Yleislääkärin arkea
Yleislääkärin työpäivä voi alkaa aamulla tai illalla, arkena tai pyhänä. Yksittäinen lääkäri voi varsinkin yksityissektorilla itse päättää, milloin hän on työssä ja potilaidensa tavoitettavissa.
Yleislääkärin työn luonteeseen kuitenkin kuuluu, että hän on hyvin tavoitettavissa. Tämä on helpointa järjestää lääkärikeskuksessa, missä on useita yleislääkäreitä. Tarvittaessa he hoitavat toistensakin potilaita kiireellisissä tapauksissa tai esimerkiksi hoitavan lääkärin lomien aikana. Kun aikaisemmat sairauskertomusmerkinnät ovat käytettävissä, ei sairastuneen tarvitse hakeutua aivan 'vieraan' lääkärin hoitoon. tutun yleislääkärin kanssa voidaan hoitaa asioita myös puhelimitse, kirjeitse tai sähköpostin välityksellä. Myös tekstiviestit toimivat yksinkertaisen viestin välittämisessä, tyyliin 'verensokeriarvosi oli hyvä: 5,6 mmol/l'.
Yleislääkäri tietää hyvin, että tavallisin syy työikäisen tai lapsen hakeutumiseen lääkärin vastaanotolle on ylähengitystieinfektio eli 'flunssa'. Samoin erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön oireet, kuten alaselkäkipu, niska-hartiaseudun kivut ja vaikka polvikipu ovat yleislääkärille hyvin tuttuja. Hyvään yleislääkärin osaamiseen kuuluu se, että hän osaa vastaanotolla ilman suuria ja kalliita erityistutkimuksia tunnistaa ja hoitaa useimmat tällaiset tavalliset oireet ja sairaudet. Toisaalta hän myös pystyy erottamaan joukosta epätyypilliset, vaikeat tai muuten huolestuttavat oireet ja löydökset. Näitä kohdatessa ovat lisätutkimukset, sairaalaerikoislääkärin arviointi tai sairaalatutkimukset usein tarpeen.
Yleensäkin terveyteen ja sairastumisen vaaraan liittyvät huolet ovat tilanteita, jolloin on hyvä kääntyä yleislääkärin puoleen. Ajokorttia hankkiessa, virkaa hakiessa ja muissakin tilanteissa tarvitaan lääkärin todistus terveydentilasta. Näitä yleislääkäri on tottunut laatimaan. Samoin voi yleislääkärille hakeutua selvittämään omaa terveyttään ja tarkentaa omaa arviotaan terveyteensä liittyvistä vahvuuksista ja vaaroista.
Yleislääkärin erityisosaamista on se, että hän ottaa huomioon koko ihmisen elämäntilanteineen ja perhesuhteineen, kun tutkii ja hoitaa sairauksia uusimman lääketieteellisen osaamisen ja kokemuksen perusteella. Yleislääkäri hoitaa siis ihmisiä, ei pelkästään tauteja! Suuremmissa lääkärikeskuksissa mahdollistuu sekin, että tietyissä erityiskysymyksissä yleislääkärin hoidossa oleva potilas käy konsultaatiokäynnillä sairaalaerikoisalan osaajan luona. Esimerkiksi pitkittyneiden ylävatsavaivojen vuoksi käydään mahalaukun tähystyksessä eli gastroskopiassa gastroenterologin luona. Tutkimusten jälkeen yleislääkäri taas voi jatkaa vaivan hoitoa ja seurantaa vaikkapa muiden vaivojen hoidon yhteydessä.
Monilla yleislääkäreillä on vielä erityisiä kiinnostuksen ja osaamisen alueita, kuten tiettyjä sairauksia, sairausryhmiä tai esimerkiksi ravinnon tai liikunnan merkitys terveydentilaan tai vaikkapa perhelääkärikoulutus, jonka avulla saadaan erityisosaamista yksilön ja perheen voimavarojen valjastamiseen terveyden ja elämänlaadun parantamiseksi.
Tavallisena vastaanottopäivänä yleislääkäri tarkistaa ensin edellisen päivän aikana valmistuneiden laboratoriokokeiden tulokset ja tekee tarvittavat sairauskertomusmerkinnät tai lähettää sopimuksen mukaan viestin asiasta potilaalleen.
Sitten hän tapaa pari pitkittyneistä ylähengitystietulehduksen oireista kärsivää, joista toisella epäilee äkillistä poskiontelotulehdusta. Asia varmistuu poskionteloiden ultraäänitutkimuksella vastaanottokäynnin aikana. Samalla sovitaan antibioottikuurista, nuhan hoidosta ja sovitaan yhteydenotosta uudelleen, mikäli oireet eivät odotetun ajan kuluessa helpotu.
Seuraavaksi hän tapaa pidemmällä vastaanottoajalla muutaman kerran vuodessa vastaanotolla käyvän nuoren miehen, joka käyttää säännöllistä lääkitystä ahdistus- ja jännitysoireidensa lievittämiseen ja työ- ja toimintakykynsä ylläpitämiseen. Mies kertoo samalla lopettaneensa tupakanpolton nikotiinilaastareiden avulla.
Osteoporoosia sairastava eläkeikäinen nainen tulee sitten kontrollikäynnille luuntiheysmittauksessa käytyään ja yhdessä todetaan hänelle pari vuotta sitten aloitetun lääkehoidon sopineen hyvin. Luuntiheysmittauksen perusteella näyttää siltä, että lääke on tehonnut ja luunmurtuman vaara on pienentynyt murto-osaan lähtötilanteesta. Samalla kerrataan riittävän D-vitamiinin saannin tärkeys ja keskustellaan luustoa ja lihaksia vahvistavan sekä kaatumisvaaraakin pienentävän liikuntaharjoituksen periaatteista.
Seuraavaksi vastaanottokäynnille tulee keski-ikäinen mies. Hän on ollut terveenä ja saa nyt kuulla, että hyvin hänelle sopinut kolesterolilääkitys on säilyttänyt tehonsa ja veren rasva-arvot ovat kauniisti ihannetasolla. Näin hän on pienentänyt sukuperintönään saamaansa suurta sydänsairausriskiä lääkehoidolla yhdessä terveellisten elämäntapojensa kanssa.
Puhelimessa keskustellaan 90-vuotiaan vaikeasta osteoporoosista kärsivän naisen kanssa, jolle kotisairaanhoito antaa päivittäin nopeasti vaikuttavaa osteoporoosilääkitystä pistoksina ja seuraa mm. verenpainetta ja veren kalsiumpitoisuutta - ongelmana on edelleen jatkuva selkäkipu, joka haittaa liikkumista.
Vielä vastaanottopäivän aikana tavataan sairaalan poliklinikalla erikoislääkärin vastaanotolla käynyt muistisairaudesta kärsivä mies, joka on vastaanotolla puolisonsa kanssa. Heille jäi erikoislääkärikäynnin jälkeen epätietoisuus taudinmäärityksestä ja tarpeellisesta hoidosta. Sovitaan, että tilataan sairauskertomukset poliklinikalta ja käydään sitten tutkimustulokset ja hoitosuositukset yhdessä läpi. Pari potilasta käy vielä verenpaine- ja sydänsairausasioissa määräaikaisilla tarkastuskäynneillä ja päivän päätteeksi käydään läpi kertyneet soittopyynnöt.
Kun pyydetyt sairauskertomuskopiot on tarkistettu ja lähetetty eteenpäin sekä tehty valmiiksi luvatut lääkärinlausunnot, voi yleislääkäri lähteä vastaanotolta vapaa-ajalle..