Rintojen pienennysleikkaus

Rintojen pienennysleikkaus eli reductioplastia on kirurginen toimenpide, josta voi olla apua suurista rinnoista johtuviin kosmeettisiin tai fyysisiin haittoihin. Rintojen kokoa voidaan pienentää rintojen pienennysleikkauksen avulla.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Mikä on rintojen pienennysleikkaus?

Rintojen pienennysleikkaus on toimenpide, jossa ylimääräistä ihoa ja rintakudosta poistetaan leikkaamalla. Rintojen pienennyksen koetaan usein parantavan elämänlaatua. Pienennysleikkaus vähentää myös usein suurista rinnoista johtuvia niska- ja hartiakipuja. Leikkauksen myötä harrastusmahdollisuudet saattavat lisääntyä ja asuvalikoima laajentua.

Joissakin tapauksissa rintojen pienennysleikkaus voidaan tehdä lääketieteellisistä syistä. Tällöin vakuutusyhtiö tai Kela vaativat plastiikkakirurgin lausunnon ennen leikkausta.

Kenelle rintojen pienennysleikkaus sopii?

Rintojen pienennysleikkaus sopii kaikenikäisille naisille, joiden rintojen kehitys on valmis. Raskaus ja imetys voivat vaikuttaa rintojen pienennysleikkauksen tuloksiin, minkä vuoksi monet lykkäävät leikkausta, kunnes lasten hankkiminen ei ole enää ajankohtaista.

Suuririntainen nainen ei välttämättä ole ylipainoinen, vaan rauhaskudos saattaa kasvaa suureksi myös hoikalla. Pienetkin kevennykset suurissa rinnoissa muuttavat rintojen painopistettä ja vähentävät hartiakipuja merkittävästi.

Rintojen pienentäminen voi tulla kysymykseen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • rinnat ovat liian suuret ja aiheuttavat vartalon epäsuhdan
  • rintojen painosta aiheutuu kroonista niska-, selkä- tai hartiakipua
  • rinnat ovat raskaat ja pussimaiset
  • syvät painaumat rintaliivien kulkureitillä
  • ihoärsytys, hautumat rintojen alla
  • isot rinnat rajoittavat liikuntamahdollisuuksia ja fyysistä aktiivisuutta
  • suurikokoiset rinnat aiheuttavat epämukavuutta tai epävarmuutta
  • rinnat ovat erikokoiset eli kyseessä on rintojen epäsymmetria

Valmistautuminen rintojen pienennysleikkaukseen

Ensimmäinen askel rintojen pienentämisessä on tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä keskustellaan esteettisistä tavoitteista sekä toimenpiteeseen liittyvistä mieltä askarruttavista asioista.

Plastiikkakirurgi arvioi myös yleistä terveyttä. Käynnillä kartoitetaan aikaisemmat ja nykyiset sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet sekä aikaisemmat leikkaukset.

Vastaanotolla plastiikkakirurgi tutkii rinnat, arvioi niiden kokoa, muotoa, ihon kimmoisuutta sekä nännipihojen sijoittumista. Lääkäri voi ottaa myös valokuvia ja liittää niitä asiakkaan henkilökohtaiseen potilastietoihin. Lääkäri saattaa suositella mammografiatutkimusta ennen leikkausta.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla käydään läpi myös toimenpiteeseen soveltuvaa tekniikkaa, leikkaukseen sisältyvät riskit ja tarvittavat tutkimukset. Lääkäri antaa arvion odotettavissa olevasta muutoksesta.

Plastiikkakirurgin ohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta leikkauksessa varmistetaan paras mahdollinen tulos. Ennen leikkausta sekä leikkauksen jälkeen tulee olla tupakoimatta vähintään 6–8 viikkoa.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Mitä rintojen pienennysleikkauksessa tehdään?

Rintojen pienennysleikkaus voidaan tehdä useammalla eri tavalla. Valittava tekniikkaan vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet, fyysiset tarpeet sekä esteettiset tavoitteet.

Yleisimmin rintojen pienennysleikkaus tehdään kolmella viillolla. Viiltojen avulla poistetaan ylimääräinen rinnan iho ja rintakudos. Nänni ja nännipiha siirretään ylöspäin. Nännipihaa voidaan myös pienentää suhteessa rinnan kokoon.

Leikkauksen jälkeen haavojen päälle laitetaan sidokset. Leikkausta seuraavana päivänä valitaan oikeankokoiset liivit. Tuki auttaa paranemisita ja estää nesteen kertymistä. Leikkauksen jälkeistä kipua hoidetaan kipulääkkeillä. Kivut lieventyvät yleensä parissa päivässä.

Rintojen pienennysleikkauksesta aiheutuvat arvet piilotetaan rinnan alle, jolloin ne eivät näy esimerkiksi uimapuvun alta. Arvet vaalentuvat ajan myötä.

Rintojen pienennysleikkaus tehdään nukutuksessa. Rintojen pienennysleikkauksen jälkeen vietetään yleensä yksi yö sairaalassa.

Toipuminen rintojen pienennysleikkauksesta

Muutaman päivän kuluttua leikkauksesta voi tehdä kevyitä askareita ja alkaa liikkua kivun sallimissa rajoissa.

Muutaman viikon kuluessa turvotus ja mustelmat alkavat vähetä ja kaikki ompeleet poistetaan tai ne sulavat itsestään.

Nännin ja nännipihan tunto palautuu vähitellen. Arjen normaalien toimintojen pariin voi palata ja myös liikuntaa lisätä vähitellen.

Sairausloman pituus on työstä riippuen 3–4 viikkoa.

Rinnat alkavat asettua luonnolliseen muotoonsa muutaman kuukauden kuluttua leikkauksesta. Myös arvet alkavat hämärtyä, vaalentua ja madaltua.
Ensimmäinen kontrollikäynti lääkärin luona on muutama päivä leikkauksen jälkeen. Seuraavat kontrollit ovat yleensä kuuden kuukauden sekä vuoden kuluttua leikkauksesta.

Ajanvaraus ja hintatiedot

Mikäli harkitset rintojen pienennystä, varaa arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit hakeutua plastiikkakirurgin vastaanotolle myös lääkärin tai työterveyslääkärin lähetteellä. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.6