
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus
Parodontiitti voi olla pitkään oireeton ja parodontiitin voi saada kuka tahansa. Voit varata hammastarkastuksen, josta saat hammaslääkärin arvion suun ja hampaiden terveydentilasta sekä suosituksen jatkotoimenpiteistä.
Varaa aika hammastarkastukseen
Parondontiitti on hampaiden kiinnityskudossairaus, joka aiheuttaa hampaiden heilumista ja irtoamista. Parodontiitissa ikenen alle työntyvä bakteeriplakki tuhoaa sidekudossäikeitä, jotka kiinnittävät hampaan luuhun. Kun hampaan kiinnitys tuhoutuu, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa.
Parodontiitin aiheuttaa pitkään jatkuva ientulehdus. Tupakointi ja huono suuhygienia altistavat parodontiitille, ja myös huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on parodontiitin riskitekijä.
Parodontiitti ylläpitää elimistön matala-asteista tulehdusta ja lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.
Parodontiittiä edeltää ientulehdus
Parodontiittia edeltää ientulehdus, jonka aiheuttaa kovettuneen bakteeriplakin eli hammaskiven kertyminen ienrajaan ja hammasväleihin. Ikenet punoittavat, ovat turvonneita ja arkoja, ja hampaita harjatessa ikenet voivat vuotaa verta.
Ientulehdus voi olla myös täysin oireeton. Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat huomaamaan ientulehduksen ajoissa, jottei se pääse kehittymään parodontiitiksi. Siksi hammaslääkärissä tulee käydä säännöllisin väliajoin. Aika kannattaa varata viipymättä varsinkin, jos ikenet aristavat tai punoittavat.
Parodontiitin oireet
Parodontiitti voi olla pitkään oireeton. Sen saattaa huomata vasta, kun hampaat alkavat heilua ja irrota. Parodontiitin oireita ovat:
- verenvuoto ikenistä
- paha haju ja maku suussa
- hampaiden asentojen muuttuminen
- hampaiden heiluminen ja irtoaminen
Parodontiitin hoito
Parodontiitin hoito alkaa hammaslääkärin tutkimuksella ja hampaiden pintojen sekä ientaskujen puhdistuksella. Syventyneet ientaskut voidaan puhdistaa paikallispuudutuksessa. Puhdistuksen jälkeen odotetaan muutama viikko ja tutkitaan, alkaako hampaiden tila parantua.
Varaa aika hammastarkastukseen
Toisella tutkimuskerralla hammaslääkäri tarkistaa, onko suussa yhä syventyneitä ientaskuja. Ientaskuista voidaan ottaa mikrobinäytteet, joiden perusteella arvioidaan, tarvitaanko parodontiitin parantamiseen antibioottihoitoa.
Kun suun tilanne on tasapainossa, alkaa yksilöllinen ylläpitohoito, johon voi kuulua esimerkiksi säännöllisiä puhdistuksia. Omahoidon rooli on parodontiitin uusiutumisen ehkäisyssä hyvin tärkeää. Suuhygieniasta täytyy huolehtia tarkkaan ja riskitekijät, kuten tupakointi, kannattaa lopettaa.
Varaa aika Mehiläisen hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).
Tutustu Mehiläisen hammaslääkäreihin.