Keliakia
Needs review

Mitä keliakia on?

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Se on elinikäinen autoimmuunisairaus, joka häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Keliakiaan voi sairastua missä iässä tahansa sen jälkeen kun viljojen käyttö ruokavaliossa on aloitettu. Keskimäärin tauti todetaan Suomessa n. 40 vuoden iässä. Keliakiasta kärsii arviolta noin joka sadas lapsi Suomessa.

- Keliakiaa ilmenee usein jo alle kouluikäisillä lapsilla. Varhaisessa vaiheessa aloitettu runsas gluteenipitoisen ruuan nauttiminen voi varhaistaa taudin puhkeamista, sanoo lastenlääkäri Timo Klemola.
Keliakian varsinaista syntysyytä ei tunneta. Riskitekijänä on perinnöllinen alttius, jonka lisäksi tarvitaan gluteenialtistus ja jokin muu tekijä.

Keliakian oireet

Keliakian klassisia oireita ovat:

  • erilaiset suolistovaivat
  • jatkuva ripuli
  • löysät ulosteet
  • ilmavaivat
  • vatsan turvotus
  • suoliston kouristukset
  • ruokahaluttomuus
  • oksentelu.

Myös anemia ja väsymys voivat olla keliakian oireita.Kaikilla keliaakikoilla ei välttämättä ole vatsaoireita eikä muitakaan selkeästi tuntuvia oireita. Lapsella kasvun hidastuminen voi olla oire keliakiasta.

Lue myös: Lasten keliakia - yleinen vaiva

- Vaikeimmissa muodoissaan keliakia johtaa ravitsemus- ja kasvuhäiriöihin. Klassisessa vauvakeliakiassa potilaalla on pullea pömppömaha, hoikat raajat, kasvuhäiriö ja aliravitsemus. Tällaisia tapauksia esiintyy nykyään onneksi harvoin, lastenlääkäri Timo Klemola lohduttaa.

Klemolan mukaan myös laktoosi-intoleranssi voi olla keliakian oire. Hoitamattomaan keliakiaan liittyy sekundäärinen laktaasientsyymin puute, ja keliakiahoidon alkuvaiheessa potilaille suositellaan gluteiinittoman ruokavalion lisäksi myös vähälaktoosista dieettiä.

Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo kertoo, että keliakia on usein muutakin kuin ripulia tai vatsavaivoja.

- Maksa-arvot saattavat olla koholla hoitamattoman keliakian takia. Useimmiten myös lapsettomuuden mahdollisia syitä diagnosoitaessa tarkistetaan, voisiko syynä olla keliakia, vaikka erityisiä oireita ei olisi ollutkaan, Tiina Kojo kuvailee.

Seulontakoe paljastaa keliakian

Keliakiaa seulotaan verikokeella, mikäli sairaus on todettu muilla perheenjäsenillä. Seulontakokeiden avulla löytyy myös oireettomia tai vähäoireista keliakiaa sairastavia.

- Varsinainen keliakiadiagnoosi perustuu edelleen ohutsuolen koepalatutkimukseen. Siinä todetaan keliakialle tyypilliset muutokset ohutsuolen limakalvolla. Koepalan otto tapahtuu lapsilla useimmiten nukutuksessa. Pelkkä verikoe ei riitä diagnoosin tekoon, kertoo lastenlääkäri Timo Klemola.

Keliakian hoito

Keliakian ainoana hoitokeinona on tarkka ja elinikäinen keliakiaruokavalio, eli gluteeniton dieetti. Siinä on oleellista kotimaisten viljojen eli vehnän, ohran ja rukiin välttäminen. Kaura muodostaa poikkeuksen.

- Keliakiaa sairastavat lapset voivat käyttää puhdasta kauraa, ja kaurapuuro onkin hyvä aamupala. Tuoteselosteita on kuitenkin tarkoin seurattava, saattaahan esimerkiksi valintamyymälästä ostettava kauraleipä sisältää runsaasti vehnää. Kotimaisten viljojen välttäminen ruokavaliossa on vaativaa, koska monet valmiit elintarvikkeet sisältävät esimerkiksi vehnää. Riisi, maissi, tattari ja hirssi ovat riskittömiä vaihtoehtoja, Timo Klemola sanoo.

Oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin murehtimaan, kun apu on käden ulottuvilla.