Kuppa eli syfilis

Kuppa eli syfilis tarttuu suojaamattomassa seksissä, mutta voi tarttua myös veren ja istukan kautta äidistä sikiöön. Kuppa on tartuttava kahden vuoden ajan tartunnasta.

Kupan eli syfiliksen oireet

Noin kolme viikkoa kuppatartunnan jälkeen tartuntakohtaan, yleensä sukupuolielimiin, ilmestyy kivuton haavauma, joka katoaa muutamassa viikossa. Yleensä tässä vaiheessa ei esiinny muita oireita. Tästä noin kahden kuukauden kuluttua infektio oireilee tavallisemmin ihottumana. ihottuman aikana tartuntavaara toiseen henkilöön on suurimmillaan.

Muita oireita tässä vaiheessa ovat esimerkiksi

  • kuume
  • kurkkukipu
  • painonlasku
  • päänsärky
  • niskajäykkyys
  • yleinen sairauden tunne

Jopa kymmeniä vuosia tartunnan saamisen jälkeen kehittyy iho-oireita sekä vaurioita verenkiertoelimistöön ja limakalvoille. Kuppa voi pitkään hoitamattomana ollessaan aiheuttaa myös neurologisia oireita.

Kuppatesti ja kupan (syfiliksen) hoito

Kuppa todetaan verikokeen avulla. Kuppa voidaan hoitaa penisilliinillä. Kuuri kestää muutaman viikon, jonka aikana kupan leviäminen pysähtyy ja tauti häviää elimistöstä.

Epäiletkö sukupuolitautia tai haluatko käydä testissä?

Voit varata ajan ihotautien erikoislääkärillemme verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ihotautilääkärille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta