Hampaiden narskuttelu eli bruksismi

Hampaiden narskuttelu ja yhteen puristaminen eli bruksismi on hyvin tavallinen, mutta salakavala purentavaiva. Bruksismilla tarkoitetaan joko unessa tai valveilla tapahtuvaa, tahdosta riippumatonta hampaiden nopeaa kiristelyä ja hidasliikkeistä narskutusta, joka kuluttaa hampaita ja rasittaa purentaelimistöä.

Lähes kaikki narskuttavat joskus hampaitaan, mutta vakavaa ja hoitoa vaativaa bruksismia esiintyy noin 10 prosentilla väestöstä. Naiset kärsivät bruksismin aiheuttamista vaivoista yli kaksi kertaa useammin kuin miehet. Bruksismi on lisäksi vahvasti perinnöllinen ominaisuus.

Bruksismin oireet

Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat toiseksi tavallisin syy päänalueen kipuun hammassäryn jälkeen. Hampaiden narskuttelu ja yhteen puristaminen aiheuttavat usein niskakipuja, joilla on valtava vaikutus toimintakykyyn niin työssä kuin kotona.

Bruksismiin liittyy monenlaisia oireita, joita ovat:

  • purentalihasten tai/ja leukanivelten kiputilat sekä leukanivelten äänet
  • suun rajoittunut avaaminen ja erilaiset kiputilat kuten esimerkiksi suun limakalvon haavaumat
  • päänsärky, kasvokipu, korvakipu ja tinnitus
  • kaulan ja hartioiden lihasjäykkyys ja kiputilat, huimauksen tunne lapojen välissä
  • hampaiden vauriot, hammaspaikkojen lohkeamat sekä hammasytimen tulehtuminen

Bruksismi voi olla hampaiden narskutuksen lisäksi äänetöntä hampaiden tiukkaa yhteen puremista, josta potilas ei yleensä ole tietoinen. Stressi lisää lihasten jännitystä ja voi johtaa hampaiden yhteen puremiseen tai narskutteluun. Myös purukumin pureskelu, runsas tupakointi, kahvin juonti ja alkoholin käyttö sekä uniapnea, suun kuivuminen ja refluksitauti voivat lisätä bruksismia. Bruksismin aiheuttamat ongelmat pääsevät usein pitkittymään eikä oikeaa hoitoa löydy, koska jumittuneen niskan yhteys hampaisiin huomataan vasta hammaslääkärikäynnin yhteydessä.

Bruksismin hoito

Päivällä tapahtuvasta hampaiden purennasta voi opetella pois, mutta yöaikaiseen narskutteluun auttaa purentakisko eli potilaan hampaiden mukaan yksilöllisesti valmistettu, yleensä ylähampaisiin asetettava, irrotettava muovilevy. Purentakisko auttaa purentalihaksia rentoutumaan ja suojaa hampaita narskuttelun aiheuttamalta kulumiselta. Purentakiskoa käytetään pääasiassa öisin ja sen käyttöön tottuu yleensä nopeasti.

Purentakiskohoitoon voidaan yhdistää myös fysioterapeutin antamaa purentalihasterapiaa tai muuta fysioterapeuttista hoitoa. Stressin hallinta, erilaiset rentoutusmenetelmät ja monipuolinen liikunta voivat vähentää bruksismia.

Milloin hammaslääkäriin?

Mikäli huomaat itselläsi edellä mainittuja oireita tai ne tulevat ilmi esimerkiksi työterveyshoitajan vastaanotolla, on hyvä käydä tarkistuttamassa asia hammaslääkärillä. Kasvojen alueen kipua hoidettaessa voidaan tehdä myös yhteistyötä korvalääkärin ja neurologin kanssa nopean ja laadukkaan hoidon saavuttamiseksi.

Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).
Myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Asiantuntijana artikkelissa Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus72 €
56,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €

Panoraamatomografia

Hammaskiven poisto96-170 €
91-152 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hampaan paikkaus91-248 €
81-225 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hampaan keraaminen paikkaus244-675 €
227-601 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus35-36 €
32-33 €
Lohkeama91-248 €
81-225 €
Hampaan poisto103-694 €
93-632 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Lisää aiheesta