Akne

Akne är ett allmänt besvär hos ungdomar. Hos de flesta unga är sjukdomen lindrig och går om av sig själv. Sjukdomen kan dock vara verkligt pinsam och inverka negativt på den ungas utseende. I värsta fall kan sjukdomen vara i upp till tio år och då lönar sig en effektiv behandling. Erfarna hudläkare behandlar akne bäst.

Akne börjar i den tidiga puberteten. Talgkörtlarna blir större och talgutsöndringen ökar på grund av hormoner. Talggångarna kan förhornas och på talgområden bildas mikrokomedoner som är osynliga för blotta ögat.

Hjälp mot akne hos en hudläkare

Risto Oksman, specialistläkare inom hudsjukdomar vid Mehiläinen i Åbo berättar att det lönar sig att söka hjälp hos en hudläkare för akne om huden är kraftigt inflammerad eller om aknen känns störande eller skapar ångest.

- Akne är en mycket mångsidig sjukdom. Den kan orsaka nedstämdhet och å andra sidan leda till feber eller till och med påverka den allmänna konditionen. Även om akne vanligtvis går över efter att man har fyllt tjugo år är detta ingenting jag säkert kan lova. Akne går nödvändigtvis inte över av sig själv och det finns ingen åldersgräns: sjukdomen kan även bryta ut i vuxen ålder och kan förekomma ännu i pensionsåldern. Det lönar sig att inleda behandlingen i tillräckligt god tid, eftersom man på så sätt kan undvika bestående ärrbildning.

Orsakerna till akne

Akne börjar vanligtvis när utsöndringen av testosteron, det vill säga manshormon, inleds i puberteten. Talgkörtlarna börjar reagera på hormonet, vilket leder till att talgutsöndringen ökar och talggångarna förhornas: det bildas pormaskar. När propionbakterierna börjar förökas i det tilltäppta gångarna resulterar detta i en inflammation, en finne. Akne förekommer vanligtvis i ansiktet, på bröstet och på ryggen.

– Vi känner dock inte till grundorsaken till akne. Vi känner inte till varför några insjuknar och andra inte. Men om föräldrarna har haft akne kommer sannolikt även deras barn att få akne, säger Oksman.

Specialister och verksamhetsställen

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8