Vanliga frågor om coronavirustest

På denna sida har vi samlat vanliga frågor och svar om coronavirustest.

Hur får jag en remiss till ett coronavirustest?

För att få låta testa dig för coronaviruset behöver du en remiss. Digikliniken i MinMehiläinen gör läkaren en bedömning av dina symtom och skriver vid behov ut en remiss till coronavirusprovtagning. Du kan även få en remiss på distansmottagningen eller av din företagshälsovårdare.

Gör så här, då du kommer till coronavirustestet

Hur kan jag sköta ärenden i Digikliniken för mitt minderåriga barn eller en familjemedlem?

Genom att göra en familjeanslutning i MinMehiläinen kan du sköta ärenden i Digikliniken för ditt minderåriga barn eller en familjemedlem och se personens testresultat. Kom ihåg att välja noga vems ärenden du sköter, då du sköter ärenden för någon annan i Digikliniken.

Så här gör du en familjeanslutning

Ersätter försäkringen coronavirustestet?

För det mesta ersätter din eller ditt barns vårdkostnadsförsäkring kostnaderna för ett coronavirustest, om testet utgör en del av behandlingen av en sjukdom och det görs med läkarremiss. Kontrollera på förhand i dina försäkringsvillkor eller av ditt försäkringsbolag vilka tjänster din försäkring ersätter.

Läs mer om försäkringsärenden (på finska)

Hur ska jag göra då jag kommer till ett coronavirustest?

När du har fått en remiss till ett coronavirustest ska du ta reda på var närmaste testplats för drive in-test eller laboratoriet för kliniken för luftvägsinfektioner ligger, ta dig dit och låta testa dig. Observera att du alltid behöver en remiss för att få komma till provtagning. Gör dig förtrogen med testplatsens anvisningar innan du kommer till platsen. Du får närmare anvisningar på testplatsen.

Se närmaste drive-in-station för coronavirustest

När och var ser jag testresultatet?

Du ser testresultatet i MinMehiläinen inom 1–2 dygn. Vänta i tre dygn på att testresultatet blir färdigt. Vi analyserar prover varje dag dygnet runt, resultatet kan därför komma även mitt i natten. För att du ska kunna se testresultatet för ett minderårigt barn, krävs att du har gjort en familjeanslutning i MinMehiläinen. Resultatet av en provtagning som gjorts på en Express-teststation är vanligtvis klart inom sex timmar. Även antigentest är i medeltal färdiga inom 30 minuter.

Observera att provet analyseras i kommunens/stadens laboratorium enligt deras tidtabeller, om du kommer till Mehiläinens provtagningsstation med en remiss från kommunen/staden. Om testresultatet är positivt, meddelas resultatet även per telefon. Observera att resultat av prov som analyserats någon annanstans än hos Mehiläinen inte syns i MinMehiläinen-tjänsten utan på Mina Kanta-sidorna.

Hur får jag ett intyg över ett negativt testresultat?

Om du behöver ett intyg över att du har testat negativt för coronaviruset, till exempel inför en resa eller av någon annan anledning, måste du begära att få ett intyg. Du kan hämta intyget på Mehiläinens läkarcentral.

Läs mera detaljerade anvisningar

Jag är företagshälsovårdskund hos Mehiläinen – får jag låta testa mig för coronaviruset?

Om provtagning för coronavirus ingår i ditt avtal om företagshälsovård, får du som företagshälsovårdskund en remiss till ett coronavirustest via Digikliniken eller på läkarens/företagshälsovårdarens distansmottagning. Följ anvisningarna efter att du har fått remissen.

Vad är skillnaden mellan PCR-test och antigentest?

Ett PCR-test (Polymerase Chain Reaction) kan tas när som helst, oavsett om testpersonen har symtom eller inte. Testet kan också tas i varje skede av sjukdomen. PCR-testet är känsligare att detektera coronaviruset. Testresultatet blir färdigt inom 1–2 dygn i medeltal.

Antigentestet är en lämplig undersökningsmetod när symtomen har varat mindre än fem dygn. Antigentestet är inte lika känsligt som PCR, men det är snabbare än PCR-testet, eftersom resultatet kommer inom ungefär 30 minuter. Antigentestet passar alltså väl för situationer när man behöver testresultatet snabbt och symtomen just har börjat.

När du får en remiss från en hälso- och sjukvårdsarbetare till ett test, avgör han eller hon vilket test som är lämpligare. Du behöver alltså inte kunna be om ett visst coronavirustest. Båda testen tas på samma sätt, från nässvalget med en böjbar bomullspinne.

Läs mer