Aikuisiän akne on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Erityisesti naiset kärsivät aknesta ja heillä se kestää usein pitkään. Aikuisiän akne voi jatkua yli nelikymppiseksi ja siihen kuuluu usein rauhallisempia ja ärhäkämpiä vaiheita. Tarkkaa syytä aknelle, aikuisiän aknelle tai sen yleistymiselle erityisesti naisilla ei tiedetä, mutta sen merkittävä osatekijä on stressi.

Aiheuttavatko minipillerit aknea?

Minipillereiden sisältämä keltarauhashormoni saattaa altistaa aknelle. Joillakin naisilla puhkeaa akne muutaman kuukauden kuluttua minipillereiden syömisen aloittamisesta. Altistus on kuitenkin yksilöllistä, eikä sitä voi tietää ennalta.

Aikuisiän aknen hoito

Aikuisiän aknen hoitoon sopii pitkälti sama neliportainen hoito kuin teini-iän aknenkin hoitoon. Ensimmäinen ja kevyin hoitomuoto on ihon paikallishoito geeleillä ja voiteilla. Ne ovat monesti hyvä hoito akneen, mutta saattavat kuivattaa ihoa varsinkin aluksi. Jos iho ei totu paikallishoitoon useammankaan kuukauden aikana, kannattaa kokeilla muita hoitomuotoja.

Näitä ovat tetrasykliini-antibiootti suun kautta, yhdistelmäehkäisypillerit ja isotretinoiinikuuri. E-pillerit eivät sovi yli 35-vuotiaalle naiselle, tupakoitsijalle, naiselle, jolla on aurallinen migreeni tai naiselle, joka on sairastanut laskimo- tai valtimoveritulpan tai verenpainetaudin.

Isotretinoiini auttaa akneen lähes aina, mutta lääke edellyttää aukotonta ehkäisyä ja maksa-arvojen seurantaa.

Aikuisiän akne raskaus- ja imetysaikana

Raskaus- ja imetysaikaan sopiva aknehoito on paikallishoito. Muutama aknegeeli sopii käytettäväksi raskaus- ja imetysaikana. Vaikeaan raskausajan akneen voidaan käyttää harkiten antibioottikuuria, muttei tetrasykliini-antibioottia. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan oikeat lääkkeet. Akne pysyy usein rauhallisena raskaus- ja imetysaikana.

Aikuisiän akne ja ruokavalio

Ruokavalion tai muiden elintapojen vaikutuksesta aikuisiän aknen puhkeamiseen tai hoitoon ei ole selkeää tutkimusnäyttöä. Jotkut tutkimukset ovat antaneet merkkejä siitä, että kasvisvoittoinen, pitkälti suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio voi hillitä aknea. Tähän ihoystävälliseen ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähän punaista lihaa ja vähän maitotuotteita sekä paljon kalaa, pähkinöitä ja muita pehmeitä rasvoja. Sokerittomasta tai gluteenittomasta ruokavaliosta aknen hoidossa ei ole selkeää tutkimusnäyttöä.

Koska lääkäriin?

Aikuisiän aknea voidaan hoitaa. Apunasi on ihotautilääkärit, jotka suunnittelevat kanssasi yksilöllisen hoidon. Ota rohkeasti yhteyttä.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela

Lue lisää

 

Jaa