Ongelmana akillesjänne
Akillesjännevaivat ovat urheilijoiden ja liikunnanharrastajien tyypillisiä vaivoja. Tavallisimpia oireita akillesjännevaivoissa ovat kipu ja jäykkyys. Vaivat voivat johtua tulehduksesta akillesjänteen alueella tai jänteen repeämästä.
Akillesjänteen vaivat ovat hyvin yleisiä. Akillesjänteen vaivat voivat vaihdella satunnaisesta kivusta ja jäykkyydestä aina täydelliseen repeämään.
Peritendiniitti
Jos akillesjänteen ympärille ilmestyy selvä turvotus rasituksen, esimerkiksi pitkän juoksulenkin jälkeen, on kyseessä todennäköisesti niin sanottu peritendiniitti, eli akillesjänteen ympäryskudoksen tulehdus.
Tämä ei yleensä vaadi leikkaushoitoa, mutta toistuvat tulehdukset voivat aiheuttaa kiinnikkeitä jänteen ympärille, jotka voivat aiheuttaa pitkittyneen kipuoireen ja estää urheilemisen. Tällöin leikkaus, jossa kiinnikkeet vapautetaan, voi olla aiheellinen.
Tendinoosi
Jos akillesjänne tuntuu kipeältä ja jäykältä aina aamuisin heti heräämisen jälkeen, ja kipeytyy kovasti myös rasituksen jälkeen, on luultavimmin kyseessä niin sanottu tendinoosi, eli akillesjänteen sisäinen, eräänlainen ylirasitusmuutos.
Tällöin akillesänteessä usein tuntuu – ja joskus jopa näkyy – sukkulamainen paksuuntuma, joka aristaa paineltaessa. Jos oireet ovat hankalat ja pitkittyvät muista hoidoista huolimatta, voidaan vaivaa hoitaa leikkauksella. Ennen leikkausta tehdään usein ultraääni- tai magneettikuvaus jänteestä.
Repeämä
Akillesjänne repeää tyypillisesti täysin ennalta arvaamatta ja usein nopeassa ponnistuksessa. Pohkeen alaosassa tuntuu tällöin voimakas napsahdus, jonka voi joskus jopa kuulla. Ortopedi pystyy useimmiten toteamaan täydellisen akillesjänteen repeämän ilman ultraäänitutkimusta.
Hoitovaihtoehdot ovat joko kipsaus tai leikkaus. Hoitopäätös kannattaa tehdä asiantuntevan ortopedin kanssa.
Akillesjänneleikkaukset
Akillesjänteen katkeaminen on dramaattinen vamma niin aktiivisella liikkujalla kuin työelämässä. Jos akillesjänne on katkennut, saavutetaan paras tulos leikkaushoidolla.
Leikkauksessa jänteen päät ommellaan. Tarvittaessa aluetta vahvistetaan potilaan omalla kudoksella siirtämällä siihen omaa jänne- tai lihaskalvomateriaalia. Kipsihoitoa tarvitaan yleensä 3 – 6 viikkoa.
Akillesjänteen rasitusperäisten kiputilojen ja ”tulehdusten” hoito on varsin pitkään ei-leikkauksellinen. Tilannetta yritetään korjata muun muassa lääkkeillä, fysioterapialla, venytyksillä. Eräissä tapauksissa kiputila kroonistuu, ja tällöin jänne on leikattava.
Akillesjänteen ”puhdistus- ja vapautus” – leikkaus tehdään kroonisessa tulehduksessa. Sen lisäksi voidaan poistaa ja ompelemalla vahvistaa osittain revennyttä jännettä tai poistaa ulkoneva kantaluun ylänurkkaus, joka on hangannut jännettä ja aiheuttanut kroonisen limapussintulehduksen.
Lue lisää:
Ortopedi neuvoo: Näin tunnistat ja ennaltaehkäiset akillesjännevaivoja