Lasten tavallisimmat iho-ongelmat

Erilaiset ihottumat ovat varsin tavallisia lapsuusiässä. Iho-ongelmia voidaan hoitaa. Mikäli lasten iho-ongelmat mietityttävät, tule keskustelemaan niistä lääkärin kanssa.

Erilaiset ihottumat ovat varsin tavallisia lapsuusiässä. Iho-ongelmien syy ja oireet voivat johtua osin lapsen ihon omasta perusrakenteesta, esim. atooppinen ihottuma, tai ulkopuolisesta ärsytyksestä, kuten allergiat. Osa ihottumista voivat liittyä myös erilaisiin infektiotauteihin tai rokkotauteihin. Iho-ongelmia voidaan hoitaa. Mikäli lasten iho-ongelmat mietityttävät, tule keskustelemaan niistä lääkärin kanssa.

Onneksi suurin osa lapsuusiän iho-oireista paranee täysin, mutta toki hankalahoitoinen ihottuma saattaa vaivata joskus koko eliniän lapsuudesta lähtien. Lapsuusiän iho-oireita kannattaa hoitaa hyvin, koska usein ihon sairaudet vaikuttavat sekä lapsen että joskus koko perheen elämänlaatuun. Jos hankala yökutina valvottaa lasta, voi se vaikuttaa myös koko perheen yöuniin.

Atooppinen ihottuma lapsella

Atooppinen ihottuma on tavallisin lapsuusiän iho-oireista; jopa 15–20 prosenttia lapsista sairastaa jossain vaiheessa atooppista ihottumaa. Atooppisen ihon taudinkuvaan kuuluu kuiva, kutiseva, krooninen tai toistuva ihottuma tyypillisillä ihoalueilla, kuten taivealueella.

Lapsen atooppisen ihottuman oireet ja hoito

Imeväisikäisillä ihottumaa esiintyy usein poskissa, leuassa ja vartalolla. Leikki-ikäisillä tyyppipaikkoja ovat taas kasvot, raajojen ojentajapuolet ja lisäksi kyynär- tai polvitaipeet. Kouluikäisillä ihottumaa esiintyy yleensä taivealueilla ja kasvoissa. Atooppiseen ihottumaan saattaa liittyä taipumus ruoka-allergiaan, allergiseen nuhaan tai astmaan.

Atooppisen ihottuman perushoitoon kuuluu säännölliset rasvaukset perusvoiteilla. Voidepohja valitaan yksilöllisesti, mutta yleensä atooppiselle iholle sopivat paremmin hieman rasvaisemmat voidepohjat. Hoitovoiteena käytetään tarpeen mukaan 1 % hydrokortisonia 1–2 viikon kuureina, mutta jos kortisonivoiteilla ei saada riittävää hoitovastetta voidaan käyttää myös kalsineuriiniestäjiä.

Jos atooppinen ihottuma ei pysy kurissa perusvoiteilla tai siihen liittyy muita oireita, kannattaa käydä lääkärissä, jossa voidaan suunnitella kokonaisvaltaisesti ihon hoito ja miettiä eri hoitovaihtoehtoja.

Lue lisää: Tietoa atooppisesta ihottumasta

Märkärupi

Märkärupi on yksi tavallisimmista ihon bakteeritaudeista, jonka yleisimmät aiheuttajat ovat Staphylococcus aureus ja Streptococcus pyogenes. Ihotulehduksen kutinan aiheuttama raapiminen johtaa helposti tulehduksen leviämiseen. Jos märkäruven aiheuttaman ihon rokahtuma on pienellä alueella, hoidoksi riittää saippuapesu ja iho kuivana pitäminen.

Hautovan laastarin laittamista rokahtuman päälle kannattaa välttää, koska se johtaa vain tulehduksen pahenemiseen. Jos tulehdus leviää laajemmalle alueelle, tarvitaan hoidoksi antibioottivoidetta ja antibioottikuuri. Lääkäri voi vastaanotolla arvioida näiden tarpeen ja määrätä tarpeelliset reseptit märkäruven hoitoon.

Lue lisää: Märkärupi

Syylät

Ontelosyylät, eli molluskat, ovat viruksen aiheuttamia pieniä näppyjä iholla. Syylät ovat erittäin yleinen vaiva lapsilla, joskin näppyjen määrä vaihtelee suuresti eri henkilöillä. Ontelosyylät häviävät ajan kanssa itsestään. Suuria ja hankalilla alueilla olevia syylien häviämistä voidaan nopeuttaa neulan tai molluskapihtien avulla puhkomalla, mutta yleensä hoidoksi riittää maltillinen odottaminen.

Tavalliset syylät (verruca vulgaris) ovat myös papilloomaviruksen aiheuttamia muutoksia iholla. Käsissä ja jalkapohjissa esiintyvät syylät ovat myös sangen yleisiä lapsilla. Hoito vaatii pitkäjänteisyyttä, paikallishoitovalmisteita joudutaan usein käyttämään jopa 1–2 kuukauden ajan. Syyliä voidaan hoitaa myös jäädyttämällä ja laserilla. Varaa tarvittaessa aika lääkärin vastaanotolle. Perusterveen lapsen syylillä on suuri spontaanin paranemisen taipumus.

Lue lisää: Syylän poisto

Yskänrokko lapsella

Yskänrokko on herpes simplex viruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma, joka esiintyy yleensä huulessa, sierainaukossa tai suussa.

Suussa esiintyvät herpesleesiot ovat kivuliaita, minkä vuoksi pienet lapset usein kieltäytyvät syömästä ja juomasta. Tällöin on syytä käyttää kipulääkitystä, myös kylmän syöminen, esim. mehujää, jäätelö, puuduttaa suuta. Iholla olevia herpesrakkuloita voi hoitaa apteekista saatavilla paikallishoitovalmisteilla.

Lue lisää: Tietoa huuliherpeksestä

Nokkosihottuma

Nokkosihottuma, eli urticaria, on ihottumareaktio, joka kutisee voimakkaasti, vaihtaa paikkaa, ja häviää itsestään jälkiä jättämättä. Usein nokkosihottuman syy jää epäselväksi, mutta tavallisimpia aiheuttaja lapsilla ovat virusinfektiot.

Ihon lehahtelu rauhoittuu, kun virustauti menee ohitse. Joskus oireiden taustalla voi olla myös allergia ruoka- aineelle tai lääkkeelle, tätä voidaan selvitellä allergiatutkimuksilla. Nokkosihottumaoireet rauhoittuvat hyvin antihistamiinilääkityksellä.

Lue lisää: Nokkosihottuma

Syyhy

Syyhyn aiheuttaa ihmisspesifinen punkki, joka kaivautuu ihoon. Tarttuu kosketustartuntana, joskus myös vaatteiden välityksellä. Aiheuttaa iholle, kuten sormiväleihin, ranteisiin ja jalkapohjiin, voimakkaasti kutisevia näppyjä tai rakkuloita. Usein on nähtävissä myös syyhykäytäviä, joiden päässä näkyy tumma piste, eli syyhypunkki.

Syyhyyn liittyy usein myös ihon raapimisesta johtuen iho bakteeritulehdusta. Syyhy hoidetaan apteekista saatavalla syyhyvoiteella tai shampoolla. Hoidon yhteydessä kannattaa myös vaihtaa vuodevaatteet, ja pestä ne vähintään +60°C-asteisessa vedessä.

Rokkotaudit

Lapsuusiän yleisiä ihottumaoireiden aiheuttajia ovat myös virusperäiset rokkotaudit. Suuri osa lapsuusiän rokkotaudeista (muun muassa tuhkarokko, vihurirokko, vesirokko) ovat lähes hävinneet tai häviämässä kansallisen rokotusohjelman seurauksena. Vielä yleisesti esiintyviä, iho-oireita aiheuttavia rokkotauteja ovat parvorokko, vauvarokko ja enterorokko.

Lasten rokot – milloin lääkäriin?

Yleensä nämä virusperäiset rokkotaudit ovat oirekuvaltaan kohtalaisen lieviä, joten pärjätään oireenmukaisella hoidolla kotona. Hankalissa taudinkuvissa kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Parvorokko aiheuttaa lievän nuhakuumeen tyyppisen taudin alkuvaiheen jälkeen helakanpunaisia ihottumaleesioita kasvoille, vartalolle ja pakaroihin. Verkkomainen ihottuma kestää jopa pari viikkoa.

Vauvarokko aiheuttaa aluksi useita päivä kestävän korkean 39 asteen kuumeen, jonka aikana lapsi on kärttyisä. Kuumeen laskuvaiheessa ilmaantuu hento punoittava ihottuma niskaan ja selkään, leviten sieltä yli vartalon.

Enterorokko aiheuttaa rakkulamaisia ihomuutoksia nieluun, kämmeniin ja jalkapohjiin. Usein ihottumaa voi olla myös säärissä ja pakaroissa. Kaikki enterorokon aiheuttamat iho-oireet parantuvat itsestään.

Vesirokko on varicella-zoster viruksen aiheuttama rakkulaisen ihottuman aiheuttava tauti. Itämisaika on 10–20 vuorokautta, tauti leviää helposti hengitysteistä tai rakkuloista. Aluksi voi olla kuumetta, jonka jälkeen nousee yli vartalon rakkuloiva ihottuma. Ihottuman edetessä rupivaiheeseen tauti ei enää tartuta, mutta rupien paranemien saattaa kestää useita viikkoja.

Vesirokkorokote kuuluu nykyisin yleiseen rokotusohjelmaan, minkä vuoksi tauti tulee mahdollisesti lähivuosina häviämään.

Teksti: Senja Kannisto, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri. 

Lue myös:

Lasten Mehiläinen

OmaMehiläinen palvelussa ja mobiiliapplikaatiossa sinun ja lapsesi tiedot koko ajan mukanasi

Digiklinikka tuo etälääkärin luoksesi

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri