Lasten keliakia on yleinen vaiva

- Usein keliakiaa ilmenee jo alle kouluikäisillä lapsilla. Taudin puhkeamiseen vaikuttavat osin ravitsemustottumukset. Varhaisessa vaiheessa aloitettu runsas gluteenipitoisen ruuan nauttiminen voi varhaistaa taudin puhkeamista, Mehiläisen lastenlääkäri Timo Klemola sanoo.

Epäiletkö lapsellasi keliakiaa? Varaa aika Mehiläisen lastenlääkärille.

Varaa aika LASTENLÄÄKÄRILLE

Mitä ovat keliakian oireet pienellä lapsella?

Yleisimpiin keliakian oireisiin kuuluvat:

  • erilaiset suolistovaivat
  • vatsakipu
  • jatkuva ripuli
  • löysät ulosteet ja ilmavaivat.

Lue myös: Keliakia ja yleisimmät oireet

- Vaikeimmissa muodoissaan keliakia johtaa ravitsemus- ja kasvuhäiriöihin. Klassisessa vauvakeliakiassa potilaalla on pullea pömppö maha, hoikat raajat, kasvuhäiriö ja aliravitsemus. Tällaisia tapauksia esiintyy nykyään onneksi harvoin, Klemola kertoo.

Keliakian varsinaista syntysyytä ei tunneta. Riskitekijänä on perinnöllinen alttius, jonka lisäksi tarvitaan myös gluteenialtistus ja jokin muu tekijä.

Keliakiatesti paljastaa keliakian

- Keliakia on yleinen vaiva, josta kärsii arviolta joka sadas suomalaislapsi. Sitä voidaan epäillä, jos lapsella on suolisto-oireita, kuten jatkuva ripuli, vaikeita ilmavaivoja ja mahakipuja. Seulontakokeiden avulla löytyy myös oireettomia tai vähäoireista keliakiaa sairastavia. Keliakiaa seulotaan verikokeella, mikäli sairaus on todettu muilla perheenjäsenillä.

- Verikokeen lisäksi voidaan tarvittaessa varmennukseksi koepala ohutsuolesta. Siinä todetaan keliakialle tyypilliset muutokset ohutsuolen limakalvolla. Koepalan otto tapahtuu lapsilla useimmiten nukutuksessa joko kapselibiopsian tai tavanomaisen pohjukaissuolentähystystutkimuksen yhteydessä.

Laktoosi-intoleranssi voi olla keliakian oire

Myös laktoosi-intoleranssi voi olla keliakian oire. Hoitamattomaan keliakiaan liittyy sekundäärinen laktaasientsyymin puute, ja keliakiahoidon alkuvaiheessa potilaille suositellaan gluteiinittoman ruokavalion lisäksi myös vähälaktoosista dieettiä.

Pienen lapsen keliakia vaatii koko perheeltä runsaasti voimavaroja, onhan ruokavalio ratkaiseva hoitomuoto. Dieettihoidon aikana pienen potilaan suoliston limakalvovauriot korjaantuvat täysin. Yleensä perheet selviytyvät hyvin saatuaan diagnoosin ja siihen liittyvää ravitsemusneuvontaa. Tarkkaa dieettiä noudattamalla lapset ovat useimmiten täysin oireettomia.

- Oleellista hoidossa on kotimaisten viljojen - paitsi kauran - välttäminen. Keliakiaa sairastavat lapset voivat käyttää puhdasta kauraa, ja kaurapuuro onkin hyvä aamupala. Tuoteselosteita on kuitenkin tarkoin seurattava, saattaahan esimerkiksi valintamyymälästä ostettava kauraleipä sisältää runsaasti vehnää. Kotimaisten viljojen välttäminen ruokavaliossa on vaativaa, koska monet valmiit elintarvikkeet sisältävät esimerkiksi vehnää. Riisi, maissi, tattari ja hirssi ovat riskittömiä vaihtoehtoja, Timo Klemola sanoo.

Epäiletkö lapsellasi keliakiaa?

Jos epäilet lapsellasi keliakiaa, älä epäröi kysyä neuvoa. Varaa aika Mehiläisen lastenlääkärille, jolloin sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin.

Varaa aika LASTENLÄÄKÄRILLE

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta