Välilevyn pullistuman oireet ja hoito

Välilevyn pullistumassa välilevyn sisältöä työntyy selkäydinkanavaan. Pullistuma painaa hermojuuria ja aiheuttaa pitkäkestoista heijastekipua ja puutumisen tunnetta alaraajaan.

Selkäkivun iskiaksen syy on yleisimmin välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma eli välilevytyrä. Se puristaa selkäydinhermoa tai saa sen ärtymään. Lanneselän välilevytyrä aiheuttaa hankalan iskiasoireen, jalkaterään säteilevän kivun. Mikäli ei kohtuullisessa ajassa ala tapahtua luontaista paranemista tai säteilyoire on erittäin kivulias, joudutaan harkitsemaan leikkaushoitoa.

Välilevyn pullistuman eli välilevyn tyrän oireet

Välilevyn pullistumassa välilevyn sisältöä työntyy selkäydinkanavaan. Pullistuma painaa hermojuuria ja aiheuttaa pitkäkestoista heijastekipua ja puutumisen tunnetta alaraajaan. Tyrä voi syntyä äkillisesti tai vähin erin, ja se vaivaa tyypillisesti jo työikäisiä.

Välilevyn pullistuman muodostuminen ei välttämättä edellytä minkäänlaista tapaturmaa. Itse asiassa varsin moni kaularangan välilevypullistumasta kärsivä potilas kertoo huomanneen oireen aamulla herättyään, minkä jälkeen oire on muutamassa päivässä äitynyt erittäin kovaksi. Toisinaan esim. lanneselän pullistuma voidaan selvästi yhdistää voimakkaan ponnistuksen aiheuttamaksi.

Välilevyn pullistuman syy - välilevyn rappeuma

Selkäkipujen taustalla on tavallisesti välilevyn rappeuma, jonka syntyyn vaikuttaa runsas istumatyö, perinnöllinen alttius, ikä ja raskas fyysinen ponnistelu. Rappeuma voi johtaa välilevytyrään tai selkäydinkanavan ahtaumaan. Pitkittyneinä nämä vaivat ovat tavallisimmat selkäleikkauksen aiheet.

Välilevynpullistuman hoito

– Välilevytyrää hoidetaan aluksi kipulääkkeillä, osittaisella levolla, fysioterapialla sekä ergonomia- ja liikuntaohjeilla. Jos tämä niin sanottu konservatiivinen hoito, ei auta neljässä viikossa, on syytä hakeutua lääkäriin uuteen hoitoarvioon, neuvoo ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Markku Vornanen Töölön Mehiläisestä.

Välilevynpullistuman leikkaus

Noin 15 prosenttia välilevytyristä hoidetaan leikkaushoidolla. Välitön välilevytyrän leikkaushoito on tarpeen, jos pullistuma on niin kookas, että se aiheuttaa virtsan kulussa häiriöitä, ulosteen pidätysongelmia tai lihasheikkoutta jalkaan.

Mikroskooppiavusteinen välilevytyrän poisto on jo tavallisin hoitomuoto näissä tapauksissa. Ns. avoleikkaus on mennyttä aikaa tavallisen välilevytyrän poiston yhteydessä. Mikroskooppileikkauksessa haava on noin 2–2,5 cm pitkä ja leikkauksen vaikutukset selän lihaksiin ovat vähäiset. Leikkauksessa poistetaan vain pullistuva tyrän osa, itse välilevyyn ei kajota.

Pienestä haavasta johtuen jälkikipu on vähäistä. Usein mikroskooppiavusteista kirurgiaa voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin potilas kotiutuu leikkauspäivänä. Selän käytön liiallisesta rajoittamisesta leikkauksen jälkeen ei näytä olevan hyötyä. Parhaimmillaan työntekoa pääsee jatkamaan jo 2–3 viikon kuluttua.

Välilevytyräleikkauksia tehdään myös tähystämällä. Menetelmiä on useita. Suomessa nämä eivät kuitenkaan ole saaneet jalansijaa, artikkelin kirjoittajallakin on vain muutaman erillisen leikkauksen kokemus.

Lue lisää:
Hyvä suunterveys helpottaa leikkauksesta toipumista

Välilevynpullistuman tutkiminen - selän kuvaus

Pitkittyneen selkäkivun syitä on hyvä selvittää erikoislääkärin vastaanotolla. Usein tarvitaan kuvantamistutkimuksia, joista röntgentutkimus antaa tietoa selän luisista rakenteista ja ryhdistä. Magneettikuvaus näyttää selkäydinkanavan ahtaumat, välilevyjen pullistumat, hermojuuripinteet, kasvaimet ja tulehdukselliset muutokset.

– Kuvantaminen antaa tärkeää tietoa leikkaustarpeen harkintaan. Lääkäri miettii päätöstä yhdessä potilaan kanssa. Ratkaisuun vaikuttaa muun muassa oireiden vaikeus, kesto, hermovaurioiden uhka, toimintakyvyn haitta ja yleinen terveystila, Vornanen listaa.

Lue lisää:
Mehiläisen sairaalat ja leikkaukset

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta