Rintojen suurennusleikkaus

Rintojen suurennusleikkaus ja rintojen kohotusleikkaus ovat yleisimpiä esteettisen kirurgian toimenpiteitä.

Rintojen suurennusleikkaus eli augmentaatio voidaan tehdä rintaimplanttien avulla tai siirtämällä rintoihin rasvaa muualta kehosta.

Kenelle rintojen suurennusleikkaus sopii?

Rintojen suurennusleikkauksessa voidaan korjata pienirintaisuutta, vartalon epäsopusuhtaisuutta tai muokata keskenään erisuuruiset rinnat samankokoisiksi. Tavallinen rintojen suurennusleikkaukseen hakeutuva on nuori ja pienirintainen itsestään huolehtiva nainen, jonka toiveena on saada luonnollisen näköiset rinnat.

Yleensä rintojen suurennusta tehdään vain 18-vuotta täyttäneille, poikkeuksena esimerkiksi vaikea epäsymmetria tai muut rintojen epämuodostumat.

Toimenpiteeseen haluavan tulee olla henkisesti kypsä ja ymmärtää syyt, joiden takia on tulossa toimenpiteeseen. Rintojen suurennusleikkaukseen tulevan ja rintojen kehitys ei saa olla kesken.

Vaikka rintojen suurennusleikkausten tulokset ovat kestäviä, on tärkeää muistaa, että esimerkiksi ikä, genetiikka ja painon vaihtelu voivat muuttaa rintojen kokoa ja muotoa ajan myötä.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Valmistautuminen rintojen suurennusleikkaukseen

Ensimmäinen askel rintojen suurentamisessa on tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä keskustellaan esteettisistä tavoitteista sekä toimenpiteeseen liittyvistä mieltä askarruttavista asioista.

Plastiikkakirurgi arvioi myös yleistä terveyttä. Käynnillä kartoitetaan aikaisemmat ja nykyiset sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet, aikaisemmat leikkaukset, suvussa esiintyneet rintasyöpätapaukset ja mammografiatutkimuksen tulokset.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi tutkii rinnat, arvioi niiden kokoa, muotoa, ihon kimmoisuutta sekä nännipihojen sijoittumista. Lääkäri voi ottaa myös valokuvia ja liittää niitä asiakkaan henkilökohtaiseen potilasrekisteriin. Lääkäri saattaa suositella mammografiatutkimusta ennen leikkausta.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla käydään läpi myös toimenpiteeseen soveltuvaa tekniikkaa, leikkaukseen sisältyvät riskit ja tarvittavat tutkimukset. Lääkäri antaa arvion odotettavissa olevasta muutoksesta. Rintojen suurennusleikkaukseen ei pidä mennä ilman harkintaa, ja valinta rintaimplantin koon suhteen tulee tehdä harkiten.

Plastiikkakirurgin ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta leikkauksessa varmistetaan paras mahdollinen tulos.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Miten rintojen suurennusleikkaus tehdään?

Rintojen suurennusleikkauksessa käytettävä tekniikka riippuu hoidettavan yksilöllisistä ominaisuuksista, fyysisistä tarpeista ja esteettisistä tavoitteista. Valintaan vaikuttavat myös implantin tyyppi, muoto ja koko sekä valittu leikkaustekniikka.

Rintaimplantit voidaan sijoittaa rintalihaksen tai rintakudoksen alle. Jos suurennus tehdään oman rasvan siirrolla, tehdään rintoihin vain 1–2 pistemäistä viiltoa. Plastiikkakirurgi käy eri leikkaustavat ja niiden muunnelmat läpi ennen leikkausta.

Rintojen suurennusleikkauksen viillot tehdään niin, että arvet jäävät mahdollisimman huomaamattomiksi. Viilto voidaan tehdä rinnan alla sijaitsevan ihopoimun mukaisesti, pitkin nännipihan alareunan viivaa tai kainaloon.

Kun viilto on tehty, luodaan tasku implanttia varten. Tasku tehdään joko rintalihaksen tai rintakudoksen taakse. Yleensä implantti asetetaan lihaksen alle. Kun tasku on luotu, siihen asetetaan implantti ja haava suljetaan huolellisesti.

Oman rasvan siirrossa siirretään muualta kehosta otettua rasvaa rintalihakseen ja rinnan ihonalaiseen kudoskerrokseen. Itse rintakudokseen rasvaa ei siirretä myöhemmin suoritettavan mammografian tulkinnan helpottamiseksi.

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Anestesialääkäri valvoo toimenpidettä sekä leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Oman rasvan siirto voidaan puolestaan tehdä puudutuksessa.

Toipuminen rintojen suurennusleikkauksesta

Suurin osa rintojen suurennusleikkauksista tehdään päiväkirurgisina leikkauksina, jolloin kotiin pääsee saman päivän aikana. Toisinaan leikkaus voi vaatia yhden yön viettämisen sairaalassa.

Muutaman päivän kuluttua leikkauksesta voi tehdä kevyitä askareita ja käydä normaalisti suihkussa. Turvotus häviää yleensä muutaman viikon kuluessa, jolloin myös lopullinen tulos alkaa näkyä. Harrastusten pariin voi palata parin viikon kuluessa.

Ensimmäinen leikkauksen jälkeinen kontrollikäynti suunnitellaan muutaman päivän kuluttua leikkauksen jälkeen. Seuraavat kontrollikäynnit yleensä 3 ja 9 kuukauden kuluttua leikkauksesta, jolloin plastiikkakirurgi arvioi pitkän aikavälin tuloksia.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset rintojen suurennusta, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.6

Lisää aiheesta