Vatsapoimun poistoleikkaus - apu laihduttajalle

Laihdutuksen jälkeiset leikkaukset ja vartalonmuokkaus henkilön omaa rasvakudosta siirtämällä ovat uusinta plastiikkakirurgiaa. Plastiikkakirurgi Tatu Tarkka tekee Kuopion Mehiläisessä  sekä korjaavia että esteettisiä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä ja leikkauksia.

- Omaa rasvakudosta vyötäröltä tai pakarasta voidaan siirtää esimerkiksi korjaamaan säästävän rintasyöpäleikkauksen jälkeistä rintojen puolieroa. Implantti ei ole enää ainoa vaihtoehto, Tarkka kertoo.

Oman rasvakudoksen käyttäminen on turvallista ja tuottaa parhaan tuloksen, koska elimistön hylkimisreaktiot jäävät pois.

Ihopoimujen poistoleikkauksia tehdään yhä enemmän

Laihdutuksen jälkeisiä löysien ihopoimujen poistoleikkauksia tehdään jatkuvasti enemmän. Kun ihminen laihduttaa kymmeniä kiloja, jää jäljelle helposti venynyttä ihoa, jota ei jumpalla saa takaisin kiinteäksi. Leikkaus voi auttaa myös ikääntymisen tuomaan ihon löystymiseen.

- Vastaanotolla arvioidaan, missä määrin ongelma häiritsee päivittäistä elämää ja onko leikkauksella mahdollista auttaa tilannetta. Samalla suljetaan pois vakavat perussairaudet.

Vastaanotolla käydään lisäksi läpi leikkauksen kulku, siitä toipuminen ja mahdolliset riskit.

Leikkaus saattaa kestää useita tunteja riippuen toimenpiteen laajuudesta. Leikkaukseen pääsee vastaanottokäynnin jälkeen yleensä parissa viikossa kirurgin ja potilaan aikataulut yhteen sovittaen.

Leikkauksen jälkeen vatsan ympärillä tarvitaan tukivyötä 4-6 viikon ajan. Haavakipua, kiristystä ja turvotusta voi olla. Leikkauksen jälkeinen kipu on yleensä hyvin hallittavissa suun kautta otettavilla särkylääkkeillä.

Kotiuduttuaan potilas saa tarvittaessa yhteyden henkilökuntaan ja leikkaavaan lääkäriin. Potilaalle soitetaan sairaalasta seuraavana päivänä ja tiedustellaan vointia. Tikinpoisto ja haavan tarkastus sekä leikanneen lääkärin suorittama jälkitarkastus tehdään 1-2 viikon päästä.

Vartalonmuokkausta, ei lihavuuden hoitoa

- Vartalonmuotoilu ja vartalon epäkohtien korjaaminen on tänä päivänä suosittu kirjoitusten aihe. Leikkauksen on realistisesti parannettava olemassa olevaa tilannetta ennen kuin operaatioon kannattaa ryhtyä, Tarkka muistuttaa.

Vartalonmuovausleikkaukset eivät ole liikalihavuuden hoitoa, vaan paino on ensiksi saatava putoamaan. Näitä leikkauksia suositellaan tehtäväksi korkeintaan lievästi ylipainoisille.

- Lopullisen tuloksen näkyminen voi kestää puolikin vuotta. Ikä ei ole määräävä tekijä leikkaukseen ryhtymisessä, vain terveydelliset syyt painavat vaa'assa.

Oman kudoksen siirrolla vältytään implantilta

Kehittyneen rasvaimutekniikan ansiosta omaa rasvakudosta voidaan siirtää laajasti korjaamaan esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen jälkeistä rintojen puolieroa tai lantionmurtuman jälkitilana jäänyttä kuoppamaista arpea. Oman rasvakudoksen siirrolla saadaan normaali vartalonmuoto takaisin.

Uutta on, että normaalivartaloiselta voidaan nestesuihkutekniikalla irrottaa peräti muutaman desin verran rasvakudosta.

- Nestesuihkutekniikalla oma kudos irtoaa nyt hellemmin ja säilyy elinkykyisenä, Tarkka selvittää.

Rasvaimuleikkaus tehdään päiväkirurgisesti, ja potilas pääsee muutaman tunnin seurannan jälkeen kotiin.

Rasvaimusta toipuu nopeasti verrattuna muihin vartalonmuovausleikkauksiin, normaalisti noin kahdessa viikossa. Rasvaimun saattaa joutua toistamaan, jos potilaalla on paljon painonvaihtelua.

- Jos paino pysyy samana, on tuloskin pysyvä.

Uusi elämä alkoi vatsapoimun poistosta

28-vuotias "Kirsti" laihdutti huimat 40 kiloa jokunen vuosi sitten.

- Palkkioksi siitä sitkeästä urakasta tuli vatsastani venynyt nahkapussi, joka ei hävinnyt mihinkään edes loputtomalla jumpalla, lenkkeilyllä ja kuntosalilla, Kirsti kertoo.

Hän oli kuvitellut, että nuori ikä varmistaisi ihon palautumisen. Näin ei käynyt.

- Olin onneton, sillä inhottava maharengas haittasi elämääni. Ei puhettakaan bikineistä eikä tiukemmista puseroista.

Eräästä lehdestä hän huomasi lyhyen artikkelin leikkausmahdollisuudesta ja alkoi ottaa Suomessa melko uudesta asiasta selvää. Tietoa löytyi huonosti. Lopulta hän sai selville, että Kuopion Mehiläinen on lähin leikkausten tekijä.

- Hakeuduin Tatu Tarkan vastaanotolle. Siitä lähti elämäni paras päätös liikkeelle.

Tarkka tutki potilaan ja nopealla aikataululla sovittiin leikkausaika Kirstin kesäloman ensimmäiseksi päiväksi. Leikkaus kesti neljä tuntia ja sujui odotetusti. Nukutuksesta herättyään Kirsti sai havaita vatsapussin hävinneen. Leikkauksessa tehtiin myös rasvaimu. Tiukka liivi tuki leikattua vatsaa.

- Ensimmäisten päivien liikkuminen oli tietenkin kovin kivuliasta, ja vatsa oli turvoksissa. Kotiin kykenin lähtemään kahden päivän kuluttua leikkauksesta. Kolmisen viikkoa söin kipulääkettä.

Kun vatsa alkoi parantua, se parani nopeasti. Ruoka-annokset piti alussa pitää hyvin pieninä, koska vatsanahka antoi periksi vähän kerrallaan. Lymfahoitoa hän otti muutamia kertoja turvotuksen vähentämiseksi.

Neljän viikon kuluttua Kirsti palasi töihin. Tukiliiviä hän käytti kuusi viikkoa.

- Oletpa sinä laihtunut, hämmästelivät työkaverit. En ollut kertonut heille leikkauksesta, Kirsti tyytyväisenä kertoo.

- Nyt olen oma itseni. Sellainen kuin haluan olla. Itseinhoni hävisi. Ensimmäisen kerran elämässäni käytin tänä kesänä bikineitä, eikä hävettänyt yhtään! Olen tosi kiitollinen Tatulle ja hoitajille, jotka tekivät aivan loistavan työn.

Kuntosalilla hän ei voi tehdä vatsalihasliikkeitä ainakaan kolmeen kuukauteen, mutta muutoin liikunta onnistuu entiseen tapaan.

- Nimi muutettu haastateltavan toivomuksesta. -

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.8
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*