Akuutti poskiontelotulehdus

Akuutti eli äkillinen poskiontelotulehdus (sinuiitti), on yleinen vaiva, jonka voi aiheuttaa virus- tai bakteeritartunta.

Akuutin poskiontelotulehduksen oireet

Poskiontelotulehdukseen liitetään usein seuraavia oireita:

  • nenän tukkoisuus
  • nenäerite: räkä, lima
  • paineen tunne poskissa ja joskus painekipu
  • hajuaistin heikkeneminen
  • yskä

Kaikkia näitä oireita esiintyy yleisesti normaalissa flunssassa eikä yksikään oire sinällään varmista poskiontelotulehdusta.

Akuutin poskiontelotulehduksen diagnosointi

Poskiontelotulehdusdiagnoosi perustuu edellä mainittuihin oireisiin ja niiden kestoon. Akuuttia poskiontelotulehdusta epäillään silloin, jos:

  • oireet kestävät vähintään 10 päivää
  • tavallista voimakkaammat oireet kestävät vähintään 3–4 päivää
  • oireet pahenevat lievemmän oireilujakson jälkeen
  • silmäluomiin tai otsalle ilmaantuu selkeää turvotusta.

Uusimpien tutkimusten mukaan parhaiten diagnoosiin päästään lääkärin vastaanotollaan tekemän tutkimuksen perusteella.

”Lääkärin toteama erite nenän keskikäytävässä tai nielussa on oireita tarkempi keino diagnosoida poskiontelotulehdus. Diagnoosin teossa apuna voidaan käyttää poskionteloiden ultraääntä tai tulehdusverikokeita (CRP), mutta niiden arvo yksinään diagnoosin teossa on heikko”, kertoo korva,-nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, rhinokirurgi Timo Koskenkorva  Oulun Mehiläisestä.

Akuutin poskiontelotulehduksen hoito

Suurin osa akuuteista poskiontelotulehduksista paranee itsekseen.

Lieväoireisien tulehduksien hoitoon riittää oireenmukainen lääkitys, esim. tulehduskipulääke, nenän kortikosteroidisuihke, nenää avaavat suihkeet tai nenän tukkoisuutta helpottavat tablettivalmisteet. Voimakkaammin oirehtivissa tulehduksissa edellä mainittuihin hoitoihin voidaan lisätä antibioottihoito.

Jos paineoireet ovat kovat tai tulehdus pitkittyy ja halutaan mikrobiologinen näyte, voi poskiontelopunktio olla tarpeen. Punktio on tehokas apu koviin painekipuoireisiin.

Jos lääkäri epäilee akuutin poskiontelotulehduksen komplikaatiota esimerkiksi silmäoireiden perusteella, hän ohjaa potilaan erikoissairaanhoitoon tarvittaessa päivystyksen kautta.

Akuutti poskiontelontulehdus lapsella

Lapsilla flunssaan liittyy yleensä eritettä sekä nenäkäytävissä että sivuonteloissa. Tilaa voidaan kutsua myös rinosinuiitiksi, eikä se vaadi erillistä hoitoa. Lapsen poskiontelot kasvavat pikkulapsi-iästä teini-ikään saakka ja lapsen kasvaessa myös poskionteloiden rakenne muuttuu. Rakenteesta johtuen eritettä ei yleensä pääse kertymään onteloihin. Niinpä erityisesti pienillä lapsilla esiintyy varsinaista bakteerien aiheuttamaa äkillistä poskiontelontulehdusta vain harvoin. Jos epäily poskiontelontulehduksesta lapsella herää, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

Lue lisää:

Eroon toistuvista poskiontelotulehduksista 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Antti Aarnisalo
Dos, Korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Susanna Eklund
LT,Korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Kaisa Erjala
LT, Korva- nenä- ja kurkkutautien el.
9.8
Annika Mecklin
Korva, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri