Alaselkäkivut ja selkäkirurgia
Selkäkivut ovat hyvin yleisiä ja lähes jokaisella aikuisella on niitä joskus. Pikkulapsen selkä ei ole normaalisti kipeä ja alle 10-vuotiaan lapsen jatkuva selkäkipu on aihe lisäselvittelyille.
Mistä alaselkäkipu johtuu?
Aikuisilla selän alueen kivut ovat yleensä hyvänlaatuisia ja pitkittyneenkin selkäkivun selvittelyissä tavallisen röntgenkuvan ottaminen on riittävä jatkotutkimus. Tavallinen röntgenkuva tulisi ottaa seisten, sillä seisten otetusta kuvasta voidaan arvioida esimerkiksi nikamasiirtymät ja skolioosi. Bakteeritulehdusta tai tulehduksellista selkäsairautta epäiltäessä laboratoriotutkimukset voivat olla tarpeen.
Alaselkäkivun hoito
Aikuisen selkäkivun tutkimusten, kuntoutuksen ja tarvittavan kipulääkityksen aloittaminen on tavallisesti yleislääkärin työtä. Pitkittyneen selkäkivun selvittelyissä fysiatrin, ortopedin tai neurokirurgin arvio on usein tarpeen. Magneettikuvaus ei tavallisesti anna yksiselitteistä tietoa selkäkipujen syystä, vaikka rappeumamuutokset havaitaankin paremmin kuin tavallisessa röntgenkuvassa.
Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa selkäkipujen takia tehtävät leikkaushoidot, kuten luudutus- ja välilevyproteesileikkaukset ovat yleisempiä kuin Suomessa, mutta tutkimusten mukaan selkäkivun hoidossa kuntouttava hoito ilman leikkausta on yhtä tehokasta kuin leikkaushoito. Rappeumasta johtuvien alaselkäkipujen ensisijainen hoito on aina kuntoutus, jossa potilaan oma aktiivisuus on ensisijaisen tärkeää. Kun kuntoutuksen keinot on käytetty ja jos potilaalla havaitaan kuvantamistutkimuksissa rajoittunut rappeumalöydös, voidaan harkita leikkaushoitoa selkäkipujen takia, mutta leikkauksen tulos on silti vaikeasti ennustettavissa eivätkä kivut aina häviä täysin.
Säteilykipu viittaa hermon puristukseen
Alaraajoihin säteilevä selkäkipu on usein merkki hermopuristuksesta selkäydinkanavassa. Nuorilla aikuisilla syynä on tavallisesti välilevytyrä tai esimerkiksi nikamaliukumasta johtuva juuriaukon ahtauma. Välilevytyrä on usein itsestään paraneva ja siksi oireenmukainen kipuja lievittävä hoito on ensisijainen Vanhemmilla potilailla selkäydinkanavan ahtautuminen on yleisempää ja oireen syynä ei aina ole pelkästään välilevytyrä. Mikäli säteilykipu pitkittyy ja kestää yli 2-3 kuukautta, harkitaan leikkaushoitoa. Tässä vaiheessa on magneettikuvaus aiheellinen diagnoosin tekemiseksi. Tutkimusten ja mahdollisen leikkaushoidon viivästyminen saattaa heikentää paranemista, sillä hermon toipuminen on epävarmaa, jos hermo on ollut kauan puristuksissa.
Katkokävelyoire voi viitata selkäydinkanavan ahtaumaan
Katkokävelyoire tarkoittaa alaraajojen puutumista ja kipua kävellessä siten, että potilas joutuu pysähtymään ja lepuuttamaan jalkojaan pystyäkseen jatkamaan kävelyä. Selkäydinkanavan ahtauman ja hermopuristuksen ohella verisuoniperäiset syyt ovat tavallisia. Katkokävelyoire on tavallisempaa ikääntyneillä. Selkäydinkanavan ahtauma johtuu pääosin pikkunivelten rappeumasta, välilevyrappeumasta ja kulumasta johtuvasta nikamasiirtymästä. Tavallisen seisten otetun röntgenkuvan lisäksi magneettikuvaus tarvitaan yleensä taudin määrittämiseksi.
Halvausoireet vaativat pikaista hoitoon hakeutumista
Alaraajojen suurten lihasryhmien, virtsarakon ja peräaukon sulkijalihaksen halvausoireet tai jalkovälin alueen puutuminen ovat vakavia oireita ja vaativat päivystysluonteisia selvittelyjä. Esimerkiksi äkillinen molempien alaraajojen halvaus tai äkillinen nilkan ojennus- tai koukistusvoiman häviäminen täytyy tutkia pikaisesti. Osittainen alaraajojen heikkous ja erittäin hankala kipu vaativat kiireellisiä selvittelyjä ja suhteellisen kiireellistä leikkaushoitoa.
Alaselän leikkaus
Tavallisimmin selän leikkaushoitoon johtaa säteilyoire, jonka aiheuttama hermopuristus voidaan havaita magneettikuvasta. Alaselän kivun takia selän leikkaushoito on harvoin aiheellista. Pienempiä toimenpiteitä kuten mikroskooppiavusteinen välilevytyränpoisto tai selkäydinkanavan ahtauman avarrus voidaan tehdä jopa päiväkirurgisesti, jolloin potilas pääsee samana päivänä kotiin. Tavallisimmin sairaalassa vietetään 1-2 yötä. Isompien avarrusleikkausten ja luudutusleikkausten jälkeen toipuminen sairaalassa vie useita päiviä ja vaatii vuodeosasto-olosuhteet. Selkäkirurgiaa tekevät kirurgit ovat ortopedejä tai neurokirurgeja. He tekevät paljon samoja toimenpiteitä, mutta ortopedit eivät leikkaa aivoselkäydinpussin sisäisiä sairauksia.
Töölön Mehiläisessä toimii sekä selkärankaa leikkaavia ortopedeja että neurokirurgi. Töölön Mehiläisessä on erinomaiset puitteet myös vaativampien selkäkirurgisten toimenpiteiden tekemiseen. Toimivat radiologiset palvelut, modernit tilavat leikkaussalit, kokenut henkilökunta ja vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys mahdollistavat vaativatkin selkäsairauksien tutkimukset ja leikkaukset. Mehiläinen kehittää edelleen selkäkirurgista toimintaansa yhdessä selkäkirurgien kanssa.
Asiantuntijat ja toimipisteet



