Eksem och hudsjukdomar

Det finns cirka tretusen olika slags eksem och hudsjukdomar. Nästan vilka symtom på huden som helst, där huden är öm, kliande, rodnande eller flagande eller om det bildas blåsor eller uppkommer några andra symtom, kan kallas för eksem. På motsvarande sätt som eksem, finns det även många olika orsaker till eksem. Olika eksem ger olika symtom hos personer av olika ålder och ofta kan symtomen variera enligt årstid.

Som sakkunnig specialistläkaren inom hudsjukdomar, Maarit Vaalamo

Huden kliar – när ska jag gå till läkaren?

Om du har ett lindrigt eksem som inte känns särskilt störande kan du på egen hand följa upp det några veckor. Om eksemet är störande, inte går om av sig självt eller om du aldrig har haft motsvarande symtom lönar det sig att visa eksemet på en hudläkares mottagning. En erfaren hudläkare kan ofta utgående från eksemets utseende, var på kroppen det förekommer och symtomen avgöra vilken form av eksem det är frågan om. Ofta hittar man också en bra och effektiv behandlingsmetod för eksemet.

Eksem kan förekomma var som helst, från hårbottnen till tårna. Det finns inte någon behandling som lämpar sig för alla eksem, eftersom till exempel herpes inte kan behandlas med kortison.

Eksem

Eksem är en omfattande grupp av hudutslag. Eksem betyder en inflammation i hudens ytlager som, om den blir långvarig, överförs till hudens djupare lager. Till eksem räknas atopiskt och seborroiskt eksem, nummulärt och irritationseksem samt atopiskt eksem.

Läs mer: (på finska)

Atopisk hud och eksem
Eksem

Dammkvalstereksem

Atopiskt eksem kan förvärras när människan blir allergisk mot dammkvalster. I Finland är allergi mot dammkvalster vanligtvis inget problem, men symtom orsakade av dammkvalster är vanligare i länder med fuktig inomhusluft, till exempel Storbritannien.

Stresseksem

Det finns inte något egentligt stressutslag, men stress kan göra många hudsjukdomar värre.

Soleksem

Det vanligaste eksemet orsakat av solens ultravioletta strålning, det vill säga ett mångsidigt ljuseksem som uppstår särskilt på armarna och dekolletaget, alltså på bröstet, några timmar efter att man har vistats i solen. Symtomen uppkommer främst tidigt på våren och lindras under sommaren.

Ringorm

Ringorm är ett relativt vanligt hudsymtom, som på solbränd hud syns som en ljusare punkt och på en icke-solbränd hud som ett rödbrunt, lerfärgat område, särskilt på kroppen och halsen. Orsaken är en förökning av jästsvampen pityrosporum som finns i huden. Vid behandlingen försöker man minska förekomsten av den här jästsvampen. När mängden pityroporum minskar lindras även eksemet.

Psoriasis

Psoriasis är en delvis genetisk hudsjukdom som upp till 1,5–3 procent av finländarna lider av. Symtomen på psoriasis är tjocka, mycket tydligt avgränsade hudutslag. Vanligtvis förekommer psoriasis i hårbottnen, på armbågarna och knäna, men i praktiken kan eksemet förekomma var som helst på kroppen. Utöver hudsymtomen kan psoriasis även leda till nagelförändringar och ledbesvär.

Kontaktallergi

Kontaktallergi, det vill säga fördröjd överkänslighet, kan också orsaka ett kliande eksem. Allergenerna kan till exempel vara parfymer, konserveringsmedel och nickel. Eksemet uppkommer på det hudområde som har varit i kontakt med allergenet.

Fågelloppor

Bett av fågelloppor syns särskilt på våren som 3–4 centimeter stora kliande märken på huden och påminner om stora myggbett. Symtomen är övergående, men kan vara så besvärliga att det lönar sig att söka hjälp hos en hudläkare. Bett av fågelloppor kan behandlas med kortisonsalva och antihistamin.

Andra hudförändringar som påminner om eksem

Hudcancer och förstadierna till hudcancer ökar när människorna blir äldre och vistas i solen. Förstadierna till hudcancer orsakar grov, röd och fjällande hudförändring som inte går över med normal behandling. När förstadierna till hudcancer har identifierats kan de behandlas med bland annat nedkylning med flytande kväve. Melanom förekommer hos unga, medelålders och äldre personer, men ytterst sällan hos barn. Risken för melanom ökas av riklig UV-strålning och särskilt bränd hud i barndomen.

Specialister och verksamhetsställen

Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Johanna Hagman
LT, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*