Ahmintahäiriö eli BED
Artikkelissa asiantuntijana
Tarkistettu 18.6.2024
Ahmintahäiriö tiiviisti:
- Ahmintahäiriön (englanniksi binge eating disorder, BED) oireisiin voi saada helpotusta ja siitä voi toipua. Osaava, aktiivinen, moniammatillinen hoito ovat keskeisiä.
- Lääkärimme voivat suunnitella hoitoa ja arvioida missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa. Psykososiaaliset hoidot ja ravitsemushoito ovat keskeisiä hoitomuotoja.
- Ahmintahäiriön hoidossa on tärkeää yhtäaikaisesti hoitaa psyykkistä vointia, fyysistä vointia ja konkreettisia syömishäiriöoireita.
- Moniammatillinen syömishäiriötiimimme on tukenasi pääkaupunkiseudulla.
Ahmintahäiriön oireet
- Ahmintahäiriötä sairastavan ajattelua hallitsee syöminen ja oirekuvaan kuuluu toistuva ylensyöminen.
- Ahminnan jälkeen seuraa usein voimakas syyllisyydentunne.
- Ahmintahäiriötä sairastavalla on usein kielteinen minäkuva tai kehosuhde.
- Ahmintahäiriöön voi liittyä niin psyykkisiä kuin fyysisiä oireita ja seurauksia. Monesti siihen liittyy psyykkisiä oireita, kuten masennusta ja ahdistuneisuutta. Ahmintahäiriö voi myös aiheuttaa fyysisiä oireita kuten suolisto-oireita, painon muutoksia tai kohonnutta diabeteksen riskiä.
Ahmintahäiriön hoito
Ahmintahäiriön oireisiin voi saada apua ja helpotusta, ja syömishäiriöstä voi toipua. Ahmintahäiriön hoidossa psykososiaaliset ja psykoterapeuttiset hoidot sekä ravitsemushoito ovat keskeisiä hoitomuotoja. Jos oireesi ovat vakavia ja kärsit fyysisistä oireista, lääkärin arvio on tärkeä.
Hyvään hoitoon kuuluu osaava moniammatillinen yhteistyö ja samanaikainen keskittyminen psyykkiseen vointiin, fyysiseen vointiin, samanaikaisiin muihin psyykkisiin oireisiin ja konkreettisiin syömishäiriöoireisiin.
Ahmintahäiriön hoidossa on tärkeää mm. tukea säännöllistä ja riittävää syömistä, lopettaa laihduttaminen, ymmärtää oireiden merkityksiä omassa elämässä, löytää ja vahvistaa terveitä tunnesäätelykeinoja ahminnan tilalle, vahvistaa omaa itsetuntoa ja kehosuhdetta, työstää omia uskomuksia ja ajatusmalleja ja hoitaa mahdollisia samanaikaisia muita psyykkisiä oireita.
Milloin asiantuntijalle?
Jos haluat keskustella ammattilaistemme kanssa, moniammatillinen syömishäiriötiimimme on tukenasi pääkaupunkiseudulla. Hoito toteutuu avohoitona.
- Syömishäiriötiimin psykiatrit voivat suunnitella hoitoa, arvioida hoidon tarvetta ja missä sitä on tarpeen mukaista toteuttaa.
- Syömishäiriötiimin psykologit ja psykoterapeutit tarjoavat sekä tukikeskusteluita, lyhyempiä psykososiaalisia hoitoja että pidempiä psykoterapioita. Hoidossa keskitytään yhtäaikaisesti konkreettisten oireiden vähentämiseen että psykologiseen työskentelyyn.
- Syömishäiriötiimin ravitsemusterapeutit antavat ravitsemushoitoa ja auttavat normalisoimaan syömiskäyttäytymistä.
- Syömishäiriötiimin yleislääkärit ja lastenlääkärit arvioivat ahmintahäiriöön liittyviä kehollisia oireita ja tarpeesi verikokeisiin ja muihin tutkimuksiin.
Usein kysyttyä ahmintahäiriöstä
Ahmintahäiriö, tunnettu myös nimellä BED (Binge Eating Disorder), on syömishäiriö, jossa henkilö toistuvasti syö suuria määriä ruokaa lyhyessä ajassa tuntien samalla hallinnan menetyksen. Tämä johtaa usein voimakkaaseen syyllisyyden ja häpeän tunteeseen. Ahmintahäiriö eroaa bulimiasta siinä, että siihen ei liity säännöllisiä kompensaatiokeinoja, kuten oksentamista tai liiallista liikuntaa.
Ahmintahäiriön keskeisiä oireita ovat hallitsemattomat ahmimiskohtaukset, joissa henkilö syö huomattavasti enemmän ruokaa kuin mitä useimmat ihmiset söisivät samassa ajassa ja samanlaisissa olosuhteissa. Ahmimisen jälkeen henkilö kokee usein voimakasta syyllisyyttä ja masennusta. Pitkäaikaiset seuraukset voivat sisältää painonnousua, itsetunto-ongelmia ja sosiaalisen eristäytymisen.
Apua ahmintahäiriöön tarjoaa mm. pääkaupunkiseudulla Mehiläisen moniammatillinen syömishäiriötiimi, joka tarjoaa kattavaa tukea ja hoitoa. Voit myös aloittaa keskustelemalla tilanteestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka voi arvioida oireidesi vakavuuden ja ohjata sinut sopivan hoidon piiriin.
Ahmintahäiriön hoitoon kuuluu yleensä moniammatillinen lähestymistapa, joka sisältää psykologin tai psykoterapeutin tapaamisia, ravitsemushoitoa ja tarvittaessa lääkitystä. Hoito keskittyy syömiskäyttäytymisen normalisointiin, ahminnan hallintaan ja siihen liittyvien tunteiden käsittelyyn. Tärkeää on myös työstää itsetuntoa ja kehosuhdetta sekä käsitellä mahdollisia taustalla olevia psyykkisiä ongelmia, kuten masennusta tai ahdistusta.