Ilmastoitu korva voi hyvin – korvien putkitus

Toistuvat korvatulehdukset ja liimakorva - huono korvan ilmastointi taustalla?

Toistuvat korvatulehdukset ja liimakorvatauti johtuvat välikorvan huonosta ilmastoinnista. Lapsen korvatorvi on jo luonnostaan ahdas, mutta ylähengitysteiden tulehduksen iskiessä korvatorvi turpoaa edelleen. Näin välikorvan ilmastointi heikkenee entisestään, mikä luo otollisen ympäristön märkäisen korvatulehduksen syntymiselle.

Korvatulehdusten syntymiseen vaikuttavat myös immunologiset tekijät eli lapsen oma alttius sairastua sekä se, missä määrin hän altistuu flunssa- ja virustaudeille. Esimerkiksi päiväkoti on suotuisa ympäristö toistuvien infektioiden saamiselle.

Korvien putkitus auttaa toistuviin korvatulehduksiin

Korvien putkitukseen päädytään yleensä siinä vaiheessa, kun lapsi kärsii toistuvista korvatulehduksista tai lapselle kehittyy liimakorvatauti. Yleislääkäreille annettujen hoitosuositusten mukaan lapsi ohjataan korvatautien erikoislääkärille putkitukseen, jos hän sairastaa puolessa vuodessa kolme tai vuodessa neljä korvatulehdusta.

Putkitus tehdään myös silloin, jos lapsella on ns. liimakorva eli hänen välikorvassaan esiintyy pysyvästi eritettä, mikä varmentuu kahden-kolmen kuukauden seurannan aikana. Huomionarvoista on myös se, että korvatulehduksen aikana lapsen kuulo laskee jopa noin 30 dB, mikä on varsin merkittävä kuulonalenema. Pitkittyessään tilanne saattaa vaikuttaa lapsen puheen kehitykseen.

- Putkituksesta on hyötyä toistuvista korvatulehduksista kärsiville ja liimakorvaisille. On tärkeää, ettei erite pääse pesiytymään korvaan liian pitkäksi ajaksi, sillä se voi aiheuttaa välikorva- tai tärykalvorakenteiden arpeutumista ja tärykalvon venyttymistä, jotka johtavat pahimmillaan kuulovaurioihin, muistuttaa korvatautien erikoislääkäri Heikki Luukkaa Turun Mehiläisestä.

Ennen putkitushoidon aloittamista korvatautien erikoislääkäri käy vanhempien kanssa perusteellisesti läpi kaikki toimenpiteeseen liittyvät tekijät.

- Vastaanotolle voi tulla keskustelemaan, vaikka putkien asettamiseen ei päädyttäisikään. Arvioimme tilanteen yhdessä vanhempien kanssa, teemme jatkosuunnitelman, seuraamme tilannetta ja jos korvatulehdukset toistuvat, palaamme asiaan uudestaan, Lukkaa toteaa.

Turvallinen putkitus

Mikäli tärykalvoputkien asettamiseen päädytään, vanhemmat varaavat ajan ja tulevat sovittuna päivänä toimenpiteeseen.

- Tärkeintä on noudattaa saamiaan ohjeita, joiden avulla putkitukseen valmistaudutaan. Etenkin lapsen syömiseen ja juomiseen liittyvä ohjeistus on tärkeä nukutukseen valmistautumisen kannalta.

Toimenpide alkaa anestesiologian erikoislääkärin vaivuttaessa lapsen uneen nukutusmaskilla yleensä alle minuutissa. Vanhemmat ovat lapsen vieressä nukutushetkellä, mikä tuntuu lapsesta turvalliselta ja mukavalta. Lapsen nukahdettua vanhemmat siirtyvät odotushuoneeseen ja korvatautien erikoislääkäri jatkaa toimenpidettä.

Mikroskooppiavusteinen leikkaus kestää noin 10 minuuttia. Putkituksessa lääkäri tekee lapsen tärykalvoon noin millimetrin viillon, imee välikorvassa esiintyvän eritteen pois ja asettaa samalla tärykalvoputken paikoilleen. Putken avulla välikorvan ilmastointi paranee. Toimenpiteen jälkeen lapsi viedään heräämöön, jonne myös vanhemmat voivat tulla odottamaan lapsen heräilyä. Heräämössä lapsen vointia seurataan parin tunnin ajan. Tämän jälkeen perhe palaa kotiin ja illan mittaan lapsen vointi normaalistuu viimeistenkin nukutusaineiden haihtuessa elimistöstä.

Korvien putkitushoidon jälkeen

Putkitushoidon onnistumista seurataan 3-4 kuukauden välein tapahtuvilla kontrollikäynneillä. Putket pysyvät tärykalvoilla yleensä noin 6-12 kuukauden ajan ja niitä seurataan, kunnes ne putoavat pois itsestään tai lääkäri lopulta ne poistaa.

- Nekin lapset, joilla tulehdukset eivät poistu kokonaan, hyötyvät putkituksesta, sillä sen kautta voimme imuroida erittävän välikorvan puhtaaksi ja määrätä bakteeriviljelyn perusteella antibioottihoidon. Tämä hoito vastaa tärykalvon puhkaisua, mutta se ei satu, mikä on lapselle vähemmän rasittavaa, Luukkaa toteaa.

Pieni putki lapsen korvassa voi parhaimmillaan vaikuttaa positiivisesti monen ihmisen elämään.

- Tulehduskierteen katkaiseminen parantaa lapsen yleistä hyvinvointia, sillä krooninen tulehdustila ei ole ihmiselle koskaan hyväksi. Samalla koko perheen elämänlaatu paranee, kun lapsen levottomat, itkuiset yöt kaikkoavat ja normaali päivärutiini palautuu. Mukavin palaute tuleekin usein vanhemmilta heidän todetessaan tärykalvoputkien asettamisen jälkeisissä kontrolleissa, että ”olipa ihanaa saada taas koko perheen rytmi kohdalleen”.

Asiantuntijana artikkelissa: Heikki Luukkaa, LT, korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri .

Lue lisää:

Välikorvan tulehdus – milloin lapselle putkitus?

Korvaongelmat kuntoon

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Antti Aarnisalo
Dos, Korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8