Polven nivelkierukan repeämä

Vääntövamman seurauksena syntyvä kierukan repeämä aiheuttaa vihlaisevan kivun polven sisä- tai ulkosivulla. Yleensä kierukasta repeää taka- tai keskiosa.

Polven nivelpintoja suojaava kierukka voi revetä vamman tai kuluman seurauksena. Pienet repeämät saattavat parantua itsestään. Suuremmat repeämät hoidetaan tähystysleikkauksella, jossa revennyt kierukan kappale joko poistetaan tai repeämä korjataan.

Lue myös: Polven kierukan leikkaus

Polven kierukan repeämä

Polvessa on kaksi nivelkierukkaa: toinen sisäsivulla ja toinen ulkosivulla. Nivelkierukat sijaitsevat reisi- ja sääriluun välissä. Ne toimivat eräänlaisina iskunvaimentimina ja suojelevat näin nivelpintoja.

Polven nivelkierukka voi revetä ilman vammaa tai vamman seurauksena. Jos kierukka repeää ilman vammaa, on kyse degeneratiivisesta kierukkarepeämästä eli kulumavaivasta. Traumaattinen kierukkarepeämä tarkoittaa puolestaan kierukkarepeämää, joka on aiheutunut esimerkiksi kiertoliikkeen tai kaatumisen seurauksena. Suurin osa polven kierukan leikkauksista on traumaattisia repeämiä.

Kierukan repeämän oireet

Vääntövamman seurauksena syntyvä kierukan repeämä aiheuttaa vihlaisevan kivun polven sisä- tai ulkosivulla. Yleensä kierukasta repeää taka- tai keskiosa. Polven kierukan repeämästä voi olla kyse, mikäli:

  • polvea vihloo kiertoliikettä tehdessä tai kyykistyessä
  • urheillessa nopeat suunnanmuutokset aiheuttavat oireita
  • polvi on turvoksissa (kaikissa tapauksissa polvi ei turpoa kierukan repeämän seurauksena)
  • särky lakkaa polven ollessa levossa

Joskus nivelkierukan revennyt osa voi kiilautua nivelpintojen väliin ja aiheuttaa polven lukkiutumisen. Tällöin kyseessä on ns. “lukkopolvi”, eikä polvea saa kokonaan suoraksi.

Varaa aika lääkäriin Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla myös yhteydessä Mehiläisen Digiklinikkaan.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.7
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta