Lasten hammashoito

Lasten hampaista huolehtiminen on tärkeää, sillä hampaiston terveys luodaan jo lapsuudessa. Terveet maitohampaat tarkoittavat yleensä, että pysyvät hampaat eivät reikiinny, jollei ruokavalio olennaisesti muutu.

Varaa aika hammastarkastukseen

Suun bakteerifloora muotoutuu ensimmäisten ikävuosien aikana. Jos viisivuotiaaksi pärjää ilman reikiä maitohampaissa, on hyvät mahdollisuudet pitää pysyvätkin hampaat terveinä. Kun lapsen hampaista pitää huolta, voi välttää monet hammasongelmat aikuisena.

Tavoitteena terveet maitohampaat

Lasten hammashoidon keskeisin tavoite on pitää maitohampaat terveinä ja suussa tarpeeksi pitkään. Jos maitohammas reikiintyy ja se täytyy poistaa, pysyvä hammas voi kasvaa väärään kohtaan ja lapsi saattaa tarvita oikomishoitoa.

Touhukkaille lapsille sattuu toki helposti myös suun alueen tapaturmia. Silloin tärkeintä on mennä mahdollisimman pian hammaslääkäriin tarkistuttamaan tilanne.

Varaa aika hammaslääkärille

Hammaspesu ja säännöllinen ruokarytmi ennaltaehkäisevät reikiintymistä

Parasta reikien ennaltaehkäisyä on säännöllinen ruokailurytmi, napostelun välttäminen ja hammaspesu kahdesti päivässä. Hammaskaries on infektiosairaus, jonka lapsi useimmiten saa vanhemmiltaan. Samaa lusikkaa ei tule laittaa omaan ja lapsen suuhun.

Reikiintymisen kannalta riskialtista aikaa on hampaiden puhkeamisen aika, eli kun lapsi on alle kaksivuotias sekä pysyvien hampaiden puhkeamisaika lapsen ollessa 5–7-vuotias ja 10–13-vuotias.

Kuinka usein lapsen tulee käydä hammastarkastuksessa?

Kasvavalle lapselle sopiva hammastarkastusväli on yksi vuosi. Yhtä usein kannattaa käydä suuhygienistillä suun perusteellisessa puhdistuksessa.

Hammaslääkäri tunnistaa hyvissä ajoin myös hampaiden kehityshäiriöt ja tarvittaessa puuttuu niihin muun muassa oikomishoidolla.

Lapsen hammaslääkäripelko

Hammas Mehiläisellä on monipuolinen keinovalikoima pelkopotilaiden hoitoon. Tarvittaessa hoito voidaan antaa jopa nukutuksessa.

Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Varaa aika hammastarkastukseen

Tutustu myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikkaan, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä.