Kutsuisitko työvalmentajan työterveysneuvotteluun?
Työvalmentaja ohjaa toimeentulon pulmatilanteissa, auttaa käytännönläheisesti ja pohtii ratkaisuja työuran eri vaiheissa tarpeen mukaan. Työvalmentaja voi olla avuksi organisaation muutostilanteissa, jolloin isompi joukko työntekijöitä hyötyy esim. työttömyysetuuksiin liittyvästä ohjauksesta. Työvalmentaja voi myös osallistua työterveysneuvotteluun. Työvalmentajan palvelut ovat Kela-korvattavaa toimintaa, sillä Kela on arvioinut niiden tarjoavan merkityksellinen tuen työntekijöiden työssä jatkamiseksi ja heidän työurien pidentämiseksi.
Mehiläisen työvalmentajat
Mehiläisen työvalmennuspalveluissa toimii 23 työvalmentajaa. Työvalmentajan ydinosaamista ovat työ, työelämän tuntemus, ammatilliset vaihtoehdot, koulutusjärjestelmä, alueelliset työmahdollisuudet sekä toimeentuloon liittyvät tuet, sosiaaliturva, eläke- ja vakuutusjärjestelmä. Työvalmentaja on apuna tilanteissa, kun jatkaminen omassa työssä näyttäytyy epävarmalta – terveydellisistä syistä, yritystoiminnan muutosten myötä tai oma motivaatio huomioiden.
Työvalmentaja tsemppaa eteenpäin ja vinkkaa vaihtoehdoista
Kun omassa työssä jatkaminen ei enää suju toivotusti, tilanne kuormittaisi meistä jokaista. Voi tuntua kuin olisi umpikujassa, omat kyvyt eivät tunnu muutoksessa riittäviltä eikä suunta avaudu. Selvää on, että meille jokaiselle on kertynyt työelämässä, ja elämässä ylipäätään, roppakaupalla osaamista. Työvalmentajan tehtävänä on auttaa tunnistamaan omat vahvuudet ja ammatilliset kiinnostuksen kohteet. Uuden suunnan tavoittelu voi vaatia tiedon ja taidon kasvattamista. Koulutusjärjestelmämme on muuttunut ja työvalmentaja avaa osaamisen kasvattamisen mahdollisuuksia käytännönläheisesti. Voisiko sähköasentajasta ollakin tarjouslaskijaksi, kun numerotarkkuus ja vuorovaikutustaidotkin ovat kohdillaan ja vapaa-ajallakin on tullut toimittua jumppaseuran rahastoinhoitajana? Voisi, totta kai. Löytyisikö mahdollisuus omalta työnantajalta? Ja miten sanoittaa tätä työnantajalle?
Työterveysneuvottelu avainasemassa
Kun haastamme työntekijää miettimään omia ammatillisia intressejään sekä kiinnostuksen kohteita kuulemme usein pyynnön, että voisimmeko soittaa työntekijän puolesta HR:lle, koska täysin uuden vaihtoehdon esittäminen jännittää. Vastaus on, että emme soita, mutta työterveysneuvottelussa tarjoamme tuen työntekijälle vaihtoehtojen esille tuomiseen. Työterveysneuvottelussa on esillä työntekijälle tärkeät asiat eikä jännityksen vuoksi kaikki huolella mietitty ehkä muistukaan mieleen – tässä kohdin työvalmentaja on työntekijän tukena.
Jos organisaatiosta löytyisi työntekijälle vaikka tuo edellä mainittu tarjouslaskijan pesti, käytännön polku tehtävään nousee mietittäväksi. Työvalmentaja tietää minkälaiset opinnot tukevat tehtävään siirtymistä ja miten ne voitaisiin toteuttaa, minkälaisista aikaresursseista ja kustannuksista puhutaan ja mitä tämä kaikki vaatisi työnantajalta. Työvalmentaja miettii tilanteeseen sopivan vaihtoehdon yhteistyössä muun työterveyden moniammatillisen tiimin sekä työnantajan kanssa. Päätöstä tehtäessä työvalmentajan osaamista on huolehtia siitä, että suunnitelmassa pysytään mietityn tukitahon linjaamissa raameissa, esim. tilanteissa kun tuki saadaan eläkevakuuttajalta.
Jos työnantaja toteaa, ettei sopivaa työtä ole tarjota nyt eikä lähitulevaisuudessakaan, on työntekijä valmiimpi hakemaan muuta ratkaisua. Työpaikan tai ammatinvaihto vaatii usein henkistä sopeutumista, aikaa. Monesti irrottautuminen tutusta, turvallisesta ja itselle mieluisasta tuntuu jättiharppaukselta. Faktojen selvittäminen huolellisesti perusteltuna helpottaa muutosta ja päätöksen tekoa. Alustavastikin keskustellut ammatilliset suunnat ja erilaiset vaihtoehdot helpottavat osaltaan tilanteen hyväksymistä ja eteenpäin katsomista.
Työvalmentajan rooli ja ammattitaito työterveysneuvottelussa
- tukee päätöksentekoa jatkosuunnitelmista oman ammattialansa puitteissa
- tarjoaa tiedon etenemisen mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista samansisältöisenä kaikille, vaitiolovelvollisuutta kunnioittaen
- mahdollistaa kannanotot työntekijän, työnantajan ja terveydellisen soveltuvuuden näkökulmasta yhdellä istumalla
- nopeuttaa parhaimmillaan työntekijän paluuta työelämään ja työssä jatkamista; pitkittyessä asiat mutkistuvat
- kun tarvittava tieto on saatavilla neuvottelussa, tällä on merkitystä myös toteutettavien neuvottelujen määrään
- inhimillinen tulokulma
- välittävä työnantaja tarjoaa työntekijälle tarvittavan tuen
Työvalmentajan, sosiaalialan asiantuntijan rooli osana työterveyshuoltoa on vahvistunut viime vuosien aikana. Työvalmentajan ohjausta ja neuvontaa varhaisessa vaiheessa osataan työnantajankin taholta peräänkuuluttaa. Työterveysneuvotteluissa ammattialan tuoma tieto ja osaaminen olisi hyödynnettävissä aikaisempaa laajemmassa mittakaavassa. Ihan aina ei ratkaisuja ole löydettävissä, mutta kannattaisiko mahdollisuus hyödyntää?
Tekstin on kirjoittanut Riitta Erämaa, työvalmentaja, sosiaalialan asiantuntija ja työvalmennuspalveluiden yksikön johtaja
Kysy lisää palveluistamme ja tutustu asiantuntijoihimme: tyovalmennuspalvelut@mehilainen.fi