Hammaslaminaatit eli hammaskuoret

Hammaslaminaatti eli hammaskuori on hampaan päälle liimattava, nykyisin pääsääntöisesti litiumdisilikaatista valmistettu ohut keraaminen kova kalvo. Laminaatilla voidaan korjata värivirheitä, suoristaa hammaskaarta yksittäisten hampaiden kohdalta ilman oikomishoitoa sekä korjata hampaiden ulkonäköä ilman että omaa tervettä hammaskudosta menetetään.
Mitä hammaslaminaatilla eli hammaskuorilla hoidetaan?
Hammaslaminaatilla eli hammaskuorilla voidaan korjata yksittäisten hampaiden ulkonäköä, esimerkiksi virheasentoja tai kuluneita hampaita. Esteettisen hammashoidon lisäksi hammaslaminaatilla voidaan hoitaa esimerkiksi vihlovia hampaita, mikäli vihlonta johtuu hampaan kiilteen kulumisesta tai halkeilusta.
Lisätietoa esteettisen hammashoidon vaihtoehdoista saat helposti hampaiden ja suun terveyden Digiklinikalta.
Kenelle hammaslaminaatti sopii?
Hammaslaminaatti sopii käytännössä kenelle tahansa aikuiselle. Hoito tulee tehdä terveeseen suuhun. Ennen hammaslaminaatin valmistamista tulee suun sairaudet saada hyvään hoitotasapainoon. Erityisesti mahdolliset iensairaudet tulee olla huolella hoidettu ja ikenet parantuneet.
Hammaslaminaattien hoidon aikana mahdollinen parodontiitti tulee olla hoitotasapainossa. Tulehdusta tai ienalueen turvotusta ei saa olla. Mikäli ien on turvonnut, laminaatin sauma voi tulla ikenen parantuessa ikävästi esiin. Hammaslääkäri tutkii kokonaisvaltaisesti suun tilanteen sekä kartoittaa mahdolliset altistavat riskitekijät.
Lue lisää:
Näin tunnistat parodontiitin
Hammaslaminaatin valmistus ja koevahaus
Mikäli hammaslaminaatin tarkoitus on ennen kaikkea esteettinen, käytetään suunnitteluvaiheessa usein väliaikaisesta materiaalista valmistettuja laminaatteja.
Väliaikaisilla laminaateilla pyritään varmistamaan hampaiden fysiologinen toimivuus ja, että hampaiden ulkonäkö on halutunlainen. Väliaikaisia rakenteita voidaan muokata helposti. Koevahaukset eivät aiheuta omiin hampaisiin pysyviä muutoksia ja ne voidaan tarvittaessa poistaa ilman, että omiin hampaisiin jää jälkiä. Mikäli koevahaukset koetaan toimiviksi, valmistetaan niiden mukaiset lopulliset laminaatit.
Laminaattien valmistuksessa pyritään minimoimaan oman terveen hammaskudoksen menettäminen. Hampaasta poistetaan laminaatin alta kaikki karioitunut hammaskudos ja vanhat täytemateriaalit. Laminaatti kiinnitetään hampaaseen muovisementillä. Kiinnittämisen jälkeen hammaslääkäri varmistaa, että laminaatit toimivat oikein sekä ovat ulkonäöltään onnistuneet.
Usein laajojen kiinteänprotetiikan hoitojen suojaksi suositellaan suojakiskoa rakenteiden lohkeamisen varalta, sillä keraamisten rakenteiden korjaaminen on työlästä.
Kuinka kauan hammaslaminaatti kestää?
Hyvin hoidettuna hammaslaminaatti voi kestää vuosikymmeniä. Seurantatutkimuksissa litiumdisilikaattipohjaisilla rakenteilla, oikein valmistettuina ja sementoituina, on kymmenen vuoden seurantatutkimuksissa noin 90 prosentin selviytymistodennäköisyys.
Ajan myötä ien usein vetäytyy, jolloin laminaatin sauma saattaa paljastua. Muovisementti pyritään aina valitsemaan niin, että se imitoi omaa hammasta parhaalla mahdollisella tavalla. Taidokkaasti tehty sauma ei välttämättä näy, vaikka vuosien saatossa ienraja paljastuisikin.
Hammaslaminaatin kestoon vaikuttaa oleellisesti hyvä suuhygienia ja hampaiden tunnollinen hoitaminen. Hampaiden puhdistamiseen kannattaa käyttää sähköhammasharjaa ja myös hammasvälit tulee puhdistaa huolellisesti.
Hammaslaminaatin hinta
Hammaslaminaattihoidolle ei ole kiinteää hintaa. Laminaatteihin erikoistunut hammaslääkäri tekee päätöksen hoidosta yksilöllisen tarkastuksen ja huolellisen suunnitelman perusteella sekä antaa mahdollisuuksien mukaan kustannusarvion koko hoidosta. Tutustu Hammas Mehiläisen hinnastoon.
Ajan varaaminen
Tutustu Hammas Mehiläisen esteettisen hammashoidon asiantuntijoihin ja varaa aika. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 273 8000. (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)
Kysy hampaiden ja suun terveyden Digiklinikalta
Hampaiden ja suun terveyden Digiklinikalta saat etänä apua suun terveyden kysymyksiin ja oireisiin. Suun terveyden asiantuntijan etävastaanotolla annetaan neuvoja, oma-hoito-ohjeita ja suosituksia jatkohoidosta.
Artikkelissa asiantuntijana protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Antti Kämppi.