Needs review

Vaihdevuodet kuuluvat jokaisen naisen elämään. Toisilla oireet ja vaihdevuoden vaivat ovat voimakkaampia, toisilla oireita on tuskin ollenkaan. Yksi tehokas keino vaihdevuosioireiden estämiseen on hormonihoito.

 -Tyypillisiä merkkejä vaihdevuosien alkamisesta ovat mielialan muutokset, ärtyneisyys, ns. kuumat aallot, yöhikoilu, siitä johtuvat univaikeudet, sydämen tykytys sekä ihon ja limakalvojen kuivuminen.

-Oireet voivat olla todella kiusallisia, mutta niistä ei kannata kärsiä, sillä hormonihoidolla ne voidaan poistaa tehokkaasti. Hormonihoito on kuitenkin aina yksilöllinen ja sen tarve potilaalle on arvioitava vuosittain aina uudelleen, korostaa gynekologi Marjut Laurikka-Routti.

Olennaista on, että asiantunteva lääkäri tutkii tarkkaan potilaalle sopivimman hoitovaihtoehdon.

-Hoidon alussa voidaan joutua käyttämään vaihtoehtoja, joihin liittyy kuukautisvuotoa. Alussa saattaa esiintyä myös rintojen arkuutta, mutta se poistuu annostelua tai lääkettä vaihtamalla. Uusia tapoja hormonihoidon toteuttamiseksi tutkitaan jatkuvasti. Annokset ovat pienentymässä, ja hoidosta on tulossa entistä yksilöllisempää.

Hormonihoito

Hormonihoito perustuu naisen oman hormonitoiminnan jäljittelyyn. Hoidolla korvataan elimistöstä puuttuvaa estrogeenia. Yleensä estrogeenin kanssa käytetään keltarauhashormonia, joka estää kohdun runko-osan syöpää.

- Jos kohtu on poistettu, hoitona voidaan käyttää pelkkää estrogeeniä. Sitä voidaan annostella joko suun kautta tabletteina tai iholle laastarina tai geelinä. Annostelutapa ei muuta hormonin vaikutusta elimistöön.

Niin sanotussa yhdistelmähoidossa eli estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmässä voidaan lääkitys annostella suun kautta tabletteina, ihon kautta laastareilla tai yhdistämällä keltarauhastabletteja tai hormonikierukka mihin tahansa estrogeenihoitoon. Joskus potilaalle voi sopia parhaiten tiboloni-hoito, joka on luonteeltaan estrogeeni-keltarauhashormoniyhdistelmän kaltainen hoito yhdellä ainoalla valmisteella.

Hormonihoidolla saavutetaan myös naisille kriittistä osteoporoosia eli luukatoa ehkäisevä vaikutus. Luustovaikutus on tehokkain yhdistelmälääkkeillä, mutta jo pienenkin estrogeenimäärän on todettu parantavan luun kuntoa.

Riskit kartoitetaan ennen hormonihoidon aloittamista

Kaikille naisille hormonihoito ei sovi. Jos potilas on sairastanut syvän laskimoveritulpan tai kantaa sille altistavia tekijöitä, hormonihoitoa käytetään ainoastaan pakottavissa tapauksissa ja tällöin veren hyytymistä ehkäisevään hoitoon yhdistettynä.

- Aina ennen hoidon aloittamista lääkäri selvittää, onko suvussa ollut laskimoveritulppa-alttiutta. Nykyisin tunnetaan jo monia altistavia tekijöitä, jotka kaikki otetaan huomioon. Laskimoveritulpan riski kohoaa hiukan ensimmäisen hormonihoitovuoden aikana kaikilla, mutta erityisesti niillä, joilla on tautiin periytyviä taipumuksia, Laurikka-Routti kertoo.

Sepelvaltimotautipotilaille hormonihoitoa ei pääsääntöisesti käytetä. Myöhään aloitettu hormonihoito voi lisätä sepelvaltimotaudin riskiä etenkin, jos kuukautisten loppumisesta on yli 10 vuotta.

- Jos hormonihoito aloitetaan heti kuukautisten loppuessa, se voi kuitenkin päinvastoin ehkäistä sepelvaltimotautia, paljastaa Laurikka-Routti.
Sepelvaltimotaudin riski nousee, jos kolesteroliarvot ovat huonot. Ns. hyvän ja huonon kolesterolin suhteen pitää olla alle 2,5, jotta sepelvaltimotaudin riski ei hormonihoidon aikana nouse. Myös diabeetikot kuuluvat sepelvaltimotautiriskin piiriin, ja hormonihoitoa tulisi käyttää heille varoen.

Lääkäri kertoo: vaihdevuodet  eli ns. menopaussi

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen (Alanko) kertoo, millaisia fyysisiä ja henkisiä oireita vaihdevuosiin liittyy ja miten niitä voi hoitaa.