Varjoainekuvaus

Verisuonten varjoainekuvaus eli angiografia on tutkimus, jolla voidaan tarkasti selvittää sepelvaltimoiden rakenne sekä mahdolliset ahtaumat. Verenkiertoa korjaavat toimenpiteen voidaan suunnitella ja toteuttaa vasta varjoainekuvauksen jälkeen. Kuvauksessa todettujen lievien muutosten hoidoksi riittää useimmiten lääkehoito. Ahtaumat korjataan laadusta riippuen joko pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella. Usein pallolaajennus voidaan tehdä samalla käynnillä heti varjoainekuvauksen jälkeen.

Mitä varjoainekuvauksessa tehdään?

Varjoainekuvauksessa ujutetaan ohut katetri ranne- tai nivusvaltimon kautta sydämen alueelle ja ruiskutetaan varjoainetta sepelvaltimoihin. Tutkimus selvittää ahtaumat ja niiden vaikeusasteen. Varjoainekuvaus tehdään paikallispuudutuksessa.

Mikäli varjoainekuvauksessa havaitaan ahtaumia, voi lääkäri suorittaa pallolaajennuksen yleensä saman tien.

Milloin varjoainekuvaukseen?

Varjoainekuvaus on yksinkertainen tutkimus, joka on syytä tehdä silloin, kun on merkittävään sepelvaltimotautiin viittaavia oireita tai löydöksiä.

Kuvaus on tehtävä kiireellisesti, jos rintakipua ilmenee jo pienessä rasituksessa tai levossa. Sepelvaltimotaudin nopeasti kehittyviin oireisiin liittyy huomattava sepelvaltimon tukkeutumisen riski.

Lue myös:
Sydänkohtaus eli sydäninfarkti

Ajanvaraus varjoainekuvaukseen

Varjoainekuvauksia tehdään Töölön Mehiläisen toimipisteessä sijaitsevassa Mehiläisen sydänkeskuksessa.

Varaa aika varjoainekuvaukseen soittamalla sydänpalvelupuhelimeen 010 414 4220 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (ma–to 12–15). Voit jättää myös soittopyynnön sydänsairauksiin erikoistuneelle lääkärille.

Mehiläisen sydänkeskus palvelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sydänpotilaita palvelusetelillä.

Jos sinulla on lääkärin lähete tai palveluseteli tutkimukseen, voit varata toimenpideajan puhelimitse suoraan leikkauskoordinaattorilta 010 414 4263 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (arkisin 7.30–15.30).

Tutustu myös Mehiläisen ammattitaitoisiin kardiologeihin.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tapio Aalto
LKT, kardiologian ja sisätautien erik.lääkäri
9.7
Teemu Ahola
LT, Kardiologian -ja sisätautien erikoislääkäri
Juhani Airaksinen
LKT, professori
Aleksi Alatalo
Sisätautien erikoislääkäri, kardiologi

Lisää aiheesta