Moca-hoito

MOCA-hoidolla (MechanOChemical Ablation) tarkoitetaan mekaaniskemialliseen ablaatioon perustuvaa suonikohjujen hoitomenetelmää.

MOCA-hoidossa ei tarvita puudutusta

Uusi suonikohjujen hoitomuoto (MOCA, Clarivein ®) on kehitetty uudeksi vaihtoehdoksi aikaisemmille lämpöenergiaan perustuville suonensisäisille hoidoille, jotka edellyttävät koko suonirungon puudutusta. MOCA-hoidossa puudutusta ei tarvita, ja koko toimenpide on lähes kivuton.

Potilas pääsee lyhyen päiväkirurgisen toimenpiteen jälkeen heti jalkeille ja pian takaisin töihin tai kotiin. Sairaslomaa ei tarvita lainkaan. Tukisukkaa toki on hyvä pitää aluksi pari vuorokautta jatkuvasti, minkä jälkeen viisi vuorokautta päivisin.

Pitkäaikaisia tuloksia MOCA-hoidolla

Mehiläinen Töölön  verisuonikirurginen erikoisklinikalla päädyttiin ottamaan MOCA-hoito rutiininomaiseen käyttöön hiljattain valmistuneiden luotettavien tutkimusten ja pitkäaikaisten hoitotulosten perusteella.

Satunnaistetussa tutkimuksessa yli 90 % hoidetuista suonista oli tukossa vuoden seurannassa. Uuden hoidon etuna verrattuna mm. aikaisempiin lämpökatetrihoitoihin on kivuttomuus. Komplikaatioriskit ovat hyvin vähäiset. Parhaiten menetelmä sopii sellaisiin suonikohjuihin, joissa viallinen pintalaskimorunko on alle 7 mm kokoinen. Tällaisissa tapauksissa se tehokkaampana hoitokeinona korvaa pienten pintalaskimorunkojen hoidossa aikaisemmin käytetyn vaahtoruiskutushoidon.

Kookkaammat laskimorungot hoituvat edelleen paremmin suonensisäisellä laserilla. Paras lopputulos suonikohjujen poistossa saadaan, jos myös näkyvät kohjut ovat maltillisen kokoiset.

Sopiiko MOCA-hoito sinulle?

Ennen kuin hoito valitaan, laskimot tutkitaan tarkasti aina verisuonikirurgin toimesta siten, että löytyy varmasti sinun suonikohjuillesi sopiva hoitomuoto.

MOCA-hoitoon erikoistuneet asiantuntijat:

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen  kautta (puh. 010 414 00 (0,084 €/min)) tai suoraan Mehiläinen Helsinki Töölöön , josta löytyy MOCA-hoitoon erikoistuneita verisuonikirurgeja.

Lue myös:

Verisuonikirurgia

Suonikohjut ja hoito