Alkoholi ja hampaat

Alkoholi on suuri riski myös suun terveydelle. Erityisesti happamat ja sokeripitoiset alkoholijuomat ovat hampaiden ja suun limakalvojen vihollisia. Mitä useammin suussa on jotain sokeripitoista tai hapanta, sitä haitallisempi vaikutus sillä on hampaille.

– Sokeripitoiset ja happamat alkoholijuomat aiheuttavat sekä reikiintymistä että hampaiden pinnan syöpymistä, eli eroosiota. Eroosio aiheuttaa hampaiden vihlontaa ja hampaat voivat sekä kulua että lyhentyä. Hammashaittojen ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä eroosion syövyttämää hammaskudosta ei saa takaisin, johtava hammaslääkäri Erkki Virta Mehiläisestä painottaa.

Siiderit ja viinit haitallisimpia hampaille

Alkoholijuomista erityisesti siiderit ja viinit ovat happamuutensa vuoksi pahin uhka hammasterveydelle.

Alkoholi kuivattaa myös suun limakalvoja ja vaikuttaa sylkirauhasiin, jolloin syljen eritys heikkenee. Kuiva suu on altis limakalvovaurioille ja tulehduksille. Myös hiivasienitulehdukset ja suun haavaumat voivat olla seurausta suun kuivumisesta.

Alkoholijuomien lisäksi erityisesti energiajuomat, virvoitus- ja light-juomat, maustetut kivennäisvedet sekä marja- ja täysmehut ovat happamina ja runsassokerisina suuri haaste hampaille.

– Paras janojuoma suun terveyden kannalta on vesi. Maustamaton kivennäisvesi on myös hyvä vaihtoehto, Virta vinkkaa.