Vatsanahan kiristys ja vatsan muotoilu

Runsas laihtuminen jättää usein vyötärölle ylimääräistä ihoa ja roikkuvat, löysät vatsanpeitteet. Toisinaan vatsa ei palaudu raskauden jälkeen ennalleen.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksella poistetaan vatsasta ylimääräistä ihoa ja rasvakudosta sekä korjataan tarvittaessa venyneitä vatsalihaksia. Toimenpide muotoilee vatsaa ja kaventaa vyötärölinjaa.

Mikä on vatsanpeitteiden kiristysleikkaus?

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksessa vatsan alueelta poistetaan kirurgisesti tarpeetonta ihoa ja ylimääräistä rasvaa. Myös vatsalihaksia voidaan kiristää. Tuloksena on tiukempi vatsa ja kiinteämpi vyötärö. Toimenpide voidaan tehdä kaikenikäisille terveille naisille ja miehille.

Yleisiä syitä hakeutua vatsanahan kiristysleikkaukseen ovat:

  • löysä, roikkuva vatsan iho
  • ylimääräinen rasva vatsan alueella
  • ulkoneva tai pullistuva vatsa
  • raskauden tai ikääntymisen myötä heikenneet vatsalihakset

Vatsapeitteiden kiristysleikkauksessa poistetaan alavatsan iho- ja rasvakerrosta ja samalla poistetaan myös esimerkiksi keisarinleikkauksen jättämät epätoivotut arvet. Vatsan arvet edellisten leikkausten jälkeen voivat rajoittaa leikkauksen tulosta.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksen jälkeen tapahtuva raskaus tai painonvaihtelu voivat vaikuttaa saavutettuihin tuloksiin. Tämän vuoksi monet tulevat leikkaukseen vasta, kun uusien raskauksien suunnittelu ei enää ole ajankohtaista ja paino on vakiintunut.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksen tulokset ovat pitkäkestoiset. Vatsan ulkonäön paranemisen voi huomata jo pian leikkauksen jälkeen.

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksesta jää pysyvä arpi. Arpi on kuitenkin yleensä helposti piilotettavissa alusvaatteiden tai uimapuvun reunojen alle. Arpi myös haalenee huomaamattomaksi ajan myötä.

Kenelle vatsanahan kiristysleikkaus sopii?

Toimenpide voidaan tehdä iästä riippumatta terveille naisille ja miehille. Vatsanpeitteiden kiristysleikkaus sopii parhaiten suhteellisen hyvässä kunnossa olevalle henkilölle, jonka vyötärölle on jäänyt laihtumisen seurauksena ylimääräistä ihoa ja roikkuvat löysät vatsanpeitteet.

Valmistautuminen vatsanpeitteiden kiristykseen

Ensimmäinen askel vatsanpeitteiden kiristämisessä on tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä keskustellaan esteettisistä tavoitteista sekä toimenpiteeseen liittyvistä mieltä askarruttavista asioista.

Plastiikkakirurgi arvioi myös yleistä terveyttä. Käynnillä kartoitetaan aikaisemmat ja nykyiset sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet, aikaisemmat leikkaukset sekä painonpudottamisen historiaa ja tavoitteita.

Plastiikkakirurgi arvioi vatsan ihon laatua ja kimmoisuutta, vatsalihasten kuntoa, vatsan alueella olevan ylimääräisen rasvan määrää sekä mahdollisesti alueella olevia arpia. Toimenpiteiden vaihtoehdoista keskustellaan plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Kaikille niin sanottu perinteinen vatsanpeitteiden kiristys ei ole tarpeen haluttujen tulosten saavuttamiseksi. Myös mini-abdominoplastia tai rasvaimu voi olla riittävä. Mini- abdominoplastiaa käytetään silloin, kun korjataan pelkkää alavatsan aluetta. Toimenpiteessä ei käsitellä navan yläpuolella olevaa löysää nahkaa, jolloin arpia syntyy vähemmän.

Ennen leikkausta on tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin antamia ohjeita. Ohjeet voivat sisältää esimerkiksi tupakoinnista pidättäytymisen ennen ja jälkeen leikkauksen, tiettyjen lääkkeiden välttämisen sekä varautumisen leikkauksen jälkeisiin järjestelyihin kuten kyydin ja kotihoidon (ensimmäinen vuorokausi leikkauksen jälkeen) sopimisen.

Miten kiristysleikkaus tehdään?

Vatsanpeitteiden kiristysleikkauksessa käytetään yleensä poikittaista viiltoa alavatsalla häpyluualueen yläpuolella. Viilto pyritään tekemään paikkaan, jossa se jää uimapuvun rajojen sisälle. Viillon pituus riippuu poistettavan ihon määrästä.
Viiltoa käyttämällä vatsan iho-rasvakerros irrotetaan vatsalihaksista. Tarvittaessa vatsalihaksia kiristetään kokoamalla ne yhteen ja ompelemalla paikalleen. Ylimääräinen alavatsan iho-rasvakerros poistetaan ja iho-rasvakerros kiristetään alaspäin. Samalla tehdään koskemattomalle navalle uusi reikä.

Toimenpide tehdään nukutuksessa. Vatsanpeitteiden kiristysleikkaus voi vaatia lyhyen, yhden tai kahden yön yöpymisen sairaalassa. Toisinaan kotiin pääsee jo samana päivänä.

Vatsanahan kiristysleikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen tulee olla selinmakuulla ja polvet koukussa. Ihon alle asetetaan laskuputket nesteen kertymisen estämiseksi. Leikatulle alueelle laitetaan puristava sidos tai tukiliivi.

Leikkauksen jälkeen voi tuntua arkuutta, mutta se on yleensä hyvin hallinnassa kipulääkityksen avulla.
Hyvin pian leikkauksen jälkeen saa nousta sängystä sekä liikkua varovasti. Taivutuksia ja nostoja vältetään aluksi. Ensimmäisen viikon ajan leikkauksen jälkeen suositellaan nukkumista selällään polvet koukussa.

Paranemisen tahti on yksilöllistä. Ensimmäisen viikon aikana turvotus ja mustelmat saavuttavat huippunsa. Laskuputket ja ompeleet poistetaan 7–10 päivän kuluttua leikkauksesta.

Muutaman viikon kuluttua leikkauksesta mustelmat ja turvotus laskevat edelleen ja liikkumista voi lisätä vähitellen. Kevyiden arkiaskareiden teko on sallittua.

Lopulliset tulokset alkavat näkyä muutaman kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Tunto palautuu vähitellen, kiristys katoaa ja leikkausarpi alkaa haalistua.

Leikkauksen jälkeen käydään plastiikkakirurgin tarkistuksessa muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Seuraavat tarkastukset ovat kolmen ja yhdeksän kuukauden kuluttua. Tarkastuksissa arvioidaan pitkän aikavälin tuloksia.

Työnantaja ei ole velvollinen korvaamaan sairauslomaa ulkonäköön liittyvissä toimenpiteissä. Toimenpiteestä ei myöskään saa Kela-korvausta.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset vatsanahan muotoiluleikkausta, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00. (0,084 €/min)

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.6
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.8
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*