Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

Parondontiitti on hampaiden kiinnityskudossairaus, joka aiheuttaa hampaiden heilumista ja irtoamista. Parodontiitissa ikenen alle työntyvä bakteeriplakki tuhoaa sidekudossäikeitä, jotka kiinnittävät hampaan luuhun. Kun hampaan kiinnitys tuhoutuu, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa.

Parodontiitin aiheuttaa pitkään jatkuva ientulehdus. Tupakointi ja huono suuhygienia altistavat parodontiitille, ja myös huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on parodontiitin riskitekijä. Parodontiitin voi kuitenkin saada kuka tahansa, ja se saattaa olla pitkään oireeton.

Parodontiitti ylläpitää elimistön matala-asteista tulehdusta ja lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Parodontiittiä edeltää ientulehdus

Parodontiittia edeltää ientulehdus, jonka aiheuttaa kovettuneen bakteeriplakin eli hammaskiven kertyminen ienrajaan ja hammasväleihin. Ikenet punoittavat, ovat turvonneita ja arkoja, ja hampaita harjatessa ikenet voivat vuotaaa verta.

Ientulehdus voi olla myös täysin oireeton. Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat huomaamaan ientulehduksen ajoissa, jottei se pääse kehittymään parodontiitiksi. Siksi hammaslääkärissä tulee käydä säännöllisin väliajoin. Aika kannattaa varata viipymättä varsinkin, jos ikenet aristavat tai punoittavat.

Parodontiitin oireet

Parodontiitti voi olla pitkään oireeton. Sen saattaa huomata vasta, kun hampaat alkavat heilua ja irrota. Parodontiitin oireita ovat:

  • verenvuoto ikenistä
  • paha haju ja maku suussa
  • hampaiden asentojen muuttuminen
  • hampaiden heiluminen ja irtoaminen

Parodontiitin hoito

Parodontiitin hoito alkaa hammaslääkärin tutkimuksella ja hampaiden pintojen sekä ientaskujen puhdistuksella. Syventyneet ientaskut voidaan puhdistaa paikallispuudutuksessa. Puhdistuksen jälkeen odotetaan muutama viikko ja tutkitaan, alkaako hampaiden tila parantua.
Toisella tutkimuskerralla hammaslääkäri tarkistaa, onko suussa yhä syventyneitä ientaskuja. Ientaskuista voidaan ottaa mikrobinäytteet, joiden perusteella arvioidaan, tarvitaanko parodontiitin parantamiseen antibioottihoitoa.

Kun suun tilanne on tasapainossa, alkaa yksilöllinen ylläpitohoito, johon voi kuulua esimerkiksi säännöllisiä puhdistuksia. Omahoidon rooli on parodontiitin uusiutumisen ehkäisyssä hyvin tärkeää. Suuhygieniasta täytyy huolehtia tarkkaan ja riskitekijät, kuten tupakointi, kannattaa lopettaa.

Varaa aika Mehiläisen hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Tutustu Mehiläisen hammaslääkäreihin.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus72 €
56,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €

Panoraamatomografia

Hammaskiven poisto96-170 €
91-152 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hampaan paikkaus91-248 €
81-225 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hampaan keraaminen paikkaus244-675 €
227-601 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus35-36 €
32-33 €
Lohkeama91-248 €
81-225 €
Hampaan poisto103-694 €
93-632 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Lisää aiheesta