Aikuisiän akne

Aikuisiän akne on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Erityisesti naiset kärsivät aknesta ja heillä se kestää usein pitkään. Aikuisiän akne voi jatkua yli nelikymppiseksi ja siihen kuuluu usein rauhallisempia ja ärhäkämpiä vaiheita.

Tarkkaa syytä aknelle, aikuisiän aknelle tai sen yleistymiselle erityisesti naisilla ei tiedetä, mutta sen merkittävä osatekijä on stressi.

Aikuisiän aknen hoito

Aikuisiän aknen hoitoon sopii pitkälti sama neliportainen hoito kuin teini-iän aknenkin hoitoon. Ensimmäinen ja kevyin hoitomuoto on ihon paikallishoito geeleillä ja voiteilla. Ne ovat monesti hyvä hoito akneen, mutta saattavat kuivattaa ihoa varsinkin aluksi. Jos iho ei totu paikallishoitoon useammankaan kuukauden aikana, kannattaa kokeilla muita hoitomuotoja.

Näitä ovat tetrasykliini-antibiootti suun kautta, yhdistelmäehkäisypillerit ja isotretinoiinikuuri. Yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi yli 35-vuotiaalle naiselle, joka tupakoi tai jolla on auraton migreeni tai naiselle, jolla on aurallinen migreeni tai naiselle, joka on sairastanut syvän laskimoveritulpan tai valtimoveritulpan tai sairastaa verenpainetautia.

Isotretinoiini auttaa akneen lähes aina, mutta lääke edellyttää aukotonta ehkäisyä ja maksa-arvojen seurantaa.

Aikuisiän akne raskaus- ja imetysaikana

Raskaus- ja imetysaikaan sopiva aknehoito on paikallishoito. Muutama aknegeeli sopii käytettäväksi raskaus- ja imetysaikana. Vaikeaan raskausajan akneen voidaan käyttää harkiten antibioottikuuria, muttei tetrasykliini-antibioottia. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan oikeat lääkkeet. Akne pysyy usein rauhallisena raskaus- ja imetysaikana.

Aikuisiän akne ja ruokavalio

Ruokavalion tai muiden elintapojen vaikutuksesta aikuisiän aknen puhkeamiseen tai hoitoon ei ole selkeää tutkimusnäyttöä. Jotkut tutkimukset ovat antaneet merkkejä siitä, että kasvisvoittoinen, pitkälti suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio voi hillitä aknea. Tähän ihoystävälliseen ruokavalioon kuuluu paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähän punaista lihaa ja vähän maitotuotteita sekä paljon kalaa, pähkinöitä ja muita pehmeitä rasvoja. Sokerittomasta tai gluteenittomasta ruokavaliosta aknen hoidossa ei ole selkeää tutkimusnäyttöä.

Lue lisää: Tietoa aknesta

Aiheuttavatko minipillerit aknea?

Minipillereiden sisältämä keltarauhashormoni saattaa altistaa aknelle. Joillakin naisilla puhkeaa akne muutaman kuukauden kuluttua minipillereiden syömisen aloittamisesta. Altistus on kuitenkin hyvin yksilöllistä eikä sitä voi tietää ennalta.

Milloin lääkäriin?

Aikuisiän aknea voidaan hoitaa. Apunasi on ihotautilääkärit, jotka suunnittelevat kanssasi yksilöllisen hoidon.

Teksti: Asiantuntija ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela 

Lue lisää:

Aknen hoito

Nuoren akne ja sen hoito

Tietoa ihotaudeista

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8