Pariterapia
Needs review

Valtaosa pareista kohtaa vastoinkäymisiä jossakin vaiheessa liittoaan. Ammattiavun hakemista ei kannata odottaa tyytymättömyyden tilassa liian kauan, sillä jo muutama käynti pariterapeutin vastaanotolla voi tehdä ihmeitä.

Milloin pariterapiaan?

Pariterapiaan voi hakeutua paitsi kriisin hetkellä myös suhteiden välillä tai uuden ihmissuhteen alkumetreillä. Myös pitkää liittoa on hyvä aika ajoin päivittää.

Pariterapiaan voi tulla missä suhteen vaiheessa tahansa. Moni hakeutuu ammattiauttajan vastaanotolle, kun eropohdinnat valtaavat mielen. Useimmiten suhde voidaan pelastaa, kertoo Mehiläisen pariterapeutti, erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.

- Jos molemmat osapuolet sitoutuvat pariterapiaan, niin he kiistatta lähes aina onnistuvat ratkomaan kipupisteensä ja jatkamaan parisuhdettaan, Pölönen kuvaa.

Mitä pariterapiassa tapahtuu?

Pariterapiassa käsitellään vuorovaikutukseen, tunteisiin, seksuaalisuuteen ja koko elämänkaareen liittyviä kysymyksiä neutraalissa ja turvallisessa ilmapiirissä. Se lisää puolisoiden itsetuntemusta, mikä puolestaan auttaa palauttamaan tunnetason yhteyden parin välille.

Pariterapiakäyntejä kertyy parin tilanteesta riippuen yleensä kolmesta kymmeneen. Pölösen mukaan kahdesta kolmeen kuukautta on ideaali-aika pariterapiaprosessille.

- Miellän sen yhtenä vuodenaikana, jonka läpi mentyään pari siirtyy konkreettisesti uuteen vaiheeseen. Yleensä parisuhdeongelmissa ei siis tarvita pitkäaikaista psykoterapiaa, Pölönen havainnollistaa.

Mikäli pari kuitenkin päätyy eroon, yhdessä tai erikseen käyty pariterapiaprosessi yleensä nopeuttaa erosta toipumista.

Lue myös: Miten riidellä parisuhteessa oikein?

Pariterapiaan yksin

Joskus pariterapiaprosessiin liittyy toisen tai kummankin osapuolen omat yksilöterapiakäynnit. Niissä kaikista kipeimmistä tai intiimeimmistä, esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä, voidaan puhua ilman puolison läsnäoloa.  Jouni Pölönen pitää Mehiläisessä myös erityistason seksuaaliterapeutin vastaanottoa.

- Pariterapiaan hakeutumisen taustalla on hyvin usein seksiin liittyviä ongelmia. Silloin tarvitaan herkästi parikäyntien rinnalla myös yksilökäyntejä. Lisäksi jos toisella osapuolella on selkeästi jotakin muuta omakohtaista työstettävää, erilliset käynnit ovat tarpeen.

Puoliso ei suostu pariterapiaan

Mikäli puoliso ei ole motivoitunut pariterapiaan lainkaan, toinen osapuoli voi käydä silti vastaanotolla yksin. Omia toimintamallejaan parisuhteessa voi aina päivittää, myös suhteen päätyttyä tai uuden suhteen alkumetreillä.

- Vaikka se kuulostaa kliseeltä, niin vain itseään voi muuttaa. Parisuhteen dynamiikka kuitenkin muuttuu aina kun muutat itseäsi. Itsensä kanssa on oltava riittävän sinut, pariterapeutti Jouni Pölönen painottaa.

- Parhaimmillaan pariterapia kuitenkin toimii silloin, kun pariskunta yhdessä löytää rehellisen ja rohkean vuorovaikutuksen tilan, jossa he kokevat turvallisuutta, iloa ja kuulluksi tulemista.

Pariterapia – onko apua?

Jouni Pölösen kokemuksella pariterapeutin vastaanotolla käy useimmiten ruuhkavuosiaan eläviä 35 –55-vuotiaita pareja. Pölönen kannustaa kuitenkin myös vanhempia pareja hakeutumaan ammattiavun pariin, mikäli parisuhteessa on isoja ongelmia. Avioerojen yleistymisen myötä eläkeiässä solmitaan yhä useammin myös uusia suhteita.

- Moni ikääntyvä ajattelee, että elämänkokemus on jo tuonut viisautta, jonka avulla ongelmat pitäisi osata ratkaista itse. Parisuhdeongelmista, masennuksesta ja ahdistuksesta ei kuitenkaan pidä missään iässä kärsiä yksinään. Omin avuin isoista ongelmista ei yleensä selviä, Pölönen toteaa.

Puoli vuosisataa kestävä parisuhde ei myöskään ole pariterapeutin mukaan mikään itseisarvo.

- Se mikä merkitsee on parisuhteen laatu. Elämä ja puolisot muuttuvat koko ajan, eikä kannata tuudittautua liikaa odottamaan, että aika korjaa ongelmat. Terapeutin johdolla parisuhteen tuhoavat, negatiiviset noidankehät voidaan rikkoa, ja puolisot saavat parhaimmillaan kokemuksen siitä, että he selviävät vaikeuksista eteenpäin toistensa tukemina, Pölönen summaa.

Pariterapeutit ja pariterapiaan hakeutuminen

Voit varata ajan pariterapiaan erikoistuneille Mehiläisen psykoterapeuteille.

Voit tutustua Mehiläisen pariterapian asiantuntijoihin täällä ja varata ajan sinulle sopivalle asiantuntijalle.

Artikkeliin haastateltiin Mehiläisen kokenutta erityistason seksuaaliterapeuttia ja pariterapeuttia Jouni Pölöstä.

Lue myös: Erolta voi välttyä