Erektiohäiriön hoito
Erektiohäiriön hoito lähtee itsehoidosta. Elämäntapamuutokset kuten tupakoinnin lopettaminen, laihdutus ja liikunnan lisääminen parantavat erektiota. Erektiohoidon muut hoitomuodot, kuten suun kautta otettavat lääkkeet ja erilaiset paikallishoidot, sopivat yhtä hyvin vanhoille kuin nuorillekin miehille.
Erektiohäiriöitä aiheuttavat sairaudet
Käytännön kliinisen työn kannalta on ensiksi suljettava pois selvät erektiohäiriöitä aiheuttavat sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, korkea kolesteroli, hermostosairaudet ja hormonisairaudet. Lääkitys on myös huomioitava hoidossa, sillä monet lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksena erektio-ongelmia, esimerkkeinä monet verenpaine- ja masennuslääkkeet. Joskus lääkityksen vaihtaminen voi auttaa ongelmaan.
Lääkehoito voi auttaa erektiohäiriöön
Suun kautta otettava lääke auttaa yli 70 prosentilla erektiohäiriöpotilaita. Suun kautta otettavia lääkkeitä on markkinoilla useita. Lääkkeistä kannattaa kokeilla useita vaihtoehtoja, jos ensimmäinen lääke ei pure häiriöön. Suun kautta otettavien lääkkeiden vaikutus erektion syntymiseen edellyttää aina seksuaalista kiihottumista.
Paikallishoidoistakin apu erektio-ongelmiin
Kun suun kautta otettava lääke ei auta, siirrytään paikallishoitoon, kuten erektion aiheuttaviin pistoksiin, virtsaputkeen asetettavaan lääkkeeseen tai erektiogeeliin. Näistä pistoshoito on tehokkain ja auttaa 85–90 prosentilla potilaista. Paikallishoitolääkkeet tehoavat ilman kiihottumistakin.
Erektiolääkkeillä voidaan hoitaa erektiota oireena. Ne eivät kuitenkaan varsinaisesti paranna erektiohäiriön syytä, mutta ovat erinomaisen tehokkaita oireen hoidossa. Lääkkeet ovat myös varsin turvallisia ja käytön esteitä on vähän.
Erektiohäiriö ja parisuhde
Kun erektiohäiriötä hoidetaan, siinä hoidetaan samalla koko parisuhdetta. Miehen huono erektio on myös naiselle kova pala, koska monet kumppanit ajattelevat tilanteen olevan heidän syytään. Asianmukaisella hoidolla parin elämänlaatuun saadaan huomattava kohennus.
Lue lisää:
Asiantuntijana artikkelissa Juhana Piha, erikoislääkäri, seksuaalilääketieteen asiantuntija.