Hampaan lohkeaminen
Hampaan lohkeaminen tarkoittaa palan irtoamista hampaasta tai vanhasta paikasta. Paikka voi irrota myös kokonaan. Usein hammas lohkeaa tapaturman, kuten kaatumisen seurauksena. Hammas voi lohjeta myös esimerkiksi syödessä tai narskutellessa. Silloin taustalla on usein hampaan reikiintyminen.
Varaa aika hammastarkastukseen
Mitä tehdä, kun hammas lohkeaa?
Lohjenneen hampaan reuna tuntuu usein terävältä. Jos hampaan kruunuosasta on murtunut vain pieni pala, ei se välttämättä vaadi välitöntä hoitoa. Kaikki lohkeamat kannattaa kuitenkin tutkituttaa hammaslääkärissä.
Ison palan lohkeaminen hampaasta voi vahingoittaa hammasta pintaosaa syvemmältä. Lohkeaminen voi aiheuttaa voimakasta vihlomista, hammassärkyä tai jopa hampaan heilumista. Silloin kannattaa ottaa heti yhteys hammaslääkäriin.
Lohjennut hammas vaatii hoitoa
Hammaslääkäri voi hioa pienen lohkeaman aiheuttaman särön tasaiseksi, eikä muuta hoitoa tarvita. Isommat lohkeamat hammaslääkäri voi paikata paikkamateriaalilla.
Joskus lohkeama ulottuu syvälle hampaan ytimeen. Silloin ennen paikkausta tarvitaan juurihoitoa. Ytimeen asti haljennut hammas kannattaa hoitaa heti, sillä ydinontelo tulehtuu helposti, ja infektio tai halkeama itsessään voi johtaa jopa hampaan menettämiseen.
Ison lohkeaman korjaamiseen ei välttämättä riitä paikkaus, vaan lohkeama täytyy paikata kruunulla. Toimenpide on hieman isompi, mutta kruunun avulla hampaasta saadaan alkuperäisen muotoinen ja kokoinen.
Varaa aika Mehiläisen hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).
Tutustu Mehiläisen hammaslääkäreihin.