Munasarjarakkulat murheena?

Kuukautiskierron käynnistyminen nuorella naisella on merkki munasarjojen toiminnan käynnistymisestä. Kuukautiskierron aikana jompaan kumpaan munasarjaan kehittyy munarakkula, josta keskikierron vaiheilla irtoaa munasolu. Tähän irtoamiskohtaan kehittyy keltarauhasrakkula, joka surkastuu pois noin kahden viikon kuluttua alkavaan kuukautisvuotoon. Näin munasarjojen toiminta jatkuu aina vaihdevuosiin, jolloin munarakkuloita ei enää kehity ja kuukautiset loppuvat. Munarakkula ja keltarauhasarakkula ovat osa munasarjan tavallista toimintaa.

Munasarjakystat

Munasarjoihin voi syntyä myös muita hyvän- ja pahanlaatuisia nesterakkuloita eli kystia. Suurin osa ennen vaihdevuosia ilmenevistä kystista on hyvänlaatuisia, mutta ne voivat aiheuttaa alavatsalla kipua ja painontunnetta. Usein nesterakkuloita kuitenkin löytyy myös sattumalta synnytinelintutkimuksen yhteydessä.

Ultraäänitutkimus emättimen kautta tehtynä selvittää munasarjakystan laatua. Tavallisimpia ovat erikokoiset, kirkasta kudosnestettä sisältävät kystat. Näitä voidaan hyvin seurata muutamien kuukausien ajan ja usein ne häviävätkin itsestään. Mikäli kystat eivät häviä, kasvavat tai aiheuttavat voimakkaita oireita, nämä kannattaa poistaa leikkauksessa.

Endometrioosi ja munasarjarakkulat

Kohdun limakalvon sirottumatauti, eli endometrioosi, munasarjan pinnalla voi aiheuttaa munasarjarakkulan muodostumisen. Aina kuukautisvuodon aikana myös tämä kohdun ulkopuolinen limakalvo vuotaa ja aiheuttaa näin kystan suurenemisen hiljalleen. Kohtalaisen usein esiintyvä alkusukusoluista peräisin oleva dermoidikysta sisältää ihmisen eri kudoksia, esimerkiksi rasvaa, hiuksia, rustoa, luuta ja jopa hampaita. Endometrioosi ja dermoidikystat eivät häviä itsestään ja ne hoidetaankin yleensä poistamalla munasarjasta tuo ylimääräinen kudos. Joskus muutos voi olla niin suuri, että koko toisen puolen munasarja joudutaan poistamaan. Suureneva kysta aiheuttaa useimmiten kipuja, arkuutta, yhdyntäkipuja tai painontunnetta alavatsalla.

Vatsaontelon tähystyksessä tapahtuva munasarjamuutosten hoito sallii nopean kotiutumisen ja toipumisen työkykyiseksi viikossa. Mehiläisen sairaalassa hoito järjestyy potilaan toiveiden mukaisesti nopeastikin ja potilaalle parhaiten sopivana ajankohtana.

Varaa aika gynekologille

Lue myös:

Naisen terveys

Hedelmällisyysterveys, Felicitas Mehiläinen

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.5
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri