä lääkärin ohjeen mukaan. Tyhjennysneste sekoitetaan jauheesta tai liuoksesta, jota saa apteekista.

- Useita litroja tarkoittaa jopa yli viittä litraa. Onhan se aika urakka, mutta nesteellä halutaan varmistaa, että paksusuoli tyhjenee ulosteesta kokonaan, sairaanhoitaja Eeva-Kaarina Iltola neuvoo. Asiakas saa aina ennen tähystystä Mehiläisestä hyvät kirjalliset ohjeet. Samalla selvitetään mm. muiden sairauksien ja mahdollisen lääkityksen vaikutus tutkimukseen.

Itsekin voi nähdä paksusuolensa

Paksusuolen tähystyksessä taipuisa tähystin viedään peräaukon kautta paksusuoleen. Asiakas makaa tutkimuspöydällä vasemmalla kyljellään, mutta asentoa voidaan vaihtaa tutkimuksen edetessä. - Asiakkaan ei tässäkään tarvitse osata mitään, vaan hän voi itsekin katsella ruudulta, miltä suoli näyttää, Hannele Karinen sanoo.

Parhaassa tapauksessa suoli on kaunis ja terve. Pahimmassa tapauksessa tähystyksellä löytyy pitkälle edennyt paksusuolensyöpä, joka ei ole antanut mitään oiretta itsestään.

- Ruoka tulee ohutsuolesta paksusuoleen nestemäisenä, joten se mahtuu virtaamaan hyvinkin pienestä reiästä. Syöpäkasvain voi kasvaa suureksikin ennen kuin se aiheuttaa kipua tai tukkii suolen, Karinen selittää salakavalan paksusuolisyövän kehittymistä. Uutena oireena alkanut ummetus voi vanhemmilla ihmisillä olla merkki paksusuolen syövästä. Ulosteen nauhamaisuus tai limaiset ripulipyrähdykset ovat myös tutkittavia oireita.

- Suolen toiminnan muuttuminen, vaikka se kuulostaa vähäiseltä oireilta, kannattaa kertoa lääkärille. Jos ulosteessa on verta tai uloste on mustaa, lääkäriin on jo kiire, Hannele Karinen sanoo.

Paksusuolen tähystyksen aiheita voivat olla

  • verta ulostaessa
  • musta uloste
  • veriripuli
  • jatkuva ripuli
  • anemia
  • mahakivut
  • suolen toiminnan muutos

Paksusuoli- ja peräsuolisyövän varhainen toteaminen

  • adenoomapolyyppien seuranta
  • haavaisen paksusuolitulehduksen seuranta
  • Crohnin taudin seuranta
  • syöpähoitojen seuranta

- Mahakivut, närästys ja muutokset ulosteessa ovat syy käydä lääkärissä. Jos vaivat eivät lääkärin ohjeilla ja lääkkeillä helpota, suolistoon kurkistetaan tähystimellä, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Hannele Karinen sanoo.

Jos ulosteessa on verta tai uloste on tummaa, lääkäriin on jo kiire.